Контролиране на диабета

Яжте храни, които харесвате

Не е нужно да се отказвате от любимите ястия, защото имате диабет, но трябва да знаете как те влияят на кръвната Ви захар. Специалистите по диабет или диетолозите могат да Ви научат как да преброявате въглехидратите, да четете етикетите на храните и да променяте порциите. Тези умения ще Ви позволят да контролирате диабета и да запазите удоволствието от вкусната храна.

 

Вземете контрола над чинията си

Искате ли лесен начин за балансирано хранене? Разделете чинията си на три зони. Първо, разделете я на половина. Напълнете едната страна с зеленчуци като спанак, броколи, моркови или зелен фасул.
След това разделете празната страна на още на две. Едната страна използвайте за нишестени храни като картофи, кафяв ориз, киноа, пълнозърнест хляб или тестени изделия. В другата страна добавете месо или друг протеин. Освен това, можете да добавите и чаша нискомаслено мляко и половин чаша плодове.

 

Водете си записки

Всеки ден, записвайте важната информация като нивата на кръвната си захар, какво сте яли, упражнявали ли сте се и какви медикаменти сте приели. Това ще помогне на Вас и на лекаря Ви да проверите дали лечението на диабета работи. Също така запишете Вашите цели и чувства. Това ще Ви позволи да продължите и ще Ви напомня за въпроси, които искате да зададете на Вашия лекар.

 

Изгответе план за когато боледувате

Честите заболявания като настинки, грип и диария могат да повишат кръвната Ви захар. В същото време, диабетът затруднява борбата с инфекциите. Така че бъдете готови. Консумирайте леки храни, повече течности и въглехидрати. Проверявайте кръвната си захар по-често, когато сте болни. Освен това, се научете кога да проверявате за кетони и кога да се обадите на Вашия лекар. И не забравяйте да използвате ваксина срещу грип всяка година.

 

Управление на лекарствата

Ако приемате хапчета или инжекции, подсигурете се за 3 дни в случай на спешност. Тъй като някои от Вашите лекарства за диабет могат да засегнат други лекарства които приемате - дори и тези, които купувате без рецепта. Направете списък на всичко, което вземете и го покажете на Вашия лекар и зъболекар, преди да опитате нещо ново.

 

Борба с ежедневния стрес

Намалете напрежението в живота си и диабетът ще Ви благодари. Стресът може да повиши кръвната захар и може да Ви накара да направите лош избор на храна.

Упражнението е чудесен начин за облекчаване на напрежението. Това повишава нивата на химикалите в мозъка, които Ви карат да се чувствате добре. Има много начини да се раздвижите. Работете във фитнеса, присъединете се към спортен отбор или вземете уроци по танци. Най-важното е да се движите!

 

Упражнение в кратки сесии

Не е нужно да прилагате голяма физическа активност наведнъж. Разделете я през деня. Три 10-минутни разходки са полезни, колкото 30 минутна разходна. Редовните и умерени тренировки ще подобрят ежедневието Ви . Те спомагат за контролиране на кръвната захар, понижават кръвното налягане, холестерола и намаляват стреса.

 

Опитайте с тежки тренировки

Можете да предотвратите загуба на мускули, ако правите силови тренировки, като вдигане на тежести. Проучванията показват, че също така подобрява начина, по който тялото използва инсулин и захар. И разбира се, това е чудесен начин да отслабнете.

 

Проверявайте краката си всяка вечер

Използвайте огледало или помолете някой да Ви помогне да преверите за порязвания, подуване или промени в цвета на кожата. Не забравяйте да погледнете и между пръстите си. Ако видите нещо, веднага се обадете на лекар си. 

Направете грижата за краката, част от ежедневието си. Измивайте и овлажнявайте краката си всеки ден, а също така, поддържайте и ноктите на краката. 

 

Спрете цигарите

Ако пушите, изберете дата, за да откажете цигарите, така ще имате възможност да се подготвите. Може да се нуждаете от помощ, за да преодолеете умствените и физическите части на никотиновата зависимост. Програми за спиране на пушенето и групи за взаимопомощ, могат да предложат професионална помощ.

Независимо дали използвате други лечения, за да Ви помогнат, имате време да се подготвите за това начинание.

 

Консумирайте алкохол само с храна

Вашият лекар може да каже, че е добре да консумирате алкохол понякога. Но само, когато можете да ядете нещо заедно с него, защото алкохолът може да доведе до ниска кръвна захар.

Също така, имайте вода под ръка, ако ожаднеете. Смесените напитки могат да повишат кръвната Ви захар, ако използвате сок или обикновена сода като разредител. Жените трябва да консумират не повече от едно питие на ден, а мъжете - не повече от две.