Проблеми с очите и слепота при диабет

Как диабетът влияе на очите 

Когато тялото Ви не произвежда и използва инсулина правилно, глюкозата може да се натрупа в кръвта Ви и да увреди нервите и кръвоносните съдове. При високи нива на кръвна захар уврежданията на очите може да се характеризират с проблеми със зрението и слепота. Това може да се случи на всеки с диабет.

 

Не чакайте симптомите

Когато кръвната Ви захар е висока или когато започнете да използвате инсулин, е възможно да се появи и замъглено зрение. Очите могат да бъдат увредени, дори ако не усещате разлика в зрението. Ето защо е добре да си правите очни прегледи поне веднъж годишно.

 

Диабетна ретинопатия

Вашият очен лекар ще използва специално багрило, за да потърси спукани капиляри. Те могат да причинят подуване на ретината (където изображенията се фокусират в задната част на окото) и да намалят зрението Ви. Лошата циркулация на кръвта може да причини нови, спуквания, които да се разрастват върху ретината. Пукането на капиляри е доста срещано при диабетиците и може да доведе до загуба на зрението, както и отлепване на ретината.

 

Лазерна операция

В ранните етапи на диабетна ретинопатия, Вашият лекар може да направи процедура, наречена панотерална фотокоагулация с лазер, за да унищожи големи участъци на ретината, където се намират анормалните кръвоносни съдове. Лазера запечатва кръвоносните съдове и спира кървенето за да не се разраства. Тези операции няма да върнат зрението Ви, но с последващи грижи можете да намалите шанса Ви за слепота с цели 90%.

 

Анти-VEGF терапия

Това ново лечение може да е по-добро за запазване и подобряване на зрението, особено за хора с диабетен макулен оток, който представлява подуване в самия център на ретината. Инжектира се лекарство в окото Ви и така се спират протейните необходими за разрастване на спуканите капиляри. Но това не е лек. Инжектирането трябва да продулжи известен период от време. Лечението и неговите дългосрочни ефекти все още се изучават.

 

Витректомия

В късните етапи на диабетна ретинопатия - ако ретината Ви се е отделила или много кръв е изтекла в окото ви - вашият лекар може да ви предложи тази операция за отстраняване на засегнатата тъкан, кръв и мътна течност от окото. Витректомията може да подобри зрението Ви.

 

Кой получава диабетна ретинопатия

В крайна сметка почти всички заболели с диабет ще имат диабетна ретинопатия. Колкото по-дълго сте със това заболяване, толкова по-голяма е вероятността. Шансът Ви ще бъде по-голям, ако нямате добър контрол на кръвната захар или имате високо кръвно налягане или холестерол. Можете също да помогнете за предотвратяването му, като спрете цигарите.

 

Глаукома

Въпреки че глаукомата може да причини цветни пръстени, тя обикновено няма симптоми. Можете да понижите налягането в окото с капки или с лазерна или конвенционална хирургия. Ако не го лекувате, налягането може да увреди зрителния ви нерв, което води до загуба на зрението и слепота. Докато всеки над 40 има по-голям риск, хората с диабет имат с още 40% по-голяма вероятност да го получат. 

 

Катаракта

Катаракта прави лещата в окото Ви мътна. Това блокира светлината и всичко изглежда замъглено. Лошият контрол на кръвната захар може да ускори процеса. Имате 60% по-голяма вероятност да получите катаракта ако имате и диабет - и вероятно ще я получите в по-ранна възраст. Хирургически може да се замени лещата с изкуствена, но понякога диабетна ретинопатия се влошава след това.

 

Консултирайте се с Вашия лекар

Потърсете спешна помощ за всяка внезапна загуба на зрение (включително перде), мигащи светлини, двойно виждане или силна болка или натиск в очите. За тези симптоми, запишете час при очния си лекар веднага щом можете:

  • Замъглено или мъгляво зрение
  • Петна или сенки
  • Изкривяване на правите линии