Нива на кръвната захар

Кофеин

Вашата кръвна захар може да се повиши след като сте пили кафе (дори черно кафе без калории), благодарение на кофеина. Същото се отнася за черния чай, зеления чай и енергийните напитки. Всеки човек с диабет реагира по различен начин на храни и напитки, така че е най-добре да следите какво консумирате. По ирония на съдбата, други съединения в кафето могат да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2 при здрави хора.

 

Храните без захар

Много от тях ще повишат нивата на кръвната Ви захар. Защо? Все още могат да имат много въглехидрати от нишестето. Проверете общите въглехидрати, върху етикета "Хранителни данни", преди да започнете да консумирате. Трябва да обърнете внимание и на съединения, като сорбитол и ксилитол. Те добавят сладост с по-малко въглехидрати от захарта, но все още могат да имат достатъчно, за да повишат нивата на кръвната захар.

 

Китайска храна

Когато ядете от чинията си говеждо със сусам или сладко-кисело пиле, това може да предизвика проблеми. Храните с високо съдържание на мазнини могат да направят кръвната Ви захар по-висока. Същото важи и за пицата, пържените картофи и други храни, които имат много въглехидрати и мазнини. Проверете кръвната си захар около 2 часа след хранене, за да знаете как храната Ви понася.

 

Лоша настинка

Вашата кръвна захар се повишава, когато тялото Ви работи за преодоляване на заболяване. Пийте вода и други течности, за да останете хидратирани. Обадете се на Вашия лекар, ако сте имали диария или повръщане в продължение на повече от 2 часа, или ако сте били болни в продължение на 2 дни и не сте се подобрили. Имайте предвид, че някои лекарства, като антибиотици и деконгестанти, които могат да изчистят синусите, могат да повлияят на кръвната Ви захар.

 

Стресът на работното място

Чувствате се натоварени по време на работа? Когато сте под стрес, тялото Ви освобождава хормони, които могат да повишат кръвната Ви захар. Това се случва по-често при хора с диабет тип 2. Научете се да се отпускате с дълбоко дишане и упражнения. Също така се опитайте да промените нещата, които Ви стресират, ако това е възможно.

 

Гевреци

Каква е разликата между яденето на парче бял хляб и гевреците? Те са пълни с въглехидрати - повече от парче хляб. Също така имат повече калории. Така че, ако желаете един геврек, вземете си от малките.

 

Спортни напитки

Те са направени, за да Ви помогнат бързо да се хидратирате, но някои от тях имат толкова захар, колкото и газираните напитки. Обикновената вода е всичко, от което се нуждаете за умерена тренировка по-малко от час. Спортната напитка може да е добра за по-продължителни, по-интензивни упражнения. Но първо се консултирайте с Вашия лекар, за да видите дали калориите, въглехидратите и минералите в тях са безопасни за Вас.

 

Сушени плодове

Плодовете са здравословен избор, но имайте предвид, че изсушените плодове ще съдържат повече въглехидрати в по-малък размер. Само 2 супени лъжици стафиди, сушени боровинки или сушени череши имат въглехидрати, колкото цял плод. 

 

Стероиди и хапчета за обезводняване.

Хората приемат кортикостероиди, като преднизон, за лечение на обриви, артрит, астма и много други състояния. Но те могат да повишат кръвната Ви захар и дори да предизвикат диабет при някои хора. Диуретиците, които помагат на високото кръвно налягане, наричани още водни хапчета, могат да направят същото.

Някои антидепресанти повишават или понижават кръвната захар.

 

Лекарства против настинка

Лекарства, които имат псевдоефедрин или фенилефрин, могат да повишат кръвната захар. Лекарствата против настинка също понякога имат малко захар в тях, затова потърсете продукти, които нямат. Антихистамините рядко причиняват проблем с кръвната захар. Посъветвайте се с Вашия фармацевт за възможните ефекти от лекарствата без рецепта, преди да ги купите.

 

Противозачатъчни хапчета

Хапчетата, които имат естроген, могат да повлияят на начина, по който тялото Ви се справя с инсулина. Въпреки това, оралните контрацептиви са безопасни за жени с диабет. Американската асоциация по диабет предлага комбинирано хапче с норгестим и синтетичен естроген. Групата също така казва, че те са безопасни за жените с това състояние, въпреки че могат да повлияят на нивата на кръвната захар.

