Предотвратяване на предиабета

Какво е преддиабет?

Когато кръвната Ви захар е по-висока от нормалната, но не е достатъчно висока, за да бъде наречена диабет. Не е задължително да забележите някакви симптоми - можете да го имате и да не знаете. Кръвен тест може да Ви каже, дали имате преддиабет. Вие сте изложени на риск, ако сте с наднормено тегло, над 45 годинишна вързраст и не тренирате. По-вероятно е да имате диабет тип 2 и сърдечни заболявания, но можете да предприемете стъпки, за да го предотвартите.

 

Отслабнете

Ако отслабнете със само 7% от теглото си, това може да доведе до огромна промяна. Първата стъпка е да се консумират здравословни храни с по-малко калории. Започнете с проследяване на теглото си, хранителните навици и физическата активност.

 

Хранете се здравословно

Добре е да напълните половината си чиния с не-скорбиални зеленчуци (аспержи, брюкселско зеле и моркови, както и много други). Една четвърт трябва да е с нишестени храни (като картофи, царевица или грах). Останалата четвърт трябва да бъде с протеин - най-добре е пиле, риба или боб. Бъдете изключително внимателни с въглехидратите, като печените изделия или тестените изделия - те могат да повишат кръвната Ви захар.

 

Упражнявайте се

Ще отслабнете по-бързо и ще се почувствате по-добре, ако излезете и изгорите няколко калории. Не е нужно да тренирате за маратон: една бърза 30-минутна разходка, пет пъти седмично, трябва да свърши работа. Компания, по време на тренировка, понякога може да Ви помогне да се придържате към рутина, затова се обадете на приятел или посещавайте фитнес зала. Аеробните упражнения (ходене, плуване, танци) и силовите тренировки (вдигане на тежести, лицеви опори и набирания) са много подходящи. Комбинация на двата вида упражнения е най-добре.

 

Наспете се

Отделяйте нужното време за сън на организма, за да поддържате здравословни нива на кръвната захар. Ако не можете да заспите, събуждате се твърде рано или спите по-малко от 5 часа на нощ, е много вероятно да получите диабет. Около 7 или 8 часа на нощ е идеално. За по-добър сън, не приемайте алкохол или кофеин късно през деня, поддържайте редовни часове на сън и се придържайте към спокоен режим на лягане.

 

Не пушете

Ако пушите, сега е моментът да се откажете. Пушачите са с 30% до 40% по-склонни да получат диабет тип 2 от непушачите. Ако получите диабет и продължите да пушите, симптомите могат да се влошат и кръвната захар може да бъде по-трудна за контролиране.

 

Лекарства

Някои лекарства могат да помогнат за нивата на кръвната захар и затлъстяването, както и за високия холестерол и високото кръвно налягане. Вероятно е да ги имате, ако сте с преддиабет. Приемайте лекарствата, както Ви е предписано - това може да подобри Вашето здраве и да Ви помогне да живеете по-дълго.

 

Получете подкрепа

Когато има хора, с които да споделите Вашите добри и лоши моменти, това може да има голямо значение. Групите за подкрепа могат да бъдат място, където да се учите от другите, да получавате и давате насърчения и разбиране. Вашият лекар може да Ви помогне да намерите такава група, която да работи заедно с Вас.