Как краката Ви ще се чувстват по-добре

Вашите страхотни крака

Лесно се приемат за даденост, но без тях трудно ще стигнете до където и да е. Когато ги нараните, трудно ще се концентрирате върху нещо друго. Поглезете краката си, така че да ги запазите за повече време.

 

Дръжте ги под око

Краката ви могат да пулсират ежедневно и малките проблеми могат да се превърнат в големи, ако ги игнорирате. Преглеждайте краката си всеки ден за порязвания, рани, меки или обезцветени нокти на краката, подуване или обриви.

 

Измивайте ги

Когато ходите, те работят – също така се и потят. Когато краката са в капана на обувките Ви, това е идеалното място за развитието на гъбички (топло и влажно). Когато измивате краката си, водата не трябва да е прекалено гореща – между 30 и 35 градуса по Целзий. Не забравяйте да измиете и междупръстието на краката.

 

Дръжте ги сухи

Въпреки че може да изглежда очевидно, много хора не сушат краката си по правилния начин. Не само пръстите и петите. Вие трябва да подсушите и между пръстите, където е най-вероятно да се появят гъбички.

 

Използвайте пудра за крака

След като подсушите добре краката си, поръсете ги с пудра за крака или талк, за да ги запазите сухи. Ако имате микоза или друга инфекция, може да пробвате със специални медикаментозни прахове за крака, които помагат и при сърбеж.

 

Не ги накисвайте

Може да се почувствате по-добре, но това е временно. Продължителното накисване във вода може да доведе до суха, напукана кожа, която може да причини болка, рани и дори инфекция. Измийте, подсушете, поръсете с пудра и повторете. 

 

Поддържайте ги меки

Лосион, крем, вазелин – или какъвто предпочитате овлажняващ крем – сложете тънък слой на пръстите и петите си. Не забравяйте да втриете по цялото ходило, както и между пръстите на краката. Прекалената хидратация не е препоръчителна, защото може да доведе до гъбички.

 

Поддържайте ноктите на краката си

Можете да изгладите ъглите с пила за нокти, но не и да ги изрежете изцяло. Това може да накара нокътя да израсте в когата Ви, което е болезнено и може да доведе до инфекция. Посетете педикюрист, ако не можете да ги достигнете или не ги виждате. Ако ноктите на краката Ви са дебели, пожълтели и са се впили в кожара, посетете лекар.

 

Поддържайте кръвния поток

Размърдайте пръстите си по няколко пъти на ден, в продължение на пет минути. Раздвижете и глезените си, за да помогнете на циркулацията на кръвта, Не кръстосвайте краката си за дълго време, не носете и стегнати чорапи, които могат да изменят кръвния поток.

 

Протегнете краката си

Протягането на краката, както и масаж с топка или валяк са най-добри за тях, като могат да помогнат за справяне с болезнени състояния на плантарен фласциит, нараняване ходилото на крака, което е причинено от прекомерното използване на краката. Консултирайте се с Вашият лекар или физиотерапевт, кои участъци са най-подходящи за масац, при Вас.

 

Mазоли

Можете да използвате специален камък, наречен пемза, върху  тях. След като се изкъпете, или по време на къпането, внимателно изтъркайте мястото с пемзата. Не ги режете, не използвайте царевични пластири или мазила, те може да причинят инфекция. Ако сте го направили като част от процедура за педикюр, уверете се, че краката и инструментите са чисти и техникът измива ръцете си и сменя ръкавиците, след всеки клиент.

 

Вземете си подходящи обувки

Когато имате нужда от нови обувки, най-добре е да ги изпробвате в края на деня, когато краката Ви са най-големи. Уверете се, че имате място за да мърдате свободно пръстите на краката си, защото обувките няма да се отпуснат. Колкото и красиви да са, високите токчета и обувките с остър връх са много неудобни за краката.

 

Бъдете активни

Само няколко активни минути на ден, помагат за притока на кръв към краката. Не е нужно да участвате в маратон, освен ако наистина не искате. Ходенето, плуването, колоезденето, танците, дори и градинарството, ще Ви свършат работа. Вземете си подходящи обувки за избраната дейност, а преди това може да се консултирате с Вашия лекар, ако не сте сигурни, какво е подходящо за Вас.

 

Пазете ги, през сезоните

Грижете се за краката си, през различните сезони. Лятото ги предпазвайте от горещата настилка, или от слънчево изгаряне, чрез сандали или обувки. През зимата, подплатените ботуши са най-добрият приятел на Вашите крака.

 

Специална грижа при диабет

Ако имате диабет, грижата за краката Ви е още по-важна, особено ако имате болка, изтръпване, промени във формата на краката или рани, които не се лекуват. Състоянието понижава притока на кръв и може да увреди нервите на краката. Консултирайте се с ортопер, за да сте сигурни, че правите всичко възможно за тях.