FreeStyle Libre

 

Какво представлява системата FreeStyle Libre

Това е различен метод за измерване на нивата на кръвната глюкоза. Диабетиците обикновено правят това чрез вземане на кръвна проба от пръста си, за да я измерят с глюкомер. Със системата FreeStyle Libre това вече не е необходимо. Вместо това прикрепяте към кожата си малък лепкав чип (сензор), като общоизвестно място, което работи добре е задната част на горната част на ръката. Едната страна на този сензор съдържа малка игла, която влиза в кожата ви. Тази малка игла непрекъснато регистрира нивата на кръвната захар, които се съхраняват в сензора до осем часа.По този начин диабетиците вече не трябва да преминават през процеса на пробождане на пръстите всеки път, когато искат да измерват нивата на кръвната си захар. 

Нивата на кръвната захар, които са регистрирани от сензора, могат да се предават безжично към съвместими устройства, като например глюкометъра FreeStyle Libre, като го поставите в близост до сензора.

След това устройството незабавно ще ви покаже текущото ниво на кръвната глюкоза и ще регистрира нивата на кръвната захар от преди в графика. Abbott Diabetes Care наскоро приключи разработването на своето приложение за Android и iOS (за iOS изисква поне iOS 11.0, което често означава поне iPhone 7). Това е огромно подобрение, защото може измерим нивата на кръвната захар, като просто поставим телефона си над сензора, след като отворим приложението FreeStyle Librelink и се натисне „проверка на кръвната захар“.Това означава, че вече не се налага да се носи глюкомера, а личният телефонът работи като заместител.

Всеки сензор работи за две седмици . След две седмици сензорът автоматично ще прекрати да отчита кръвната захард и ще трябва да се смени с нов. 

 

Закрепване и използване на чип / сензор 

Прикрепването на сензора е лесно и може да се направи в рамките на една минута. Сензорът се доставя в малка жълта картонена кутия и се състой от два компонента плюс инструкции и някои дезинфекциращи тампони.
Преди да приложите сензора върху кожата си, избирате място на тялото си, за предпочитане където няма прекалено много мазнини (малката игла се нуждае от добър достъп до кръвта). Abbott препоръчва да поставите сензора на горната част на ръката. Това е гладка и кратка операция, която е напълно безболезнена. Когато я носите, не се забелязва физическото му присъствие. 

 

Как работи сканирането

Разликата с другите CGM устройства е, че FreeStyle Libre не изпраща непрекъснати данни към вашето устройство. Сензорът трябва да бъде сканиран, за да се получи информацията за кръвната захар. Сензорът може да съхранява до 8 часа данни наведнъж. Процесът на сканиране отнема само около 3 секунди и може да работи през дрехите.

В началния екран на преносимото устройство можете да добавите етикети към вашите сканирания като инсулин, въглехидрати, упражнения и др. Това ще ви позволи да разберете по-добре какво прави кръвната Ви захар по време на определени дейности.
точност

Точността на новите технологии винаги е един от най-големите въпроси на много хора. Смята се, че FreeStyle Libre има сравнима точност в сравнение с G4 Platinum сензора на системата Dexcom.

 

Разлики от традиционните CGM

FreeStyle Libre използва елементи като CGM мониторинг като сензор, стойности, които се вземат на всеки няколко минути, стрелките за тенденции и данните, както и информацията за изтегляне. Въпреки това, тя се счита за нова категория CGM технология, различна от предлаганата от Dexcom и Medtronic.
Няма аларми или сигнали

FreeStyle Libre няма никакви аларми или сигнали, тъй като устройството не изпраща данни към ръчния четец. За тези, които не харесват много аларми или сигнали, но все пак искат да видят данни за техните тенденции в кръвната захар, това може да е системата, която да се използва.
Без калибриране

Потребителите не трябва да добавят нивата на кръвната си захар към устройството, за да го калибрират. Когато сензорът се стартира, той се носи около час и след това данните могат да се видят, както и тенденциите. Системата на ExCom изисква 2 калибрирания на ден и има период на затопляне от два часа, преди информацията да бъде изпратена на приемника на потребителя.

Не е необходима рецепта

Libre не изисква рецепта, която да бъде поръчана и може да бъде закупена онлайн. Системите Medtronic и Dexcom изискват предписание, което означава, че процесът на разполагане на един може да отнеме много повече време от поръчката на Libre.

Приложението LibreLink от FreeStyle Libre 

Приложението наскоро беше пуснато за iOS (вече е там за Android) и това е фантастично, защото риложението притежава много повече потенциал. То отговаря на следните характеристики:

 • Проверете нивата на кръвната захар (можете също да зададете бележки след проверка) 
 • Влезте в дневника на нивата на кръвната захар 
 • Задайте лични аларми и напомняния 

Той предлага и отчети и статистически данни за: 

 • Вашите дневни тенденции в кръвната захар на 7, 14, 30 и 90 дни 
 • Вашето време в рамките на целевите нива на кръвната глюкоза на 7, 14, 30 и 90 дни 
 • Вашите хипогликеми през целия ден на 7, 14, 30 и 90 дни 
 • Вашите средни нива на кръвната глюкоза през деня на 7, 14, 30 и 90 дни 
 • Ежедневна графика на точните нива на кръвната захар на ден 
 • Вашият очакван Hba1c 
 • Някои статистически данни за вашето сканиране

 

Предимства и недостатъци 

Предимства:

 • Лесно и бързо се прикрепя към кожата ви, без сложни инструкции 
 • Чипът / сензорът е малък, лесно се скрива и се държи доста добре 
 • Не е необходимо по-нататъшно взаимодействие със сензора, освен за сканиране С
 • Сензорът е абсолютно водоустойчив , може да се носи под душа и дори при плуване 
 • В повечето случаи сензорът не се сърби или не се нарани (това варира за някои хора със специфични кожни заболявания или алергии, но за повечето хора това не е проблем) 
 • Най-важното от всичко: вече не трябва да носите глюкомери и ленти !!

Недостатъци: 

 • Показанията не винаги са 100% точни 
 • Сензорите могат да излязат и когато свършат 
 • Много скъпо и не е застраховано 
 • В някои страни много дълги срокове за доставка и недостиг  
 • Работи само за две седмици 
 • Ограничена глобална наличност