Ръководство за инсулинова резистентност

Какво представлява

Инсулинът е хормон, който действа като ключ. Той отключва клетките Ви, за да допусне глюкоза от кръвта Ви и да я направи в енергия. Понякога този процес на отключване не работи. Тогава глюкозата се натрупва в кръвта Ви, дори когато произвеждате повече инсулин. Учените имат някои идеи, но не са сигурни защо клетките спират да реагират.

 

Симптоми

Обикновено няма такива. Можете да сте с това състояние от дълго време и да не го знаете. Хората с тежка инсулинова резистентност понякога получават тъмни петна по кожата на шията, лактите, коленете, ръцете и подмишниците.

 

Какво ви излага на риск

Шансовете ви да станете инсулинорезистентни се увеличават, ако сте с наднормено тегло, не тренирате достатъчно, имате високо кръвно налягане или пушите.

 

Кръв и сърдечни проблеми

Някои проблеми с Вашата кръвна система също могат да увеличат вероятността да получите инсулинова резистентност, включително нисък HDL „добър“ холестерол, високи нива мазнини, наречени триглицериди, сърдечни заболявания, предходен инсулт и заболяване на кръвоносните съдове в шията или краката.

 

Фамилната Ви история е от значение

Афроамериканците, латиносите, индианците, азиатците и населението от Тихоокеанските острови са по-склонни да получат инсулинова резистентност.Ако Вашите родители, брат или сестра имат диабет тип 2, рискът да се разболеете е по-висок. Ако майка Ви е имала диабет, докато е била бременна с Вас, рискът Ви също нараства.

 

Диагноза

Тестът за инсулинова резистентност е сложен и неудобен, затова вместо това Вашият лекар вероятно ще Ви направи тест за преддиабет (когато кръвната Ви захар е по-висока отколкото трябва да бъде). Изследванията може да проверят нивото на глюкоза в кръвта, след като не сте яли известно време, или да покажат „средното“ ниво на кръвната захар за последните няколко месеца. Цифрите, които са по-високи от нормалните, предполагат, че сте инсулиноустойчиви.

 

Може да се превърне в диабет

Трудно е панкреасът да продължава да произвежда допълнителен инсулин, който да попадне в клетките на тялото Ви. В крайна сметка клетките, които произвеждат инсулин, могат да спрат да работят, което води до преддиабет и диабет тип 2. Ако получите инсулинова резистентност от рано и направите промени в начина си на живот, можете да спрете това да се случи.

 

Хранете се правилно

Оставете сладкишите, рафинираните зърнени продукти и животинските мазнини, а приемайте повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Този вид хранителен режим ще Ви помогне да останете в здравословна форма. Освен това помага на клетките Ви да използват по-добре инсулина. Добър пример е DASH диетата, която е за хора с високо кръвно налягане. Тази диета може да понижи инсулиновата резистентност, особено ако отслабнете и станете по-активни. Проучвания показват връзка между ниското съдържание на витамин D и тялото Ви, при което инсулина не се усвоява добре.

 

Раздвижете се

Физическата активност е дълъг път, който помага при борбата с инсулиновата резистентност. Подобно на здравословната диета, тя Ви помага да отслабнете. Упражненията също помагат на клетките Ви да използват инсулина, особено в мускулите. Имайте поне 30 минути активност на ден, през повечето дни от седмицата. Сърцето Ви трябва да бие по-бързо, а вие трябва да дишате малко учестено.

 

Лечение

Промените в начина на живот са най-доброто лечение за инсулинова резистентност. Но ако я имате е много вероятно да получите и диабет тип 2, при което Вашият лекар може да Ви насърчи да опитате лекарството метформин. То може да предотврати или забави диабет тип 2 при по-младите, с наднормено тегло, които имат по-голям шанс да се разболеят. Метформинът може да помогне да забави диабет тип 2 и при жени, страдащи от гестационен диабет.

 

Метаболитен синдром

Инсулиновата резистентност е част, но не изцяло, от това състояние. Хората с метаболитен синдром имат поне три от тези черти, които са над нормите:

  • голяма талия, 
  • високи триглицериди, 
  • нисък HDL холестерол, 
  • високо кръвно налягане  
  • кръвна захар

Това повишава шансовете ви за диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

 

Свързани заболявания

Хората с инсулинова резистентност често имат малко по-високи нива на възпаление в цялото тяло. Други състояния също имат това възпаление. Инсулиновата резистентност е свързана със заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, кръвни съсиреци в артериите, бъбречни заболявания, чернодробно заболяване, синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и ревматоиден артрит.