Влияние на кръвната захар

 

Висока: Кара ви да уринирате повече

Бъбреците ви трябва да работят усилено, за да преработят цялата тази допълнителна захар в тялото ви. Когато не могат да се справят, вашето тяло се освобождава от нея заедно с водата, от която тялото ви се нуждае.

 

Висока: Кара ви да ожаднявате

За да се освободите от тази допълнителна захар, тялото ви черпи вода от собствените си тъкани. Тъй като се нуждаете от тази течност, за да създадете енергия, да прехвърлите хранителните вещества и да се освободите от токсините, една лампичка ви светва в мозъка, за да ви подскаже, че сте жадни, така че ще пиете повече. 

 

Висока: Сухота в устата

Устата ви може да изсъхне и да се напука по ъглите, когато тялото ви черпи течност от нея. По-малкото слюнка и повече захар в кръвта правят по-вероятна инфекцията. Венците ви могат да се подуят и бели петънца могат да се появят по езика ви и вътре по бузите (вашият доктор ще го нарече „млечница“). Ако пиете повече вода или дъвчете дъвка без захар може да ви е от полза.

 

Висока: кожни проблеми

Вашето тяло черпи вода от всякъде, за да се освободи от допълнителната кръвна захар. Това може да предизвика изсъхване, сърбеж и напукване на кожата, особено по ходилата, лактите, краката и ръцете. Във времето високите нива на глюкоза могат също да увредят нервите. Това се нарича диабетна невропатия. Може да се окаже трудно да усетите порязвания, рани или инфекции. Без лечение те могат да прераснат в по-големи проблеми, като загуба на пръст, ходило или част от крака.

 

Висока: проблеми със зрението

Вашето тяло може да тегли течност от лещите на очите ви, което прави фокусирането по-трудно. А високата кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове в задната част на вашето око (ретината). Това може да причини дълготрайна загуба на зрението и дори слепота.

 

Висока: умора

Когато имате диабет тип 2 и кръвната захар е висока твърде често, вие ставате по-малко чувствителен към инсулина, което помага за преместването на енергия във вашите клетки. Загубата на енергия може да ви накара да се изморите. Може да изпитвате същата умора с диабет тип 1, тъй като тялото ви не може да си набави свой собствен инсулин. Ако не го третирате правилно, нивата ви могат да останат високи през цялото време. Вашият доктор може да ви помогне, като ви изпише лекарства и ви предложи промени в начина ви на живот, които можете да направите.

 

Ниска: умора

Ако имате диабет, инсулинът е един от начините да намалите кръвната си захар, когато стане висока. Но ако вземете твърде много, може да отстраните твърде много глюкоза толкова бързо, че тялото ви не може да я замени достатъчно бързо. Това ви оставя уморени. Други болести и лекарства също могат да нарушат този цикъл и да изпразните резервоара.

 

Висока: храносмилателни проблеми

Ако кръвната Ви захар е висока твърде дълго, тя може да увреди вагусовия нерв, който помага да се движи храната през стомаха и червата. Може да отслабнете, защото не сте толкова гладни. Може да имате проблеми с киселинен рефлукс, спазми, повръщане и тежък запек.

 

Ниска: странно сърцебиене

Хормоните, които помагат да се повиши кръвната ви захар, когато е твърде ниска, също могат да повишат сърдечната честота и да ви накарат да се чувствате все едно сърцето ви пропуска ритъм (вашият доктор ще нарече това „аритмия“). Най-често спадът в глюкозата се случва като страничен ефект от лекарствата, които се използват за лечение на диабета.

 

 Ниска: треперене

Ниската глюкоза може да разстрои централната нервна система, която контролира това как се движите. Когато това се случи, тялото ви освобождава хормони като адреналина, за да ви помогне да си върнете обратно нивата. Но същите тези вещества могат да накарат ръцете и други части на тялото ви да се клатят и треперят.

 

Ниска: потене

Хормоните, които тялото ви освобождава, за да повиши кръвната ви захар, когато стане твърде ниска, също ви кара да се потите доста. Често това е едно от първите неща, които забелязвате, когато нивата на глюкозата ви паднат твърде много. Вашият лекар може да ви помогне да следите нивата си и да се опитате да ги запазите в здравословни граници с лекарства, упражнения и хранителни навици.

 

Ниска: глад

Внезапен интензивен глад дори и след като сте яли може да бъде знак, че тялото ви не превръща храната в кръвна захар по правилния начин. Болест или определени лекарства също могат да го предизвикат. Ако имате диабет, лекарят ви може да успее да коригира лекарството ви, което често е източникът на проблема.

 

Ниска: гадене

Всъщност само по себе си това не е ниска кръвна захар. Когато нивата станат или много високи, или много ниски, може да предизвика ефект на отскок. Вашата кръвна захар отскача от едната крайност в другата, обърква храносмилателната система на тялото ви и ви кара да се чувствате зле на стомаха.

 

Ниска: замаяност

Мозъчните ви клетки имат нужда от глюкоза, за да работят правилно. Когато не разполагат с достатъчно, може да започнете да се чувствате уморени, отслабнали и замаяни. Може също да усетите главоболие.

 

Ниска: объркване

Когато кръвната ви захар стане много ниска (хипогликемия), започвате да губите ориентация. Може да започнете да говорите неясно или да забравите къде се намирате. Понякога се случва толкова внезапно, че вие дори може и да не осъзнаете, че се държите странно. При по-сериозни случаи може да припаднете или да изпаднете в кома.