Отговори при лечение на диабет тип 2

Когато имате диабет тип 2, бихте искали да се чувствате уверени, че сте в правилната посока в грижата за себе си. Никога не се колебайте да питате своя лекар за каквито и да са въпроси свързани с лечението, независимо дали става на въпрос за промени в начина на живот или лекарствата. Ето отговори на доста често задавани въпроси от хора с диабет тип 2.

 

Има ли лечение

Не, но е възможно да се постави диабета в ремисия и да се предотвратят някои от последствията. Ключът към това, е като се храните здравословно, бъдете активни и отслабнете (ако сте с наднормено тегло). Ако се придържате към тези насоки, това ще Ви помогне да възстановите нивата на кръвната захар към нормални стойности, което означава че може да намалите или дори да спрете лекарствата си, ако лекарят Ви е съгласен с това.

Ето защо промените в начина на живот са толкова важна част от контрола на диабета. Всички лекарства, които Вашият лекар предписва, ще играят ключова роля, но здравословното хранене и редовните упражнения, трябва да са с приоритет. 

Поставете си за цел поне за 30 мин през повечето дни от седмица да тренирате. Консултирайте се с Вашия лекар, диетолог или специалист по диабета, за личен хранителен режим.

Добрият сън също помага. Ако редовно спите по-малко от 7 часа на нощ, това може да разтрои нивата на кръвната Ви захар.

 

Какво се случва при проверка на диабета

Лекарят Ви ще провери нивата на кръвната захар (излседването се нарича А1с тест).  Трябва да следите кръвното си налягане и нивата на холестерола. Уверете се, че тези стойности са ниски за да намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт и други сериозни заболявания.

Също така лекарят Ви ще прегледа обстойно очите и краката за проблеми свързани с диабета, като ретинопатия (която може да доведе до загуба на зрението) и рани по краката (които, ако не се лекуват, могат да доведат до ампутация).

 

Трябва ли да използвам инсулин

Хората с диабет тип 1 определено трябва да използват инсулин. Но при диабет тип 2 не е задължително.

Ако диетата, упражненията и контрола върху теглото не са достатъчни, за да контролирате нивата на кръвната си захар, Вашият лекар ще започне лечение с медикаметни, които се приемат през устата. Най-вероятно ще започнете с хапче, наречено метформин, което помага на тялото Ви да използва инсулина по-ефикасно. Ако не се повлияете от метформина или лекарствата, които приемате през устата, лекарят Ви може да започне лечение с други медикаметни или да добави инсулин към лечебния Ви план.

Имайте в предвид, че диабетът е прогресивно заболяване, което означава, че Вашите нужду може да се променят по всяко време. Възможно е сега да не се нуждаете от инсулин, но след време може да Ви е нужен.

 

Как да следя кръвната си захар вкъщи

Най-разпорстраненият начин е използването на глюкомер. Убождате пръста си и поставяте капка от кръвта си върху тест лентата, за да разберете колко е кръвната Ви захар.

Ако използвате инсулин и често имате ниски нива на кръвна захар, особено през нощта, Вашият лекар може да предложи да използвате устройство за непрекъснат мониторинг на кръвната захар (CGM). Ще носите сензор върху кожа си, който разчита нивата на кръвната захар на всеки няколко минути през деня и нощта.

 

Трябва ли да използвам инсулин завинаги

Не винаги. Понякога инсулина е временно решение. Вашият лекар може да го препоръча, ако сте бременни или хоспитализирани с остро заболяване. Някои изследвания показват, че около 67% от диабетиците с тип 2, които приемат инсулин, не е необходимо да го правят завинаги.

 

Ще стигна ли до диализа

Вярно е, че диабетът е основен рисков фактор за бъбречни заболявания, но може да направите много, за да се предпазите, като приемате лекарства и като контролирате кръвната си захар и кръвно налягане. Дори и да развиете ранните стадии на бъбречно заболяване, може да намалите риска от по-сериозно увреждане, като контролирате кръвната си захар и кръвното налягане, чрез лекарства.