Упражнения, при диабет

Борите се с диабета? Направете го активно!

Ако имате диабет, особено важно за Вас е активното спортуване и раздвижване на организма. Тренировките могат да помогнат на организма, с понижаване нивата на кръвната захар и кръвното налягане, а същевременно с това, енергията се увеличава и спите по-добре. Ако физическите упражнения не са Ви по вкуса, има и други възможности.

 

Разходки

Най-лесния начин за упражнения и намаляване на стреса са разходките и чистият въздух. Един от начините да постигнете целта си, е бърза разходка от 30 минути до час, три или четири пъти седмично. Лесно е за изпълнение, като обиколите квартала или просто отидете до магазина пеша, вместо да шофирате. След като Ви стане навик, ще усетите ефекта върху организма си.

 

Танци

Това може да Ви се стори доста интересен начин за упражнение. Просто потанцувайте за половин час на ден, три пъти седмично, за да помогнете на сърцето си, да намалите кръвната захар, да изгорите ненужните калории и да намалите нивата на стрес. Не е нужно да имате партньор, за да започнете този вид тренировка. 

 

Плуване

Това е аеробно упражнение, което не натоварва ставите Ви, както другите. Също така Ви позволява да напрягате мускулите в горната и долната част на тялото, по едно и също време. Налягането на водата също е благотворно за сърцето Ви. Това упражнение може да понижи холестерола и да помогне при изгарянето на ненужните калории. При този тип тренировки е нужно да уведомите спасителя, че сте с диабет.

 

Каране на колело

Борбата с диабета може да е лесна, като карането на колело. Дали ще използвате велоаргометър или ще карате колело – 30 минути на ден, от 3 до 5 дни в седмицата, това може да уравновеси сърдечния Ви ритъм, да намали кръвната захар и да помогне с отслабването, без да натоварва коленете и другите стави.

 

Изкачване на стъпала

Това може да е лесен и здравословен начин да изгорите калориите и да ускорите работата на сърцето и белите дробове, особено ако имате диабет тип 2. Изкачването и слизането по стълбите по 3 минути, час или два след хранене, е добър начин да изгорите кръвната захар. Това упражнение може да се практикува навсякъде, където има стъпала, дори и през почивката на работа.

 

Силови тренировки

Това упражнение може да се практикува с леки тежести или с по-голяма интензивност. Това може да понижи кръвната Ви захар и да помогне при укрепването на мускулите и костите. Може да извлечете максимума от силовите тренировки, ако ги практикувате два пъти седмично, като допълнение към аеробиката. В домашни условия може да практикувате следните упражнения:
Повдигане на консерви или бутилки с вода;

  • Лицеви опори;
  • Коремни преси;
  • Клекове.

 

Градинарство

Ако традиционните упражнения не са за Вас, не се притеснявайте, има и други варианти. Времето прекарано на открито в градината, също се води аеробна активност и е вид тренировка. По време на това занимание, кръвта Ви циркулира по-добре, поради факта че извършвате различни движения. Също така подсилва костите и мускулите Ви. Тъй като това занимание се практикува на открито, нивата на стрес намаляват драстично.

 

Йога

Това упражнение е познато на хората от около 5000 години, като упражнение с ниско натоварване, което може да Ви направи по-силни и гъвкави.  Движенията, позите и фокусирането върху дишането може да облекчат стреса и да помогнат за изграждането на мускулите. Това може да поддържа нивата на кръвната Ви захар стабилни.

 

Тай Чи

Древното китайско изкуство използва бавни и контролирани движения, съчетани с визуализация и дълбоко дишане. Това упражнение може да помогне на мобилността, баланса и гъвкавостта. С практуването му може да се намалят нивата на стрес, както и да се предотврати увреждане нервите на краката.

 

Колко е нужно?

Около 30 минути аеробна дейност на ден, за 5 дни в седмицата, ще помогнат на инсулина в тялото, да работи по-добре. Нужно е да практикувате упражнения, които карат сърцето и белите дробове да се движат и да изтласкват кръвта с по-висока скорост. Ако не сте били активни в скоро време, за начало започнете с по 5-10 минути упражнения на ден, като увеличавате с течение на времето.  Нужно е да се консултирате с Вашия личен лекар, преди да започнете упражненията.