Витамин С и диабет тип 2

Според ново викторианско проучвания, консумацията на витамин С облекчава симптомите на страдащите от диабет тип 2.

Публикуваното университетско изследване, е установило, че приема на две таблетки от 500 mg витамин С дневно може да понижи нивата на кръвната захар и да намали скоковете ѝ, след хранене, при страдащите от диабет тип 2.

"Открихме, че участниците са имали значителен спад от 36% в нивата на кръвната захар след хранене. Това също е означавало, че са прекарали почти три часа на ден, в състояние на хипергликемия", заяви главният изследовател доцент Глен Уодли.

"Това е изключително положителна новина, тъй като хипергликемията е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при хора с диабет тип 2."

Повече от 1,2 милиона австралийци са били диагностицирани с болестта.

Дозата на витамин С, използвана в проучването, е около 10 пъти по-голяма от нормалния хранителен прием и е лесно достъпна в повечето магазини за здравословни храни.

"Антиоксидантните свойства на витамин С могат да помогнат да се противодейства на високите нива на свободни радикали, открити при хора с диабет, и е окуражаващо да видим, че това е от полза за редица общи заболявания, като високо кръвно налягане", каза професор Уодли.

"За хората, живеещи с диабет тип 2, витамин С може да бъде потенциално евтина, удобна и ефективна допълнителна терапия, използвана в допълнение към обичайните им антидиабетни лечения."

Участниците в изследването, страдащи от хипертония, също имат понижени нива на кръвно налягане, докато са приемали таблетките с витамин С, допълва той.