Натурални лекове за диабет тип 2

От хранителни добавки до медитация, лечението на диабета може да включва традиционни лекарства, алтернативни терапии и естествени средства.

Националният център за допълнителна и алтернативна медицина, част от Националния институт по здравеопазване, определя допълнителната и алтернативната медицина като „група от различни медицински и здравни системи, практики и продукти, които в момента не се считат за част от конвенционалната медицина".

Допълнителната медицина се използва с конвенционални лечения, докато алтернативната медицина се използва вместо конвенционалната медицина.

Някои методи могат да бъдат ефективни, други не са, а дори могат да бъдат и вредни. Ако искате да опитате допълнителна или алтернативна медицина, говорете с Вашия лекар за предимствата и недостатъците, както и какво може да Ви помогне.

 

Алтернативни лечения

 • Акупунктурата е процедура, при която много тънки игли се вкарват в определени точки на кожата. Според някои учени, акупунктурата предизвиква освобождаването на естествените болкоуспокояващи ензими. Доказано е, че акупунктурата предлага облекчение от хроничната болка и понякога се използва от хора с невропатия, което може да се случи и при болните от диабет.
 • Биофийдбек е техника, която Ви помага да осъзнаете и да се научите, как да се справяте с реакцията на тялото към болка. Тази терапия набляга на техники за релаксация и намаляване на стреса.

 

Натурални хранителни добавки

Ползата от приемането на хром е изследвана и обсъждана в продължение на няколко години. Необходим е минерал, който помага на инсулина да работи по-добре и по този начин да се създаде фактор на глюкозния толеранс . Няколко проучвания показват, че хромните добавки могат да подобрят нивата на диабета, но все още няма достатъчно информация, за да се препоръча като лечение на диабета.

Няколко вида растения се наричат жен-шен, но при повечето проучвания са използвани количества от американския женшен. Те са показали понижаващи ефекти на кръвната захар на гладно и след хранене, както и в резултатите от теста за гликиран хемоглобин (средни нива на кръвната захар за 3-месечен период).

Нужно е да се направят повече и по-дългосрочни проучвания. Изследователите са установили, че количеството на понижаващото захарта съединение в растенията от женшен варира в широки граници.

Въпреки че връзката между магнезия и диабета е изследвана от десетилетия, все още е напълно разбираема. Ниският магнезий може да влоши контрола на кръвната захар при диабет тип 2. Според учените се  прекъсва инсулиновата секреция в панкреаса и се изгражда инсулинова резистентност в тъканите на тялото.

Изследванията сочат, че недостигът на магнезий може да допринесе за някои усложнения при диабета. Хората, които получават повече магнезий в диетата си (като ядат пълнозърнести храни, ядки и зелени листни зеленчуци), имат по-малък риск от диабет тип 2.

Ванадий е съединение, което е открито в малки количества, в растения и животни. Ранните проучвания показват, че ванадия нормализира нивата на кръвната захар при животни с диабет тип 1 и тип 2. Когато хората с диабет получават ванадий, те имат умерено повишаване на инсулиновата чувствителност и могат да намалят нуждата си от инсулин. Изследванията имат за цел да разберат как ванадият действа в тялото, да открият потенциални странични ефекти и да определят безопасни дози.

Коензим Q10, често наричан CoQ10, е вещество, подобно на витамин, което се съдържа в месото и морските дарове. CoQ10 помага на клетките да произвеждат енергия и да действат като антиоксидант. Но не е доказано, че влияе върху контрола на кръвната захар.

 

Растителни храни

Повечето растителни храни са богати на фибри, витамини и минерали. Хората с диабет тип 2 могат да се съсредоточат върху:

 • бирена мая;
 • елда;
 • броколи и други подобни зеленчуци;
 • канела;
 • карамфил;
 • кафе;
 • бамя;
 • листни зеленчуци;
 • семена от сминдух;
 • градински чай.

Според проучванията, някои растителни храни могат да помогнат на тялото да се бори с възпалението. Екстрактът от канела може да подобри метаболизма на захарта, като задейства освобождаването на инсулин, което също повишава метаболизма на холестерола. Маслото от карамфил помага за действието на инсулина и намалява глюкозата, холестерола, LDL и триглицеридите. Неидентифицирано съединение в кафето (без кофеин) може да повиши чувствителността към инсулин и да намали шансовете за развитие на диабет тип 2. 

Последните проучвания не подкрепят ролята на чесъна, джинджифила, жен-шена, глога или копривата за контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Ако възнамерявате да ядете или да използвате каквито и да е растителни препарати, първо се консултирайте с Вашия лекар.

 

 

 

Контрол на теглото: Безопасни ли са билките?

 

Тъй като много хора с наднормено тегло, обикновенно имат и диабет, те се обръщат към естествени алтернативни терапии, които твърдят, че помагат за отслабване, като:

 • Хитозан;
 • Гарциния Камбоджа (хидроксилимонена киселина);
 • Хром;
 • Пируват;
 • Подъбиче;
 • Momordica charantia (китайски горчив пъпеш);
 • Sauropus androgynus (сладка листа);
 • Аристолохинова киселина.

Има пластири за кожата, както и орални спрейове, които ограничават апетита Ви и правят по-лесно отслабването. (Едната система използва хомеопатични средства от 29 различни съединения, за да намали апетита!)

През 2003 г. ефедринът - известен също като „ma huang“ - стана първият билков стимулант, забранен от FDA. Той е бил популярен компонент на лекарствата за отслабване, които се продават без рецепта. Ефедринът има някои ползи, но може да причини много повече вреди, особено при високи дози: безсъние, високо кръвно налягане, глаукома и задържане на урина. Тази билкова добавка също е свързана с многобройни случаи на инсулт.

Хитозанът може да се свърже с мазнините, за да се предотврати абсорбцията им. Изследванията досега не са окуражаващи за отслабването.

Подъбичето, Momordica charantia, Sauropus androgynus и аристолохидната киселина са свързани с чернодробни, белодробни и бъбречни заболявания.

Проучване на билковите препарати за затлъстяване установи, че много от тях имат олово, арсен и други токсични метали. Също така е имало и други съставки, които не са били включени на етикета, а понякога са вписвани и погрешни растения .

 

Какво да гледаме

Трябва да се консултирате с Вашия лекар за лекарствата, билковите продукти или алтернативните и допълнителни лечения, за да се уверите, че те няма да навредят на Вашето здраве или да причинят други вреди.

Бъдете предпазливи към твърденията, които изглеждат твърде добри, за да са истина. Потърсете научни източници на информация. 

Внимателно изберете марки натурални продукти, но имайте в предвид, че "натурално" не означава автоматично - безопасно. Внимавайте за продукти, приготвени с повече от една билка. Прочетете етикетите: Потърсете общото и научно наименование на билките, името и адреса на производителя, номера на партидата, срок на годност, указанията за дозиране и потенциалните странични ефекти.

Прекратете приема на продукта и веднага се обадете на Вашия лекар при:

 • отпадналост или повръщане;
 • ускорен пулс;
 • завишени нива на притеснение или неспокойство;
 • безсъние;
 • диария;
 • кожни обриви.