Обратимият диабет тип 2

17 Септември 2018, Питър Махер, пенсиониран учител в Лондон, казва, че теглото винаги е било проблем за него. Когато нещата ескалират преди няколко години, неговият диабет тип 2 става неудържим. Скоро след като достига 110 кг,  той вече не вижда същия човек в огледалото.

„Видях един наистина дебел човек, който се вглежда в мен“, припомня си Махер, сега тежащ 71 кг. „Това беше моментът, в който ми просветна“. Съзнавайки, че трябва да предприеме действия, той се консултира с „Д-р Гугъл“. Той открил един лекар в Лондон, който е публикувал изследване за това, как трайната загуба на тегло може да обърне хода на диабет тип 2. В края на 2015, той написал писмо на e-mail-а на доктор Рой Тейлър, в университета Ню Касъл и му казал, че иска да продължи по плана, който Тейлър препоръчва. Отговорът? „Ти и още 20000 други.“
Планът на Тейлър бил толкова популярен, че той спрял на поема нови хора. Махер настоявал, така че Тейлър му изпратил детайлни насоки и протоколът – стриктна течна диета, която в началото е с прием на 800 калории на ден, а в последствие с точно определен хранителен режим разделен на фази. Течната диета се състои от 4 основни хранения със супа или богати на витамини шейкове.
От септември 2016, след месеци на диета Махер е свалил 30 кг и му е станало възможно да спре приема на всички лекарства за диабет, включително инсулин. Неговият лекуващ лекар казва, че той напълно е разрешил проблема си с диабета, а е живял с болестта около 30 години. Сега той е един от пациентите по постерите на Тейлър, който е задържал теглото си и продължава да не използва инсулин и лекарства.

 

Отмяна на Диабет Тип 2

Докато докторите са знаели с години, че загубата не тегло може не само да бъде превенция от диабет, но понякога и да доведе до премахване на диагнозата, неотдавна Тейлър стига до нови заключения защо е така.

„Диабет тип 2, казва той, зависи само от прекалено многото мазнини в черния дроб и панкреаса на хора, които са податливи към увреждания причинени от натрупване на мазнини.“ Загубата на значително количество от теглото може да разгради тези мазнини, често позволява на органите да работят отново, включително и да върне към нормално производството на инсулин от панкреаса.“

В резултат на своето проучване и успешните истории, Тейлър окуражава други доктори да спрат да предписват лекарства за диабет незабавно, а да препоръчват да опитат с намаляване на своето тегло като първа стъпка за пациентите, които скоро са диагностицирани с Диабет тип 2. „И колкото по-скоро, толкова по-добре“, казва той. „Махер обръща своя диабет десетилетия по-късно, това не е типично“ казва Тайлър. Идеалният вариант е усилията да се насочат към загуба на тегло незабавно.

„Както може да очаквате, хората имат различна дължина на прозореца, в който продължава да е възможно да се обърне болестта“, казва Тайлър. „За някои хора дори след 3 години е прекалено късно.“

 

Съвети за отслабване

В по-ранно проучване, екипът на Тейлър ангажира 149 пациента със стриктна програма за загуба на тегло и други 149 пациента, които да продължат с обичайната грижа за диабетно болни с прием на лекарства. Повечето от пациентите са диагностицирани до 6 години преди стартът на изследването.

След първата година, само 4% от пациентите, които са приемали медикаменти са изпаднали в ремисия на диабета. Успеваемостта сред тези, които са били в групата за загуба на тегло е 46%. Колкото повече килограми сваляли, толкова по-високи били шансовете за обръщане на болестта. Докато 7% от пациентите, които са загубили по-малко от 5 кг са изпаднали в ремисия, то 86% от тези, които са свалили 15 кг и повече са успели.

Въобще „ремисия“ на диабета значи, че нивото на кръвна захар на човека се нормализира. Някои хора гледат на това като на „излекуване“, но диабетът не е болест, с която да се справиш веднъж завинаги. Той винаги може да се върне, ако пациентите си върнат отново изгубените килограми и вредните навици. През 2009г. група от експерти по диабета написаха, че „ремисия“ е термин използван, когато човек възвърне стойностите си на кръвна захар до нормални за една година без медикаментозна терапия или операция.
В последното си изследване, Тайлър отделя специално внимание на някои от пациентите си, които са премахнали диабета, и казва: „Ние имаме яснота, какво се случва чисто физиологично“. Когато загубата на тегло намалява мазнините в черния дроб и панкреаса, инсулин-произвеждащите бета клетки в панкреаса се връщат отново към живот. „Почти всеки може да се влезе в нормите, ако загуби значително количество от своето тегло“, казва Тейлър. „Това, което още е неясно, казва той, е защо загубата на тегло не води към обръщането на болестта при всички.

 

Второ мнение

Новото проучване се свързва с настоящото мислене сред експертите, за това, какво се случва при развитие на диабет тип 2, казва Доменико Акили, лекар, завеждащ ендокринологията в медицинския колеж Вагелос към Колумбийския Университет. „От известно време си говорим, че в диабета, основно в тип 2, инсулин-произвеждащите (бета) клетки не са мъртви, а просто неактивни“, казва той. „Ако подложите пациенти с диабет на диета, може да постигнете чудеса с техните бета клетки.“

Проучването на Тейлър, както и тези на други лекари, предполага, че промяната в начина на живот, като загуба на тегло и правене на упражнения, може да има дори по-силен удар над диабета, отколкото експертите са мислели,“ казва Акили.

„Правилната загуба на тегло, възможно най-скоро след диагностициране, определено може да обърне живота на хората“, съгласява се Матю Фрийби, лекар, ендокринолог и директор на центровете за диабет Гонда в медицински център UCLA, Санта Моника, Уестууд, Калифорния. Той подкрепя съветите на Тайлър.
Той набляга на промяната в начина на живот и за загубата на тегло като първа крачка. „Даваме 3 месечен пробен период на диета и промяна в начина на живот, преди да започнем да даваме медикаменти“ казва той. „При от много пациентите, които са наскоро диагностицирани, забелязваме че нивото на кръвна захар се връща в нормалната граница след загуба на тегло и други промени.“ Той е забелязал това да се случва след загуба на от 7% до 10% от началното тегло на пациентите.

Новините са страхотни, но Фрийби предупреждава, че това усилие никога не е завършено: „Ако някой достигне високи стойности веднъж, остава завинаги под риск стойностите на захарта да се повишат отново.“ „Запазването на теглото става критично важно“, казва той.

Махер казва, че усилията да запази теглото си са постоянни и огромни, но си заслужава. „Аз спазвам много ниско въглехидратна диета“ казва той. „Никаква паста, хляб, ориз или картофи.“ „Но пък си позволих да пийна няколко чаши шампанско на партито за своя седемдесети рожден ден“, казва той с усмивка.