Ползи от куркумата

Помощ или Реклама

Роднина на джинджифила е куркумата, която е ярка жълто-оранжева подправка. Често срещана в индийската, югоизточната азиатска и близкоизточната кухня, а на места в Индия се използва и като лекарство, в продължение на векове. Напоследък куркумата се рекламира като супер храна, която може да се бори с рака, да облекчи депресията и други. Разберете какво може  да направи куркумата за Вашето здраве.

 

Депресия

Няколко съединения в куркумата могат да укрепят здравето Ви. Най-известното от тях е куркумин. Учените са развълнувани от потенциала му, който може да облекчи депресията и да помогне на антидепресантите да работят по-добре. Но резултатите от изследванията са неясни.

 

Диабет тип 2

Тъй като куркуминът може да помогне при възпаления и да поддържа нивата на кръвната захар, той може да бъде полезен инструмент за предотвратяване или лечение на диабет тип 2. Проучване, проследява 240 възрастни с предиабет и установява, че приемането на добавка от куркумин в продължение на 9 месеца намалява вероятността от развитие на диабет. Проучванията продължават, но много от тях досега са били върху животни.

 

Вирусни инфекции

Следващия път, когато се разболеете, може да опитате чай от куркума. Куркуминът може да Ви помогне да се преборите с различни вируси, включително херпес и грип. Имайте предвид, че куркумата съдържа около 3% куркумин, а тялото не абсорбира куркумин толкова добре, така че чаша чай няма да е лек за всичко. По-голяма част от изследванията са направени в лаборатория, а не върху хора.

 

Предменструален синдром

Скорошно проучване, което проследява жени по време на три менструални цикъла, е установило, че куркуминовите добавки помагат за облекчаване симптомите на ПМС. Изследване на мускулите от морски свинчета и плъхове показва, че куркумата може да облекчи и менструалните спазми.

 

Висок холестерол

Изследването върху способността на куркумата да защити сърцето е смесено. Някои проучвания са установили, че куркумата може да понижи LDL холестерола, докато други заключават, че подправката няма ефект. Учените продължават да търсят защитните свойства на куркумата за сърцето. Едно малко проучване е установило, че куркумата може да помогне за предотвратяване на сърдечни пристъпи при хора, които имат байпас.

 

Болест на Алцхаймер

Хората с Алцхаймер имат хронично възпаление, а куркумата изглежда има естествени противовъзпалителни ефекти. Така че подправката се бори с Алцхаймер? За съжаление все още няма неуспорими научни доказателства, че приемането ѝ е ефективен начин за предотвратяване на болестта.

 

Артрит

Куркумата има способност да облекчава болките в ставите, сковаността и възпалението. Въпреки това, се нуждаем от повече изследвания, преди тя да стане лек срещу артрит. Ако решите да я опитате за лечение на болки в ставите, помогнете на тялото си да абсорбира естествения куркумин, като приемате куркумата заедно с черен пипер.

 

Рак

При лабораторни и животински проучвания куркумата е спряла растежа на туморните клетки и е помогнала на детоксикиращите ензими да работят по-добре. Това, което тези изследвания не могат да ни кажат, е какво ще се случи в човешкото тяло, когато човек консумира куркума. Освен това, има вероятност куркумата да попречи на някои химиотерапевтични лекарства.

 

Синдром на раздразненото черво

Ранните изследвания, включително проучване на 207 възрастни и друго, използващо плъхове, са открили, че куркумата може да помогне за подобряване симптомите на IBS, като например коремна болка. Подобно на много неща, които вече сме споменали тук, са необходими повече изследвания. Куркумата също се изучава като лек на заболявания като болест на Крон и улцерозен колит.

 

Главоболие

Джинджифилът е добре известно естествено средство при главоболие, но не е изненадващо, че куркумата също се препоръчва, особено при мигрена. Макар хората пишат похвали онлайн, има малко научни доказателства в полза на куркумата и свойството ѝ да  лекува или предотвратява главоболие. Едно проучване показва, че жълто-оранжевата подправка може да бъде част от нов подход.

 

Акне

Някои хора твърдят, че поставянето на маска от куркума върху кожата им или консумирането ѝ помага в борбата с упоритите пъпки. Може би заради антибактериалните и противовъзпалителни свойства на подправката. За съжаление, все още няма доказателства.