 

Домакинска работа

Почистването на къщата или косенето на тревата могат да имат допълнителен бонус за хората с диабет: понижаване на кръвната захар. Много от задълженията, които правите всяка седмица, се считат за умерена физическа активност, с много здравни ползи. Направете си разходка до магазина за хранителни стоки или паркирайте по-далеч от входа на магазина. 

 

Кисело мляко

Храните, които имат полезни бактерии, като например много видове кисело мляко, се наричат пробиотици. Те могат да подобрят храносмилането и също така да помогнат да контролирате кръвната си захар. Някои кисели млека са добавили захар и плодове, така че внимавайте с въглехидратите. Вашият най-добър избор е обикновено кисело мляко, без допълнително захар.

 

Веганска диета

Едно проучване установи, че хората с диабет тип 2, които са преминали към вегански диети, имат по-добър контрол на кръвната захар и се нуждаят от по-малко инсулин. Подобряването приема на фибри от пълнозърнести храни и зърнени култури може да играе роля, като забавя храносмилането на въглехидратите. Но учените се нуждаят от повече изследвания, за да разберат, дали веганската диета помага при диабет. Говорете с Вашия лекар, преди да направите промени в диетата си.

 

Канела

Гарнирането с тази подправка може да добави вкус без добавяне на сол, въглехидрати или калории. Някои проучвания показват, че тя може да помогне на организма да използва по-добре инсулина и може да понижи кръвната захар при хора с диабет тип 2. Лекарите се нуждаят от повече изследвания, за да знаят със сигурност, а добавките, които имат големи дози, могат да предизвикат странични ефекти. Така че най-добре е да говорите с Вашия лекар преди да опитате този метод.

 

Сън

Кръвната захар може да спадне опасно ниско по време на сън при някои хора с диабет, особено ако приемат инсулин. Най-добре е да проверявате нивата си преди лягане и когато се събуждате. Лека закуска преди лягане може да помогне. При някои хора, кръвната захар може да се повиши сутрин - дори преди закуска - поради промени в хормоните или спад на инсулина. Редовното тестване е важно. Една опция е непрекъснат мониторинг на кръвната захар, който може да Ви предупреди за високите и ниските стойности.

 

Упражнения

Физическата активност подсилва здравето Ви. Но хората с диабет трябва да го приспособят към индивидуалните си нужди. Когато тренирате достатъчно силно, за да се потите и да повишите пулса си, кръвната Ви захар може да се повиши, а след което да падне. Интензивните упражнения може да намалят кръвната Ви захар за няколко часа след това. Храненето с лека закуска, преди да започнете, може да помогне. Проверете кръвната си захар преди, по време и след тренировка.

 

Алкохол

Алкохолните напитки съдържат много въглехидрати, така че първоначално ще повишат кръвната Ви захар. Часове след консумацията на алкохол, кръвната захар може да спадне. Ако пиете, най-добре е да го правите с прием на храна и след като проверите кръвната си захар. Американската диабетична асоциация съветва: не повече от една напитка на ден за жените и две напитки за мъжете. 

 

Жега

Топлината прави кръвната Ви захар по-трудна за контрол. Трябва да я тествате често и да пиете много вода, за да избегнете дехидратация. Високите температури също могат да повлияят на Вашите лекарства, глюкомер и тест ленти. Не ги оставяйте в гореща кола.

 

Женски хормони

Когато се променят хормоните при жената, това променя и с кръвната захар.. Хормоналните промени по време на менопаузата могат да направят кръвната захар още по-трудна за контрол. Говорете с Вашия лекар за това дали хормонозаместителната терапия е добра идея.

 

Захарта лоша ли е за Вас?

Ако обичате сладкиши, не се отчайвайте. Не е нужно да ги спирате завинаги. Захарта ще повиши нивата на кръвната Ви захар по-бързо от другите въглехидрати, но експертите по диабет твърдят, че общото количество въглехидрати е най-важно. Затова консумирайте малки порции и вземете под внимание общите въглехидрати и калории.

 

Какво ще кажете за гликемичния индекс?

Вашият прием на въглехидрати, непрекъснато през деня, е един от ключовите фактори за добър контрол на кръвната захар. Някои хора също използват гликемичен индекс (ГИ), рейтинг на това как отделните храни променят нивата на кръвната захар. Фасулът, пълнозърнестите хлябове и зърнените храни имат по-нисък ГИ от белия хляб и обикновените макаронени изделия. Сокът има по-висок ГИ от целите плодове.