Диабетна периферна невропатия

Какво е представлява?

Диабетът може да увреди периферните нерви, които Ви помагат да чувствате болка, топлина и студ. Наречен DPN за кратко, това състояние най-често засяга краката, като може да повлияе и на ръцете. Предизвиква странни чувства в кожата и мускулите, както и изтръпване, което може да доведе до наранявания, които не осъзнавате.

 

Какво го причинява?

Хората, които има диабет, е по-вероятно да имат високи нива на глюкоза и в кръвта си. С течение на времето те увреждат нервите, които изпращат сигнали за болка към мозъка, както и малките кръвоносни съдове, които снабдяват нервите с хранителни вещества. Най-добрият начин за предотвратяване или забавяне на DPN е да контролирате кръвната захар и кръвното си налягане.

 

Кой го получава?

Около половината от хората с диабет имат някакво увреждане на нервите. Двама от 10 души вече имат DPN, когато са диагностицирани, въпреки че е по-често, колкото по-дълго сте имали заболяването. Някои хора, които са с наднормено тегло, преддиабет или метаболитен синдром също имат големи шансове за получаване на DPN.

 

Симптоми

Вашите крака или пръсти могат да започнат да треперят или да изгарят. Най-лекото докосване, може да предизвика болка. С времето мускулите Ви могат да станат слаби, особено около глезените. Може да се окаже по-трудно да се балансира или болезнено да се ходи.

Но може да нямате и никакви симптоми, въпреки че има увреждане на нервите.

 

Редовно се проверявайте

Когато имате диабет, важно е да се обърнете към Вашия лекар, за да се опитате да откриете DPN навреме. Колко често? Всяка година, ако имате тип 2. За тип 1, трябва да се изследвате всяка година, започвайки след пубертета, или след 5 години, ако сте били диагностицирани, когато сте били по-възрастни.

Посъветвайте се с Вашия лекар за проверка на DPN, ако все още нямате диабет, но сте изложени на риск.

 

Докторски прегледи

Тъй като DPN често започва в краката, Вашият лекар ще погледне там за съкращения, рани и проблеми с кръвообращението. Той ще провери баланса Ви и ще гледа как вървите. Ще иска да разбере колко добре усещате промените в температурата и деликатните докосвания като вибрациите. Може да постави на вашия крак тънък шнур или камертон, за да види дали го усещате.

 

Тестове за кръв и урина

Те помагат на Вашия лекар да следи нивата на кръвната Ви захар и триглицеридите. Тестовете могат да помогнат за изключване на други причини за невропатия като бъбречни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, ниски нива на В12, инфекции, рак, ХИВ и злоупотреба с алкохол, които може да се нуждаят от различно третиране.

 

Лечение

Лекарствата за депресия и припадъци могат да облекчат симптомите, но не действат като обезболяващи. Продуктите, които поставяте върху кожата си, за да го облекчите като лидокаин, също могат да помогнат. Нищо не може да оправи увреждането на нервите. Вашият лекар може да предложи специални упражнения (физиотерапия), които да Ви помогнат да се чувствате по-добре и да се движите.

 

Инфекции

Един от  страничните ефекти на DPN е, че може да не забележите рани, мехури, изгаряния или други наранявания, защото просто не ги усещате. Тъй като диабетът кара раните да зарастват по-бавно, те могат да станат много сериозни, преди да ги откриете. Много е вероятно да се инфектират. Без подходяща грижа, можете да загубите крайник в най-лошия случай.

 

Изкривяване на костите

Тежка невропатия може да отслаби костите на крака. Те могат да се спукат или счупят, правейки крака червени, възпалени, подути или топли на допир. Но тъй като не можете да го почувствате, може да продължите да вървите допълнително деформирайки краката си. Например арката може да се срути и да се издуе към земята. При ранно диагностициране, Вашият лекар може да Ви лекува с повече почивка, скоби и специални обувки. Сериозните случаи може да изискват операция.

 

Погрижете се за краката си

Всеки ден търсете рани или изгаряния, които може да не почувствате. Огледалото може да Ви помогне при трудно достъпните места. Не забравяйте да проверите между пръстите на краката. Измивайте краката си ежедневно в топла вода. (Използвайте термометър, за да проверите температурата.) Когато си почивате, мърдайте пръстите на краката си и поставяйте краката си нагоре, за да поддържате кръвта в движение. Дръжте в течение лекаря си за всеки проблем, който не се подобри до няколко дни.

 

Носете обувки

Те предпазват краката Ви от земята, независимо дали е горещо, студено или покрито с неравности. Уверете се, че обувките Ви са дишащи, удобни и имат достатъчно място за пръстите. Занесете онези, които носите най-много на Вашия лекар, когато отидете за преглед. Може да се нуждаете от специални обувки или стелки, когато имате проблеми с краката.

Диабетът може да предизвика нервни проблеми и на други места в тялото.

 

Други видове невропатия:

Автономната са повредени нерви, които помагат за контролирането на пикочния мехур, стомаха, очите, кръвоносните съдове и други функции на тялото.

Проксималната е в седалището или бедрото (обикновено само от едната страна), което прави движението трудно.

Фокална е увреждане на  единични нерви, често в краката, ръката, главата, гърдите и корема.