Невропатия – особености

Как се усеща 

При всеки човек се усеща по различен начин. За някои хора, това е пронизваща болка през нощта. За други може да бъде хронично бодежи, изтръпване или изгаряне, през целия ден. Неконтролирана, нервната болка може да бъде трудно поносима, но с подходящото лечение, тя може да се контролира адекватно.

 

Разчитане на нервната болка

Болката е предупреждение. Когато приближите ръката си твърде близо до печката, нервите изпращат сигнал за болка до мозъка, а Вие се отдръпвате, преди да сте се изгорили. Ако имате увреждане не нервите, тази система не работи. Повредените нерви могат да изпращат лъжливи сигнали за болка, често без причина. Също така, могат да доведат до това, да не усещате болка, когато имате нараняване.

 

Активизиране на невропатията 

Доказано е, че определени пози и дейности, като стоенето в изправена позиция и ходенето, може да са болезнени. Увреждането на нервите, може да направи тялото Ви прекалено чувствително на допир. Някои хора изпитват болка, при допира на кожата до чаршафите.

 

Загуба на чувствителност

Увредените нерви, могат да предизвикат загуба на чувствителност или изтръпване на пръстите, което прави трудно извършването на определени дейности. Много хора с увреждания в нервите казват, че чувството им на допир се усеща притъпяващо, сякаш винаги носят ръкавици.

 

Невропатията и сънят

Често влошаваща се през нощта, заради допира на чаршафите или от натискът при легнало положение, нервната болка причинява дискомфорт по време на сън. Ако имате проблеми със съня, причинени от нервна болка, не забравяйте да го споменете на Вашия лекар. Приемът на лекарства, може да помогне, както и промяна в ежедневието Ви.

 

Дисбаланс

В допълнение към притъпяването на чувството за допир, увреждането на нервите може да доведе до отслабване на мускулите или да повлияе на чувството за равновесие, като всяко от тях може да доведе до падане. Помощни средства (скоби, бастуни или проходилки), могат да помогнат. Физическата и трудовата терапия също помагат.

 

Незабелязани наранявания

Увреждането на нервите не само причинява болка, но може да причини изтръпване, което да Ви попречи да почувствате болка, когато е от значение. Хората с увреждане на нервите понякога се нараняват, без да го осъзнават. Вашият лекар може да Ви препоръча редовно да проверявате за наранявания - особено краката.

 

Прогресия на болката

Ако не се лекува, увреждането на нервите може да се влоши с времето. Обикновено започва в нервите най-отдалечени от мозъка и гръбначния мозък - като тези в ходилата и дланите. След това може да се придвижи нагоре в краката и ръцете. Въпреки това, ако получите лечение може да успеете да спрете увреждането - и дори да го обърнете.

 

Оценка на Вашата болка

В много случаи, нервната болка е контролируема. Започнете, като получите оценка, в кабинета на лекаря. Бъдете готови да дадете подробна информация, за да може Вашият лекар да прецени, какво причинява болката и как да я лекува.

 

Причини за невропатия

Много състояния, като диабет, херпес и рак, могат да причинят нараняване и нервна болка. Някои хора развиват нервна болка без известна причина. Важно е да се опитате да откриете основната причина за тази болка, като например неконтролирания диабет, и да потърсите подходящо лечение. Това може да помогне за облекчаване на болката и да спре прогресията на увреждането. Не забравяйте да потърсите лечение и за Вашата болка.

 

Лечение без рецепта 

Болкоуспокояващи лекарства, без рецепта, могат да бъдат първото лечение, което Вашият лекар ще препоръча. Те могат да включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен, или други аналгетици, като ацетаминофен или лекарства, отпускани по лекарско предписание. Други възможности включват болкоуспокояващи кремове, мехлеми, масла, гелове или спрейове, които се нанасят върху кожата.

 

Лекарства с рецепта 

Има много лекарства, отпускани по лекарско предписание, които могат да помогнат при нервна болка. Някои от тях са силни болкоуспокояващи, но други видове медикаменти, също могат да помогнат. Лекарствата, използвани за депресия и епилепсия, често се предписват за облекчаване на нервната болка.

 

Естествено лечение 

Допълнителни или алтернативни лечения също могат да помогнат. Например, проучванията показват, че акупунктурата може да облекчи нервната болка. В някои случаи тя се причинява или влошава от дефицит на витамин В-12. Приемането на добавки, под грижите на Вашия лекар, може да помогне.

 

Вземете здравето в ръцете си

В допълнение към работата с Вашия лекар за намиране на лечение, което да работи, можете да предприемете други стъпки за борба с хроничната болка. Редовните упражнения, поддържането на здравословно тегло и подобряване на диетата Ви, могат да помогнат.