Какво вреди на краката

СПА на краката

Салоните педикюри могат да Ви доставят удоволствие, но понякога причиняват инфекции, дори ако носите собствени инструменти. Това е заради ваната за крака, където накисвате краката си, където могат да се приютят бактериите, които да влязат под кожата Ви, чрез драскотини, пъпки и прочие. За да се предпазите от инфекция, преди педикюр оглеждайте долните си крайници за ухапвания от насекоми или драскотини. Важно: След епилиране, коламаска или бръснене, изчакайте 24 часа, преди да си направите педикюр.

 

Твърде много упражнения, твърде скоро

Горе главите, войни на уикенда! Съпротивлявайте се на желанието за наваксване с тренировките си твърде бързо. Може да се окажете със стрес фрактура. Тези малки ранички или лоши синини, по краката, са не само болезнени, но за известно време може да Ви отстранят от играта. От 6 до 8 седмици са необходими за излекуването на тази фрактура, като може да имате нужда и от патерици. Имайте го предвид, ако приятели Ви поканят на маратон през уикенда, а Вие успеете да избягате само 5 километра.

 

Твърде много телесна мазнина

Хората с наднормено тегло и затлъстяване са по-предразположени към болки в краката, отколкото тези със здравословно тегло. Връзката е очевидна – повечето килограми, упражняват по-голям натиск върху краката. Истината обаче не е толкова проста. Изследванията показват, че повече мастна маса, отколкото по-голяма тежест, предизвиква болката. Теорията е, че мастната тъкан може да причини възпаление и други проблеми, увреждащи тъканите в краката.

 

Пушене

Навикът не вреди само на белите дробове и сърцето. Дългогодишните пушачи са изложени на риск от болестта на Буергер. Когато заболеете, възпалението и съсирването на кръвта в кръвоносните съдове Ви причиняват силна болка в ръцете и краката. Може да получите рани по пръстите на краката, а тъканта там може да започне да умира (нарича се гангрена). Единственият начин за лечение на болестта на Буергер е напълното отказване от тютюнопушенето.

 

Периферна артериална болест

Ако пушите, много вероятно е да разбиете заболяване на периферните артерии (PAD), сериозно състояние, което може да повлияе на краката Ви. В PAD, артериите се стесняват, намалявайки притока на кръв към крайниците. Тъпата болка е най-честият симптом, но липсата на кръвен поток може да причини рани по краката, които не се лекуват. При по-тежки случаи, следва гангрена и ампутация на крайкина.

 

Ходене на високи токчета

Вероятно нямате нужда от наука, за да знаете, че високите токчета могат да навредят на краката Ви. Дори една вечер, или няколко часа, прекарани на висок ток, могат да доведат до болки в краката, на следващия ден. Проведени изследвания показват, че ходенето на високи токове причиняват:

 • Твърдост на ахилесовото сухожилие;
 • Навяхвания  на глезена;
 • Разширени вени;
 • Болки в краката и мазоли.

 

Джапанки и сандали

Джапанките са любимите ни обувки, през топлите месеци, и то с причина. Лесни са за обуване, достъпни и удобни. Много време в джапанките може да доведе до проблеми като:

 • Притъпени пръсти, поради липсата на защита;
 • Болка във възглавничките на ходилата, поради липсата на подложка;
 • Възпаление в сухожилията, тъй като пръстите се свиват и схващат, за да запазят сандалите (това е рефлекс).

 

Злоупотреба с алкохол

Алкохолът е точсичен за нервите и може да увреди тези, намиращи се в кракава Ви, с течение на времето. Това може да Ви даде парещи или изтръпващо усещане. Състоянието се нарича алкохолна невропатия. Понякога има и друга причина: липса на витамини, особено на тези от група В, която често се среща и при алкохолизма.

 

Грешно подрязване ноктите на краката

Режете ноктите на краката си, така че да бъдат равни с върховете на пръстите. Оставете ги дълги и могат да се закачат някъде. Изрежете ги прекалено навътре и може да получите врастване на ноктите. Как? Върховете на обувките Ви притискат супер късите нокти в тъканите около тях. Друг начин да избегнете врасналите нокти на краката, е да подрязвате ноктите си в права, а не в дъгообразна форма.

 

Обществени басейни, душове и дъблекални

„Кракът на атлета” е гъбична инфекция, която лесно се разпростванява в топли и влажни среди. Не е изненада, че можете да получите този сърбящ обрив в обществените душове, съблекални и басейни. Ползването на джапанки е препоръчително, ако искате да се предпазите от гъбична инфекция, когато ползвате тези обществени пространства.

 

Влажни чорапи

Ходенето боси на обществени места, като басейни, не е единственият начин да получите гъбична инфекция. Сменяйте често чорапите си, ако краката Ви са предразположени към лесно изпотяване. Изсушавайте краката си напълно, след като излезете от банята. При възможност, носете леки, „дишащи“ обувки. Никога и при никакви обстоятелства, не споделяйте обувките си с друг, дори ако мислите, че са напълно сухи. По този начин, инфекцията „кракът на атлета” се разпространява лесно.

 

Лошо контролиран диабет

Две диабетни усложнения са увреждането на нервите и лошият приток на кръв, като и двете могат да поставят краката Ви в опасност. Увреждането на нервите в стъпалото може да означава, че няма да имате усещане за болка в краката си. Лошото кръвообращение ознавача, че раните, които получавате ще се лекуват бавно или изобщо няма да се излекуват. Понякога, резултатът е ампутация. За да защитите краката си:

 • Контролирайте диабета си;
 • Оглеждайте и мийте краката си – ежедневно;
 • Не ходете боси;
 • Ходете на чести прегледи при лекар.