Диети при диабет

 

Проверете всички варианти

Правилната диета ще Ви помогне да контролирате кръвната си захар, да се справите с теглото и да се почувствате по-добре. Няколко добре познати и популярни хранителни планове могат да Ви бъдат от полза в начинанието. Вероятно ще искате да изберете план, който може да ползвате, с храни, които харесвате, така че да се придържате към него.

 

Започнете с най-важното

Следете големината на порциите си и калориите, които приемате. Намалете пържените храни, сладките изделия, газираните напитки и всичко солено и мазно. Съсредоточете се върху приема на повече зеленчуци, пълнозърнести храни, чист протеин, нискомаслени млечни продукти и полезни мазнини. Може да се наложи да ядете на всеки няколко часа, за да поддържате стабилни нивата на кръвната си захар. Вашият лекар може да Ви помогне да настроите диетата си, така че тя да работи за Вас.

 

Ниско съдържание на въглехидрати

Не е нужно да се отказвате от въглехидратите, защото имате диабет. Ако искате, говорете с лекаря си за диета, която ги ограничава, като тази на Аткинс. Изследванията върху ползите от нисковъглехидратни диети за диабет тип 2 все още са смесени. Ревю, написано от двадесет и пет водещи експетри, казва, че този стил на хранене трябда да бъде първата стъпка в управлението на болестта, тъй като може „надеждно да намали високата кръвна захар“. 

 

Средиземноморска диета

Тази здравословна диета използва много плодове и зеленчуци, както и пиле, ядки, зехтин, бобови растения и пълнозърнести храни. Това, което не трябва да ядете често са червено месо, масло и сол. Проучванията показват, че диетата може да помогне при контрола на нивата на кръвната захар. Можете да приемате и вино с храната, но Американската диабетна асоциация преповърва не повече от една чаша на ден, ако сте жена и две чаши дневно, ако сте мъж.

 

Комбинирана диета

Експертите по хранене препоръчват този план за хранене, предназначен  да спомогне за понижаването на кръвното налягане, за много хора, защото се набляга на плодовете, зеленчуците, нискомаслените млечни продукти, пълнозърнестите храни, постно месо, риба, зядки и фасул. Това Ви дава възможност за някои сладкиши, но трябва да се консумират в умерени количества. Проучване от 2011г. установи, че чувствителността към инсулин може да се подобри, когато хранителният режим е в цялостна програма за отслабване, с упражнения.

 

Зонална диета

Основната цел на диетата, е да поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Ястията са с 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Въз основа на гликемичния интекс, въглехидратите се класират на добри и лоши. Ще приемате храни като пиле и ечемик, но не и картофи или яйчни жълтъци. Проучване от 2015г. установи, че диетата има положителен ефект върху гликемичния контрол и размера на талията, така че може да попитате Вашия лекар за това.

 

Следене на теглото

Получавате опреденен брой точки, които да използвате, докато се храните. Повечето зеленчуци имат нулеви точки, така че можете да ядете толкова, колкото искате, докато бързите храни и десертите получават високи точки. Изследванията сочат, че това е ефективно. Компанията, предлагаща услугата изготвя и програма за хора с диабет тип 2, която вкючва фитнес съвети и подкрепа от съветник с опит в лечението на болестта.

 

Предварително пакетирани диетични ястия

Независимо дали сте ги приготвили вкъщи, или ги закупувате от магазин за хранителни стоки, там определено има голямо разнообразие от готови ястия. Бъдете внимателни, закупените от магазина може да съдържат съставки, които не винаги са благоприятни за диабета. Има специални марки, предлагащи ястия, пригодени за диабетици. Говорете с Вашия лекар, за да Ви помогна да намалите избора си.

 

Палео диета

Идеята зад тази диета е да се храним по начина, по който сме се хранили преди съвременното земеделие, когато сме били ловци-събирачи. Това означава, че в менюто няма млечни продукти, рафинирана захар, зърнени храни или бобови растения, както и никакви преработени масла. Можете да приемате плодове и зеленчуци, постно месо (за предпочитане - хранено с трева), риба, ядки и семена. Може да звучи здравословно, но има малко научни данни за това, как се отразява на диабета.

 

Без глутен

Глутенът е протеин, намиращ се в зърната, включително пшеница, ръж и ечемик. Хората с храносмилателни нарушения като целиакия трябва да го избягват. Популярно убеждение е, че ако не приемаме глутен, ще отслабнем, ще подобрим храносмилането и ще увеличим енергията. Тези твърдения не са подкрепени от науката. Да не забравяме, че глутенът е във всичко – от салатния дресинг до витамините. Няма нужда да следвате тази диета, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва.

 

Вегетарианска и веган диети

Ограничаването или избягването на животински продукти като пиле, риба и кисело мляко може да бъде здравословен начин за хранене. Просто вземете изобилието от пресни продукти и други храни, различни от това, което Ви предоставят заведенията за бързо хранене. Изследванията показват, че хората, които са на растителна диета, получават повече фибри и приемат по-малко калории и мазнини, отколкото не-вегетарианците. Преди да изберете тази диета се консултирайте с лекар или диетолог, за да сте сигурни, че вегетариснската или веганската диета отговаря на Вашите хранителни нужди.

 

Сурови храни

Хората, следващи тази диета вярват, че високите температури на готвене унищожават жизненоважни хранителни вещества в храната. Те ядат много пресни продукти, семена и ядки, като приготвят храната си с помощта на уреди като блендери и дехидратори. Въпреки че може да отслабнете с този начин на хранене, няма доказателства, че диетата прави нещо за подобряване симптомите на диабета. Има по-здравословни и по-ефективни режими.

 

Алкална диета

Теорията зад тази диета е, че храни като пшеница, месо и захар правят тялото Ви по-киселинно, което може да доведе до дългосрочни заболявания. Храните като зеленчуци и семена, от друга страна, могат да променят химията на тялото и да я направят по-алкална, като Ви помага да отслабнете и да останете здрави. Има много малко проучвания, които подкрепят тази идея, така че можете да я пропуснете засега.

 

Пост или периодично гладуване

Всички различни диети за гладуване се основават на мисълта, че вземането на случайни почивки от храненето може да Ви помогне да отслабнете и да се преборите с хроничните заболявания. Прекалено дългата липса на хранене е опасна за хората с диабет. Може да доведе до проблеми като ниска кръвна захар и дехидратация.