Особености на Диабет Тип 2

 

Какво представлява?

При тази болест, тялото превръща въглехидратите от храната в енергия, което причинява изграждането на захар в кръвта ви. Във времето това повишава риска от сърдечни заболявания, слепота, увреждане на нервите и органите и други сериозни състояния. Засяга хора от всички възрасти и ранните симптоми са леки. Около 1 от 3 души с диабет тип 2 не знаят, че го имат.

 

Какво ще забележите първо?

Хората с диабет тип 2 често нямат симптоми. Когато се появят, един от първите може би е, че човек е много жаден. Други включват сухота в устата, по-голям апетит, често уриниране - понякога често като на всеки час - и необичайна загуба или натрупване на тегло.

 

По-късни симптоми

Когато нивата на кръвната захар се повишат, можете да имате други проблеми като главоболие, замъглено зрение и умора.

 

Признаци на сериозни проблеми

Много често диабетът тип 2 не се открива, докато не се отрази сериозно на вашето здраве. Някои предупредителни знаци включват:

 • Рани или язви, които бавно заздравяват;
 • Чести гъбични инфекции и инфекции на уринарния тракт;
 • Сърбеж по кожата, особено в областта на слабините

 

Може да се отрази на сексуалния ви живот

Диабетът може да увреди кръвоносните съдове и нервите в гениталиите ви. Това може да доведе до загуба на чувство и да затрудни постигането на оргазъм. Жените също са предразположени към сухота на вагината. Около 1 на 3 от тези, които имат диабет, ще имат някаква форма на сексуален дискомфорт. Между 35% и 70% от мъжете, които имат заболяването, ще имат поне известна степен на импотентност в живота си.

 

Рискови фактори, които можете да контролирате

Някои здравословни навици и медицински състояния, свързан с начина ви на живот, могат да повишат шансовете ви да имате диабет тип 2, включително ако:

 • Сте с наднормено тегло, особено на кръста;
 • Водите заседнал начин на живот;
 • Пушите;
 • Ядете много червено месо, преработено месо, високомаслени млечни продукти и сладкиши;
 • Имате нездравословни нива на холестерола и триглицеридите.

 

Рискови фактори, които не можете да контролирате

Други рискови фактори извън вашия контрол включват:

 • Раса или етническа принадлежност: латиноамериканци, афро-американци, индианци и азиатци са по-склонни да го получат.
 • Фамилна анамнеза за диабет: Ако имате родител или брат или сестра с диабет, това повишава шансовете ви.
 • Възраст: Ако сте на 45 и нагоре, това повишава риска ви от диабет тип 2.

Колкото повече рискови фактори имате, толкова по-вероятно е да получите диабет тип 2.

 

Рискови фактори за жените

По-вероятно е да получите диабет тип 2 по-късно, ако:

 • Сте имали гестационен диабет, когато сте била бременна;
 • Родили сте дете, което тежи над 4 кг;
 • Сте имали синдром на поликистозния яйчник.

 

Как работи инсулинът?

При здрав човек инсулинът помага да се превърне храната в енергия. Вашият стомах разгражда въглехидратите в захари. Те влизат в кръвния поток, като подтикват вашия панкреас да освободи хормоналния инсулин само в правилното количество. Той помага на клетките да използват захарта за подхранване.

 

Проблеми с метаболизма

При диабет тип 2 вашите клетки не могат да използват правилно захарта. Това означава, че има много от нея в кръвта ви. Ако имате състояние, наречено инсулинова резистентност, тялото ви произвежда хормона, но клетките ви не го използват или не отговарят на него както трябва. Ако сте имали диабет тип 2 за известно време, но не сте го лекували, панкреасът ви ще произвежда по-малко инсулин.

 

Как се диагностицира?

Вашият доктор ще ви вземе малко кръв и ще направи А1c тест. Той показва средното ниво на кръвна захар за изминалите 2-3 месеца. Ако вече сте имали симптоми, той може да ви даде произволен тест за кръвна захар, който показва какво е текущото ви ниво.

 

Храненето ви е от значение

Можете да контролирате нивата на кръвна захар, като промените храненето си и свалите допълнително тегло. Това също ще намали риска от усложнения. Внимателно следете въглехидратите във вашата диета. Поддържайте едни и същи нива при всяко хранене, наблюдавайте колко мазнини и протеини консумирате и намалете калориите. Помолете доктора си да ви насочи към диетолог, който да ви помогне да правите здравословен избор и хранителен план.

 

Упражненията са важни

Редовните физически упражнения като силови тренировки или ходене повишават употребата на инсулин от вашето тяло и могат да намалят нивата на кръвна захар. Да бъдеш активен също помага да се отървеш от телесните мазнини, да понижиш кръвното си налягане и да се предпазиш от сърдечни заболявания. Опитайте се да отделите 30 минути умерена активност в повечето дни от седмицата.

