Усложнения при диабета

Под контрол

Изискват се огромни усилия за да се грижите за себе си, когато сте с диабет. Трябва да следите кръвната си захар, да се храните здравословно, да бъдете активни и да приемате лекарствата си. Това е от голямо значение, за да се избегнат усложнения по цялото тяло, дори на места, на които може да не очаквате. Придържайте се към своя план за лечение, за да забавите или напълно да предотврятите тези усложнения.

 

Заболяване на венците и устата

Диабетът увеличава вероятноста за инфекции в устата, като заболяване на венците или млечница, гъбична инфекция, която може да причини язви. Неконтролираната висока кръвна захар също може да причини плака. Проучване от 2015 г. е установило, че хората с диабет губят два пъти повече зъби от тези без заболяването. Уверете се, че сте информирали зъболекаря си за заболяването и не забравяйте да миете зъбите си с мека четка и да използвате вода за уста. Следете за кървящи венци или други признаци за заболяване на венците.

 

Проблеми със зрението

Диабетът може да доведе до глаукома (увеличено налягане в окото) и катаракта (замъгляване на очната леща). Освен това може да увреди кръвоносните съдове в ретината в задната част на окото, проблем, който лекарите наричат диабетна ретинопатия. Всички тези състояния могат да влошат зрението Ви и дори да доведат до слепота. Ако забележите, че зрението Ви избледнява, това означава, че очите Ви може да увредени, затова посещавайте редовно очен лекар.

 

Увредени нерви

Много хора с диабет получават увреждане на нервите, наречено невропатия. Може да се случи навсякъде по тялото, но най-често засяга ръцете, краката, дланите и стъпалата. Лекарите наричат това състояние периферна невропатия. Симптомите могат да включват усещане за изтръпване, чувствителност или болка. Друг вид, наречен автономна невропатия, може да повлияе на уринирането, секса, храносмилането и други функции на тялото.

 

Проблеми с краката

Ако диабетът е увредил нервите на краката Ви, изтръпването може да Ви попречи да забележите наранявания или инфекции. Това състояние също така затруднява кръвоснабдяването на крайниците. В комбинация на тези проблеми може да се стигне до по-серизони увреждания, които да доведат до ампутация на пръстите на краката или стъпалата ви. Спрете пушенето и се упражнявайте, за да намалите вероятноста за такива проблеми. Освен това проверявайте краката си ежедневно, поддържайте ги чисти и носете обувки, които са Ви удобни и защитават краката Ви.

 

Кожни състояния

Доста от тези кожни промени се случват поради инфекции, които са в следствие от диабета. Кожата може да Ви сърби, също така може да я усещате по-тънка или по-плътна, или да забележите люспести или обезцветени петна. Кръвообращението и нервните проблеми, причинени от диабет, също могат да засегнат кожата. За да избегнете тези проблеми контролирайте теглото и кръвната си захар. Ако получите обрив или подуване поради инфекция, Вашият лекар може да предпише антибиотици, кремове или други лекарства.

 

Проблеми с храносмилането

Вагусовият нерв помага да се предвижи храната през храносмилателната система. Ако диабетът го засегне, храносмилането се забавя. Можете да получите киселини, гадене, повръщане, подуване на корема и да загубите апетита си. Контролирайте кръвната си захар, за да предотвратите този проблем. Още по-често при увреждане на нервите, може да се засегнат червата и това да причини запек или диария. Здравословната диета или лаксативите могат да помогнат за контрола.

 

Инсулти

Те се получават доста често при диабетиците, дори в доста по-млада възраст. Инсулт се получава, когато един кръвоносен съд, който изпраща кръв към мозъка, стане слаб или се запуши. Когато мозъчната тъкан спре да получава достатъчно кръв, тя може да бъде трайно увредена в рамките на няколко минути. Какво може да се направи за да се предотврати това? Следете нивото на кръвната си захар, холестерола и кръвното налягане. Високите нива може да означават по-висок риск. Спортувайте, контролирайте теглото си и най-важното – избягвате тютюневия дим.

 

Сърдечно заболяване

Износването и изстъняването на кръвоносните съдове от диабета водят до повишена работа на сърцето. Затова диабетиците са по-склонни към затлъстяване и други състояния, като високо кръвно и висок холестерол. Всичко това допринася за сърдечни заболявания. Затова е препоръчително да се спазват няко правила – спортувайте, хранете се здравословно, следете холестерола и кръвното си налягане и откажете цигарите.

 

Заболяване на бъбреците

Бъбреците съдържат много на брой миниатюрни кръвоносно съдове, които филтрират отпадъците, които напускат тялото Ви чрез урината. Високата кръвна захар претоварва тези филтри. С течение на времето могат да настъпят проблеми и те да спрат да работят. Колкото по-добре контролирате кръвната си захар и кръвното налягане, вероятноста за бъбречни заболявания намалява. Дори и да проявите симптоми на бъбречно заболяване е важно да продължите да контролирате кръвната си захар.

 

Проблеми със секса

Ако диабетът увреди нервите и кръвоносните съдове, това може да намали притока на кръв, което може да доведе до еректилна дисфункция при мъжете. Жените може да имат проблеми с възбуждането, да усещат дискомфорт или болка по време на половия акт. Добрият контрол на кръвната захар и здравословният начин на живот, ще облекчи натиска върху кръвоносните съдове.

 

Инфекции

Диабетът увеличава вероятноста за инфекции и техните усложнения. Диабетиците са по-склонни да получат възпаление на венците, респираторни инфекции, грип, пневмония, инфекции на пикочните пътища, дрождови инфекции и други. Уверете се, че сте запознат с ваксините, включително имунизациите срещу грип и пневмония.