Инсулинова резистентност

Какво е?

Инсулинът е хормон, който действа като ключ. Той отключва клетките, за да поемат глюкозата от кръвта и да произвеждат енергия. Понякога този процес не работи и поради това в кръвта започва да се натрупва глюкоза, дори когато се произвежда повече инсулин. Учените имат някои идеи, но не са сигурни, защо клетките престават да отговарят.

 

Симптоми

Обикновено нямате симптоми. Може да имате това състояние дълго време и да не го знаете. Хората с тежка инсулинова резистентност понякога получават тъмни петна по шията, лактите, коленете, ръцете и подмишниците.

 

Какво Ви поставя под риск?

Шансовете да станете резистентни към инсулин се увеличават, ако сте с наднормено тегло, не тренирате достатъчно, имате високо кръвно налягане или пушите.

 

Кръв и сърдечни проблеми

Някои проблеми с кръвната система също могат да повишат вероятността за получаване на инсулинова резистентност, включително нисък холестерол (HDL), високи нива на триглицериди в кръвта, сърдечни заболявания, предишен инсулт и заболяване на кръвоносните съдове в шията или краката.

 

Семейната история играе роля

Хората с африканско-американски, латиноамерикански, американски, азиатски или тихоокеански корени са по-склонни да станат резистенти към инсулина. Ако Вашите родители, брат или сестра имат диабет тип 2, рискът за Вас е по-висок. Ако майка Ви е имала диабет, докато е била бременна с Вас (гестационен диабет), рискът за Вас също нараства.

 

Диагноза

Тестът за инсулинова резистентност е сложен и неудобен, затова Вашият лекар вероятно ще направи изследвания за преддиабет (по-висока кръвна захар, отколкото трябва да бъде). В лаборатория може да се проверят нивата на глюкоза в кръвта, след като не сте яли известно време, или средното ниво на кръвната захар през последните няколко месеца. Цифрите, които са по-високи от нормалните, подсказват, че сте резистентни към инсулин.

 

Може да станете диабетик

Панкреасът се затруднява да преработва допълнителния инсулин, за да достави глюкоза в клетките. В крайна сметка, клетките, които правят инсулин, могат да изгорят, което води до преддиабет и диабет тип 2. Ако откриете инсулинова резистентност рано и промените начина си на живот, може да предотвратите усложнения и по-нанатъшно развитие.

 

Хранете се правилно

Намалете сладкото, рафинираните зърнени храни и животинските мазнини, консумирайте повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Този вид диета ще Ви помогне да постигнете и да задържите здравословна фигура. Също така помага на клетките да използват по-добре инсулина. DASH диета е добър пример за хора с високо кръвно налягане, при която трябва да се намали консумацията на сол. Тя може да понижи инсулиновата резистентност, особено ако станете по-активни, докато я прилагате. 

 

Раздвижете се

Физическата активност преминава дълъг път в борбата с инсулиновата резистентност. Подобно на здравословна диета, тя Ви помага да отслабнете. Упражненията също помагат на клетките да използват инсулин, особено в мускулите. Нужно е най-малко 30 минути дейност на ден, в повече дни от седмицата. Сърцето Ви трябва да бие по-бързо и трябва да дишате малко по-учестено.

 

Лечение

Промените в начина на живот са най-доброто лечение при инсулинова резистентност. Но ако имате такова състояние е много вероятно да получите диабет тип 2, Вашият лекар може да Ви предпише лекарството метформин. То може да предотврати или забави диабет тип 2 при по-млади, пълни хора с висок шанс за развитие на диабет. Метформин може да помогне да се задържи диабета от тип 2 при жените, които са имали гестационен диабет.

 

Метаболитен синдром

Инсулиновата резистентност е част на това състояние. Хората с метаболитен синдром имат най-малко три от тези черти: голяма талия, високи триглицериди, нисък HDL холестерол, високо кръвно налягане и кръвна захар, по-висока от нормалната. Това повишава шансовете за диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

 

Свързани заболявания

Хората с инсулинова резистентност често имат по-високи нива на възпаление в тяло. Инсулиновата резистентност е свързана със сърдечно-съдови заболявания, кръвни съсиреци в артериите, бъбречни и чернодробни заболявания, поликистозен яйчников синдром (PCOS) и ревматоиден артрит.