 

Релаксацията е ключова

Стресът може да повиши кръвното налягане и кръвната захар. Някои хора не правят нищо за това. Други се обръщат към храната, за да се преборят с него. Вместо това практикувайте техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация или визуализация. Разговорът с приятел, член на семейството, съветник или религиозен лидер може да помогне. Ако не можете да се справите, се свържете с вашия лекар.

 

Лекарства през устата също могат да помогнат

Ако диетата и упражненията не могат да контролират кръвната ви захар, вашият лекар може да добави лекарство. Има много видове хапчета за диабет. Често те са комбинирани. Някои работят, като казват на панкреаса ви да произвежда повече инсулин. Други помагат на тялото ви да го използва по-добре или да блокира храносмилането на скорбяла. Някои забавят разпадането на инсулина.

 

Инсулин: Не е само за тип 1

Вашият лекар може да ви изпише инсулин в началото на вашето лечение и да го комбинира с хапчета. Може също да помогне на хора с диабет тип 2, които развиват „бета-клетъчна недостатъчност“. Това означава, че клетките във вашия панкреас вече не произвеждат инсулин, когато кръвната ви захар е висока. Ако това се случи, инсулинът ще стане част от ежедневието ви.

 

Неинсулинови инжекционни препарати

Лекарствата, наречени неинсулинови инжекционни препарати са на разположение за хора с диабет тип 2. Тези препарати карат тялото ви да произвежда инсулин, за да контролира нивата на кръвна захар.

 

Защо тестването на кръвната захар е от значение

Вашият лекар може да ви покаже как да използвате глюкомер, за да проверите кръвната си захар. Това ви дава възможност да разберете как работи вашият план за лечение. Колко често и кога я тествате ще се основава на това колко добре се контролира диабетът ви, какъв тип лечение използвате и колко стабилна е кръвната ви захар. Обичайното време за тестване е, когато се събуждате, преди и след хранене и физически упражнения и преди лягане.

 

Сърдечни и артериални проблеми

Ако не лекувате диабета със здравословна диета и физически упражнения, по-вероятно е да натрупате плака в артериите, отколкото хората, които нямат. Това лепкаво вещество забавя кръвния поток и повишава риска от съсиреци. Това води до втвърдяване на артериите (наречено атеросклероза), което ви прави по-склонни да получите сърдечен удар или инсулт. Около 2 от 3 души с диабет умират от сърдечно заболяване.

 

Бъбречни усложнения

Колкото по-дълго имате диабет, толкова по-голям е шансът да получите хронично бъбречно заболяване. Диабетът е водещата причина за бъбречната недостатъчност. Причина е и за около половината от новите случаи. Контролирането на кръвната ви захар, кръвното налягане и холестерола може да намали риска от това усложнение. Годишните тестове и лекарства могат да забавят заболяването и да поддържат здрави бъбреците.

 

Проблеми с очите

Високата кръвна захар може да увреди малките кръвоносни съдове, които носят кислород и хранителни вещества на ретината, жизнено важна част от вашето око. Това е известно като диабетна ретинопатия и може да доведе до загуба на зрение. Това е водещата причина при новите случаи на слепота при хората от 20 до 74 години. Локви от кръв или кръвоизливи върху ретината на окото се виждат на това изображение.

 

Нервна болка от диабет

С течение на времето неконтролираният диабет и високата кръвна захар могат да причинят увреждане на нервите. Симптомите включват изтръпване, скованост, болка и усещане за изтръпване или боцкане - често в пръстите на ръцете, ръцете, пръстите на краката или краката. Увреждането не може да се промени, но има лечения. Контролирането на вашия диабет може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

 

Нараняванията на краката могат да са опасни

Увреждането на нерв, причинено от диабет, може да затрудни усещането за краката ви. Може да не забележите рани. В същото време втвърдяването на артериите намалява притока на кръв към тази област. Дори малка травма може да причини рани и гангрена. При тежки случаи инфекциите могат да доведат до ампутация.

 

Зъбите и венците също могат да пострадат

Високите нива на кръвна захар могат да подхранват бактериите, които правят плака. Натрупването на плаки води до дупки, кариеси и заболявания на венците. Тежкото заболяване на венците може да причини загуба на зъб. То отслабва венците и тъканите и костите, които държат зъбите на място. Това също улеснява получаването на инфекция.

 

Може ли да се предотврати?

Едно от най-изненадващите неща за диабета тип 2 е, че можете да го предотвратите. За да намалите риска, следвайте същите указания както при сърдечни заболявания:

 • Хранете се здравословно.
 • Правете физически упражнения за 30 минути, 5 дни в седмицата.
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Говорете с доктора си да бъдете тествани за преддиабет.

Хората с преддиабет могат да избегнат получаването на диабет с промени в начина на живот и лекарства.