Тъмен шоколад при диабет

Хората с диабет все още могат да ядат умерено десерти, а тъмният шоколад е добър избор поради здравословните му хранителни вещества. Въпреки това, някои видове са по-полезни от други.

Един от най-разпространените митове за хората с диабет тип 2 е, че всички сладкиши са извън границите и след получаване на диагнозата диабет може да се почувстват принудени да се сбогувате с всички лакомства след вечерята, които някога са обичали. Всъщност е вярно, че някои десерти са безопасни за хора с диабет тип 2 - а в случай на употреба на тъмен шоколад в умереното количество може да доведе дори до значителни ползи за здравето, включително и по-ниска кръвна захар.

Сред възможните ползи за здравето на тъмния шоколад са подобрената функция на мозъка, кръвното налягане, холестерола и здравето на сърцето, според Американската асоциация за диабет.

 

 

Защо тъмният шоколад и диабетът правят сладка комбинация

 

Едно блокче от висококакаов тъмен шоколад е пълен с полезни за Вас компоненти, които благоприятстват на организма и позволява на диабетиците да засладят деня си. "Антиоксидантите в шоколада помагат на тялото да използва инсулина си по-ефективно, за да помогне за контролиране на кръвната захар", казва Анна Симос, CDE, ръководител на програмата за образование и профилактика на диабета в Стандфорския център за Грижа на Здравето в Пало Алто, Калифорния. „Това от своя страна помага за понижаване на нивата на кръвната захар по естествен начин и всъщност помага на тялото да използва инсулина. В резултат на това спомага за намаляване на инсулиновата резистентност, което наблюдаваме при хората с диабет тип 2. "

Според проучване върху животни, публикувано през ноември 2017 г., изглежда, че съединенията, открити в какаото, наречени какао флаваноли, повишават способността на определените клетки да секретират инсулин, хормона, който управлява кръвната захар. Въпреки че резултатите от проучването са все още предварителни и авторите отбелязват, че е необходимо да консумирате много какао и не много захар, за да извлечете тези ползи. Други проучвания също предполагат, че тъмният шоколад може да помогне на хората с диабет.

Например, в произволно контролирано проучване, публикувано през януари 2015 г., изследователите установяват, че участниците с диабет тип 2, които ядат тъмен шоколад в продължение на осем седмици, наблюдават подобрения в здравните маркери, като кръвна захар на гладно и нивата на A1C.

Освен това флавонолите в тъмния шоколад могат да помогнат на здравето Ви - още една победа за хората с диабет, тъй като тези лица са изложени на двоен риск от сърдечни заболявания, според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Изследване, публикувано през август 2015 г. във васкуларната фармакология, установи, че хората, които ядат тъмен шоколад с висок флаванол, се забелязват подобрения в сърдечно-съдовата функция.

 

 

Как да изберете тъмен шоколад за кръвната си захар

 

Когато става дума за избор на най-добрия тъмен шоколад за Вашето здраве, някои сортове са по-здравословни за хората с диабет, отколкото други. Следвайте тези съвети, за да изберете най-доброто за Вас.

 

Вижте процента на какаото.

Само защото шоколада е означен като „тъмен“, не означава, че е и здравословен. В действителност, някои видове „тъмен шоколад“ могат да достигнат до 30 процента какао, което ги прави равен на обикновенния млечен шоколад, предупреждава Анна Тейлър, RD, CDE, в клиниката в Кливланд в Охайо. За да извлечете най-много ползи за здравето от шоколада, изберете такъв, който съдържа 70 процента какао или повече. 

 

Проверете съдържанието на захар, за да поддържате приема на въглехидрати

Всички шоколади - включително неподсладения шоколад за печене - имат въглехидрати. Опитайте се да запазите въглехидратите до максимум от 15 до 30 грама (гр), препоръчва Симос. За справка, около 10 до 15 неподсладени чипса от тъмен шоколад съдържат 15 гр въглехидрати. Броенето на въглехидрати е от решаващо значение за овладяване на диабета.

 

Внимавайте за всякакви захарни допълнителни съставки.

„Ограничете тъмния шоколад, съдържащ карамел или други захарни добавки“, казва Тейлър. Тъмният шоколад, отбелязва тя, не трябва да съдържа повече от около 8 гр захар за 1 унция (28 унции) или 28 гр шоколад. От друга страна, избирането на такъв с ядки, подобно на бадемите, е по-добър избор, поради засищащия им ефект и способността им да забавят покачването на нивата на кръвната захар.

 

Помислете дали да изберете какао на прах без захар или без какао.

Тези лесни опции са естествено без захар и ще ви придадат този шоколадов вкус без едно и също попадение на въглехидрати, отбелязва Симос. Друго предимство? Какаовите зърна съдържат желязо и минерали като магнезий - плюс за хората с диабет, казва тя. Дефицитът на магнезий е свързан с диабет тип 2, вероятно поради засиленото уриниране, често срещано при хора с диабет, според преглед, публикуван през август 2015 г.

 

 

Подходящи идеи за диабет при яденето на тъмен шоколад

 

Ако желаете шоколад, ето някои от най-добрите начини за да го постигнете.

 

Имайте богата порция тъмен шоколад - но я ограничете до около ¾ до 1 унция

По този начин, казва Тейлър, ще получите някои от предимствата на тъмния шоколад и ще задоволите копнежа си за нещо сладко, като така няма да превишите количеството калории, наситени мазнини, въглехидрати или захар.

 

Поръсете млякото си с какаови зърна

Това е по-малък, по-компактен начин за получаване на предимствата на тъмния шоколад, казва Симос. Какаовите зърна имат около 13 гр въглехидрати в порция от 1 унция, но също така съдържат фибри и протеини, регулиращи кръвната захар, които ще забавят храносмилането и ще Ви помогнат да се чувствате по-пълноценни за по-дълго време. За да сте сигурни, че Вашата закуска или десерт е благоприятна за диабет, помислете за избор на обикновено обезмаслено гръцко кисело мляко - което също е снабдено с протеини и чревни пробиотици.

 

Добавете малко какао на прах към сутрешния си шейк

Само 1 до 2 супени лъжици натурално какао на ден могат да помогнат за укрепване на здравето на сърцето Ви, казва Симос. 

 

Изберете изкуствено подсладения шоколад внимателно

Ако искате да се насладите на шоколад, но не искате да рискувате да увеличите кръвната си захар, потърсете микс от какао без добавена захар, казва Симос. Трябва само да проверите етикета на съставките, за да сте сигурни, че въглехидратите на порция остават под този диапазон от 15 до 30 г. Бихте могли да изберете и изкуствено подсладен шоколад, но трябва да внимавате какъв вид заместител на захарта се използва, защото захарните алкохоли, подобно на сорбитола, могат да имат слабително действие и да се превръщат във въглехидрати, потискащи кръвната захар. Да не говорим, някои изследвания предполагат, че тези видове подсладители могат да доведат до повишено желание за захар и нежелано наддаване на тегло. Доброто управление на диабета зависи от здравословното тегло, тъй като увеличаването на теглото може да увеличи инсулиновата резистентност - отличителен белег на диабет тип 2.

В крайна сметка е добре да изберете тъмен шоколад с обикновена захар и да му се отдадете внимателно и умерено. Това е най-добрият начин за извличане на ползи за сърцето и тялото, което лакомството може да предложи.