Банер за мобилна версия за апликация

Авитаминоза

Авитаминоза е състояние на пълна липса на даден витамин в организма, което води до ясно изразени патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. Като цяло авитаминозите са рядко срещано явление и се наблюдават само при общо недоимъчно хранене.

По-често се наблюдава хиповитаминоза или недостатъчното количество на един или повече витамини в организма. Среща се при хронични инфекциозни болести, когато потребността от витамини е общо увеличена, и при нарушения в чревната резорбция.

Витамините оказват действие върху редица жизнени процеси: растеж, развитие, обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма. Освен това те повишават имунната устойчивост, стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб, жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудните и задръжните процеси в централната нервна система. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.

 

Симптоми

 • лющене на кожата;
 • нарушение на храносмилането;
 • опадане на коси;
 • болезнени цепнатини в ъгълчетата на устните; 
 • слабост,
 • сънливост;
 • уморяемост;
 • възпаления на лигавицата на устата и на хранопровода;
 • нервност
 • възбудимост;
 • анемия;
 • лош апетит;
 • главоболие;
 • нарушение на зрението 
 • халюцинации;
 • чувствителност към светлината;
 • влошаване на паметта;
 • намаляване на либидото при мъжете
 • нарушаване на менструалния цикъл .

 

Усложнения:

Недостигът на витамин А води до забавяне на растежа, вроговяване на кожата, понижаване на функциите на различни жлези, податливост към инфекции. Една от сериозните прояви на липсата на витамин А е „кокошата слепота“, изразяваща се в загуба на остротата на зрението, особено в здрач и тъмнина.

Недостигът в храната на витамин B1 води до непълно изгаряне на въглехидратите и натрупване в организма на продукти от междинната им обмяна, които оказват вредно действие върху периферната нервна система.

При недостиг на витамин B2 се възпаляват устните, слизестата обвивка на езика и устата, които стават пурпурно червени, появяват се рагади и язвички в ъглите на устата. Възниква дерматит по лицето и гърдите, възпаление на лигавицата на устата и роговицата на очите, парене и светлобоязън. Наблюдава се загуба на апетит, главоболие, рязко понижаване на работоспособността.

Признаците, характеризиращи недостига на витамин B3, не са точно изразени. Описана е неговата недостатъчност в периода на бременността. Може да се стигне до преждевременно раждане, пороци в развитието, гибел на новороденото.

Недостигът на витамин B6 предизвиква гърчове и припадъци у кърмачета, хипохромна анемия у възрастни, загуба на апетит, гадене, сънливост, повишена раздразнителност и психотични реакции, сух дерматит на лицето, главата, шията, гърдите, възпаление на устните, езика, конюнктивит. Тъй като витамин B6 се среща често в животинските и растителни хранителни продукти, болестни явления от неговия недостиг се срещат много рядко. При неправилно хранене (отсъствие или ограничение на животински белтъци и зеленчуци) може да възникне недостиг на фолиева киселина, което се изразява в тежко възпаление на езика и лигавицата на устната кухина, рязко понижаване на киселинността на стомашния сок, диария и малокръвие.

При недостиг на холин възниква мастна инфилтрация на черния дроб, некроза на чернодробната тъкан, развитие на цироза, даже злокачествено израждане.

Недостигът на витамин D2 у децата води до рахит. Наблюдава се нарушение в развитието на зъбите и ноктите, слабост на мускулите и свързано с това отпускане на коремната стена. Болните деца често изостават във физическото и психическото си развитие, често боледуват от инфекциозни заболявания и др.

Авитаминоза на витамин E води до нарушения в обмяната на веществата и тежки поражения на различни органи и системи.

Витамин H (биотин) участва в обменните процеси на кожата и недостигът му води до възпаление на кожата с белене, сива пигментация на кожата на шията, ръцете, краката, повишаване на кожната чувствителност, възпаление на езика, поява на гадене, анемия и хиперхолестеринемия.

Витамин PP (ниацин) е много необходим, тъй като влиза в състава на ферменти, участващи в окислителните процеси. При недостиг намалява апетитът, появяват се болки в стомаха, гадене, диария, отпадналост, отслабване на паметта. По-продължителен недостиг на витамин PP води до развитие на пелагра. При нея се появяват тежки поражения на стомашно-чревния канал, кожата и централната нервна система, като възникват сериозни психични разстойства. За появата на пелаграта играе роля и недостигът на витамините В1, В2, В6.

Заболявания, свързани с недостига на витамин K в храната, практически не се срещат, тъй като той се изработва от полезните бактерии в червата. K-авитаминоза може да възникне при тежки заболявания на жлъчния мехур и други болести, когато не постъпва жлъчка в дванадесетопръстника, и се нарушава усвояването на мазнините, разтварящи витамин К. Недостигът му понякога се наблюдава при заболяване на червата, в които става неговото резорбиране и всмукване.

Хроничният недостиг на витамин C води до появата на скорбут. Сега той се среща рядко, а много по-чести са леко изразените, скрити форми на недостиг на витамин С. В тези случаи се понижава работоспособността, появява се апатия, бърза умора, понижена съпротивляемост към токсични вещества, към въздействието на ниски температури, човек става по-предразположен към простуда, грип и други инфекциозни заболявания, по-трудно зарастват раните, както и костните счупвания. Недостигът на витамин С води до изменение на съдовите стени и благоприятства развитието на артеросклероза.

 

Хранителен режим:

Заболелите от авитаминоза трябва да консумират храна богата на витамини, като мед, касис, лимони, домати, моркови, чесън, билкови чайове, богати на витамини и минерални съединения. 

Полезни рецепти:

 • 100 г. плод от касис и 100 г. плод от червено френско грозде се смесват и 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставя в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г.  4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
 • 2 супени лъжици плод касис се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Оставя се да престои 1 час. Пие се на порции през целия ден.
 • През пролетта може да се пие отвара от млади клонки на френско грозде.
 • 2 супени лъжици счукани иглички от бор вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на порции през целия ден.
 • 2 супени лъжици коприва вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 супени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на порции през целия ден.
 • Смес от плод от офика червена и плод шипка в съотношение 100:100 г. се смесват добре. 3 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г.  4 пъти на ден 30 минути преди ядене.