Затлъстяването

 

Какво е затлъстяване?

Повече от 1/3 от възрастните в щатите са затлъстели. Това е медицински термин, който означава, че теглото ви е поне с 20% повече от това, което е идеално за някой с вашата височина, често поради телесни мазнини. Измерва се чрез ИТМ (индекс на телесна маса): при 30 и нагоре се счита, че имате затлъстяване. Тази допълнително тегло, особено като мазнини около талията ви, може да доведе до здравословни проблеми, които често се подхранват един от друг. Трупането на килограми може да възпрепятства, забави или дори обърне много от тях. 

 

Затруднено дишане

Вашето по-голямо тяло може да попречи на белите дробове да се разширяват напълно и дихателните ви мускули може да не работят добре, така че да не можете да вземате достатъчно въздух. Възпалението, свързано с мазнините по корема, също може да засегне белите дробове. Може да се задъхате бързо, докато правите прости дейности като например изкачване на стълби. Допълнителното тегло може да влоши симптомите на астма и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

Мастно чернодробно заболяване

Когато се натрупат мазнини в черния дроб, те могат да създадат съединителна тъкан (състояние, известно като цироза), която в крайна сметка може да затвори черния дроб напълно. Симптомите може да не се появят, докато не се случи увреждането. Лекарите не знаят какво точно причинява мастното чернодробно заболяване, но е по-вероятно да имате проблеми, когато сте с наднормено тегло, особено в средна възраст.

 

Остеоартрит

По-голямото тегло напряга повече ставите и хрущяла, който предпазва краищата на костите ви, причинявайки болка и скованост. Повечето телесни мазнини също предизвикват повече възпаления. Само 5% по-малко телесно тегло ще отнеме напрежението върху бедрата, долната част на гърба и коленете. (Това е спадане на теглото от 100 кг на 95.) Физическото упражнение е едно от най-добрите неща, които можете да направите за артрита. Говорете с вашия лекар какъв вид и колко са подходящи за вас.

 

Висок холестерол

Докато вашите гени имат някакво влияние, какво ядете и колко упражнения правите също играе важна роля. Нездравословната храна може да увеличи теглото ви и нивата на вашия „лош“ LDL холестерол и триглицериди. Храните с разтворими фибри - като овесени ядки и други пълнозърнести храни, боб, ябълки, грозде, ягоди, патладжан и бамя - ще ви помогнат да намалите холестерола, както и да ви заситят, така че да ядете по-малко калории.

 

Камъни в жлъчката

Ако жлъчката, вид храносмилателна течност, не преминава през вашия жлъчен мехур както трябва да бъде, може да се втвърди в камъчета. Най-често срещаният вид е съставен предимно от холестерол. Жените със затлъстяване имат по-големи шансове да ги получат. Може да имате повече холестерол в жлъчката, тъй като нивата на холестерол и триглицериди в кръвта ви са високи (или вземате лекарства, за да ги намалите) или имате повече естроген от противозачатъчни, хормонална заместителна терапия или бременност.

 

Диабет тип 2

Коремните мазнини са свързани с инсулиновата резистентност. Това е, когато тялото ви произвежда инсулин, но клетките ви не могат да го използват правилно, за да извлекат глюкозата от вашата кръв. По-високата от нормалното кръвна захар може да се превърне в диабет и да доведе до проблеми със сърцето, нервите, очите и др. Около 8 от 10 души, които страдат от диабет тип 2, са с наднормено тегло. Няма никакво лечение, след като вече го имате, но намаляването на теглото може да помогне със симптомите и да предотврати усложненията.

 

Подагра

Натрупаната в тялото ви пикочна киселина може да образува кристали подобни на игла, които да причиняват болки в ставите като палеца на крака, глезена или коляното. Вероятността от възпаление се увеличава с броя по скалата и количеството на коремните мазнини, особено когато имате проблеми с висока кръвна захар и холестерол. Здравословна за сърцето диета и навици за физически упражнения могат да помогнат за понижаване на нивото на пикочната киселина, както и на теглото ви.

 

Високо кръвно налягане

Когато тялото ви е голямо, сърцето ви трябва да изпомпва по-силно, за да достави кръв до всички ваши клетки. Тази сила оказва натиск върху вашите артериални стени и може да ги увреди. Вашият доктор най-вероятно ще ви препоръча да правите упражнения по 20-30 минути на ден в повечето дни, да ограничите натрия до 1500 мг на ден и да не пушите. Приближаването на ИТМ до 25 често помага за сваляне на кръвното налягане.

 

Втвърдяване на артериите

Затлъстяването – и диабетът, високото кръвно налягане, високият холестерол и възпаленията, свързани с него – могат да износят артериите ви и да ги направят дебели и твърди. Тесните или запушени съдове не могат да доставят достатъчно кръв до клетките във вашите органи и тъкани. Въпреки че може да нямате никакви симптоми в началото, това лошо обръщение може в крайна сметка да доведе до инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт.

 

Бъбречно заболяване

Вашите бъбреци филтрират кръвта и помагат за контролиране на кръвното ви налягане. Но те не могат да си вършат работата, когато мазнините се натрупват вътре в тях и оказват натиск върху кръвоносните съдове или когато съдовете, които им доставят кръв, са запушени. Това може да доведе до опасно натрупване на отпадъци в тялото ви. Бъбречното заболяване може да бъде усложнение на диабета и високото кръвно налягане, но може да бъде от части и пряко следствие от затлъстяването.

 

Сънна апнея

Дебелият врат може да стесни въздушните ви пътища, затруднявайки дишането ви през нощта. Може да хъркате силно или да спрете да дишате за няколко секунди отново и отново. Когато това се случи, вие не получавате спокойния сън, от който се нуждаете. Може да ви накара да се чувствате изморени и без сили и да доведе до проблеми с настроението, паметта и сърцето.

 

Проблеми с бременността

Бъдещите майки, които са с наднормено тегло, са по-склонни да получат гестационен диабет и прееклампсия, опасно високо кръвно налягане, което може да навреди както на вас, така и на вашето бебе. Има по-голяма вероятност да се нуждаете от цезарово сечение, за да родите, а вашето бебе може да се роди твърде рано, да бъде мъртвородено или да има проблеми с мозъка или гръбначния мозък. Работете с вашия доктор, за да управлявате теглото си безопасно, когато сте бременна.

 

Рак

Когато натрупвате тегло като възрастен, независимо дали това ви прави затлъстели или не, по-вероятно е да получите някои видове рак, включително на гърдата, колоректален, ендометриален и на бъбреците. Може да е защото мастните клетки произвеждат хормони, които променят начина, по който растат клетките. Или може да се дължи на това, че навиците, които водят до натрупване на килограми, са подобни на тези, които причиняват рак. Хранете се здравословно и спортувайте, за да избегнете рака, независимо от вашето тегло.