Стомашен байпас при диабет

Според ново проучване, проведено в Дания, 7 от 10 души с диабет тип 2 могат да постигнат дългосрочна ремисия на заболяването, чрез операция за отслабване, наречена стомашен байпас.

Операцията не е лек за диабет тип 2. При някои хора, които са в ремисия и изглеждат здрави, заболяването може да рецидивира и отново да се появят симптоми. По време на петгодишното проучване, при 27% от хората, които са били в ремисия, заболяването се е върнало.

Проучването също така прави връзка между стомашния байпас и спада с близо 50% на микроваскуларните усложнения. Тези усложнения включват бъбречно заболяване, увреждане на нервите и проблеми със зрението.

"На пациентите със затлъстяване и диабет тип 2 трябва да се предложи бариатрична операция в началото на заболяването, докато все още има голям шанс за ремисия на диабета," казва водещият автор на проучването д-р Лене Ринг Мадсен от университетската болница на Орхус в Дания.

Има няколко начина за загуба на тегло, или бариатрична, хирургическа намеса, включително стомашен байпас и стомашен ръкав. Стомашният байпас, наричан също Roux-en-Y, включва намаляване на стомаха и заобикаляне на част от тънките черва, според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK). След тази операция, хората имат нужда от по-малко храна, за да се заситят и тялото не усвоява толкова калории.

Операция на стомашен ръкав (гастритумия на ръкава) включва премахване на част от стомаха, така че по-бързо да се запълва, според NIDDK. Този вид хирургия придобива все по-голяма популярност, но Мадсен казва, че процедурата е доста нова, така че изследователите все още нямат дългосрочни данни за нея.

Въпреки, че това проучване не разглежда причините, поради които стомашният байпас може да доведе до ремисия на диабет тип 2, Мадсен твърди, че други изследвания предполагат, че загубата на тегло е един от факторите. Тя добави, че ограничаването на калориите и хормоналните промени вероятно също играят роля.

Д-р Мичъл Рослин, директор на бариатричната хирургия в болницата Северен Уестчестър в Маунт Киско, Ню Йорк заявива, че промяната в храната, която човек консумира, начинът, по който тялото използва инсулина, както и промените в производството на глюкоза в черния дроб, вероятно допринасят за подобряването на страдащите от диабет тип 2.

Настоящо проучване включва повече от 1100 души, със стомашен байпас, които са били оперирани между 2006 и 2015година. Сравняват се пациентите, с такава операция и близо 1100 диабетици с диабет тип 2, които не са се оперирали.

Шестдесет и пет процента от оперираните пациенти влизат в ремисия на диабет в рамките на шест месеца. Една година след операцията 74% са имат ремисия на диабет тип 2, сочи проучването. През първите пет години след операцията процентът на ремисия остава 70% или по-висок.

Въпреки това, хората в проучването, които са били на инсулин преди операцията, е по-малко вероятно да преминат в ремисия. Хората, които са имали по-малък контрол на нивата на кръвната си захар, също са по-малко склонни да го направят. Хората над 60-годишна възраст също имат повече проблеми с ремисията, в сравнение с хората под 40 години.

Тези, които са имали диабет тип 2 за по-малко време от 2 години и половина, са по-склонни да постигнат ремисия.

С течение на времето, диабетът на някои хора се завръща. През втората година – 6%, през третата година – 12%, а в петата година – 27% от учасниците в проучването са имали рецидив.

Въпреки това, ползите от операцията не могат да бъдат пренебрегнати. "Бариатричната хирургия е истинското лечение за диабет тип 2 и не е използвано достатъчно," казва Рослин.

„Хората се страхуват от диабета“, отбеляза Рослин. "Те се страхуват от слепотата и ампутациите и това проучване показва, че бариатричната хирургия е лечение, което може да намали тези усложнения с 50 процента."