Банер за мобилна версия за апликация

Аденксит


Аднексит представлява възпаление на придатъците на матката – яйчниците, маточните тръби и свързващия ги апарат. Аднекситът може да бъде предизвикан от най-различни болестотворни микроорганизми /от стафилококи и стрептококи до гъбички.
Инфекцията може да проникне както от външните полови органи, така и по лимфен или кръвоносен път, както и от страна на друго възпалително огнище в организма. Когато инфекцията прониква от външните полови органи се нарича възходяща, а в другите случаи – низходяща инфекция.

В маточната тръба се образува инфилтрат, който предизвиква образуване на вътрешни сраствания и блокира естествения път на яйцеклетката. По този начин тя не може да се спусне в матката и може да се стигне до извънматочна бременност. Натрупването на гной и възпалителна течност в маточната тръба може да премине към яйчника, предизвиквайки възпалението му.
В засегнатия яйчник се образуват абсцеси, които с течение на времето причиняват гнойно стопяване на тъканта на яйчника. Това води до безплодие. Не е изключено гнойното съдържимо да пробие капсулата на яйчника и да се излее в коремната кухина, което причинява перитонит.

Аднекситът може да бъде остър и хроничен.

Симптоми:

Наблюдава се отделянето на кръвенисти или гнойни секрети. Заедно с тези симптоми се появява и обща симптоматика – рязко повишение на температурата, преумора, слабост, неспокоен сън, раздразнителност. В някои случаи се появяват гадене, повръщане, болки при уриниране или дефекация, болка в корема, болка в слабините, кръста и опашката.

 

Причини:

Хроничният аднексит се получава в резултат на неправилно протекло или недовършено лечение. При прехода на заболяването към хронична форма се редуват периоди на ремисия с периоди на обостряне на симптомите. Засегнатата жена получава тъпа болка в долната част на корема, оскъдни или обилни, силно болезнени менструации. Възможно е да се образуват сраствания между всички органи на малкия таз.

Други причини са:

 • Неправилен монтаж на спирала
 • Хипотермия;
 • Стрес, умора;
 • Неспазването на лична хигиена;
 • Заболявания на пикочно-половата система;
 • Спонтанно или предизвикан аборт;
 • Отслабена имунитет.

 

Диагностициране:

За диагностицирането на аднексит се използват методи като лапароскопия и ултразвукова диагностика. Прави се общ анализ на кръвта, който позволява да се открие наличието на инфекция в организма. Общият анализ на урината също показва стойности извън нормата, което свидетелства за развитието на възпалителен процес. Колкото по-рано се постави диагнозата аднексит, толкова по-добре ще протече лечението.

 

Лечение:

В зависимост от причинителя на заболяването, се прилага терапия с най-подходящите антибиотици, назначават се физиотерапия и лечебна гимнастика, закаляващи процедури.

В никакъв случай не бива да се прилага самолечение, както и да се прекъсва назначеното лечение. При неспазване на лекарските предписания и преждевременно прекъсване на лечението при първите симптоми на подобрени, аднекситът може да се усложни и да се хронифицира. В случаите на сериозни усложнения може дори да се стигне до оперативно лечение.

Храненето трябва да бъде рационално и витаминозно. Не бива да се консумират пикантни храни и алергени, каквито са яйцата и шоколадът. Трябва да се наблегне на млечните продукти, защото калцият помага за намаляването на възпалението.

В началото на лечението трябва да се избягват сексуалните контакти, а периодът на това въздържание се определя от лекуващия лекар.

 

Билколечение:

 • За лечение в домашни условия може да се използва рецепта с равни пропорции мед и прополис. Загрейте на водна баня. Получената смес се разбърква непрекъснато. След това се накисва памучен тампон. Сместа не трябва да е гореща. След това се поставя памукът дълбоко във влагалището. Първите 4 нощи ще бъдат болезнени, но трябва да бъдете търпеливи.
 • В началния етап, е полезна рецепция с детелина. Кумаринът в нея помага за подобряване на кръвообращението и спомага за бързото отстраняване на възпалителния процес. Вземете суха трева детелина и я сипете в чаша вряща вода. След това в рамките на 15 минути да ври на водна баня. След това се охлажда и се прецежда. Топлата супа трябва да се консумира в рамките на деня 3 пъти.
 • За лечение на остра аднексит форма и да се предотврати появата на хроничната фаза на заболяването, може да се използва отвара от шума от орех. Вземете сухи листа и ги нарежете добре. След 2 ч. налейте чаша вряща вода. Оставя се в продължение на 4 часа. Пие се 3 пъти на ден.
 • Чай от гаултерия е известен със своите антимикробни, диуретични, противовъзпалителни свойства.
 • С липов цвят. Вземете 1 супена лъжица сухи листа и ги сложете в чаша вряща вода. Затворете капака и след 30 минути го прецедете. Пийте го за 2 пъти на ден.
 • За лечение на аднексит по-добре да се използва интегриран подход. За да започнете, подгответе отвара от лайка. Налейте чаша вряща вода в 1 супена лъжица сушена лайка. След 3 часа може да се прави промивка сутрин и вечер.
 • Също така може да се използва жълт кантарион в съотношение 1 към 1 с вряща вода. Пие се в продължение на 7 дни.
 • Промивка може да се прави и с листа на мъртва коприва. 6 супени лъжици в 1 литър вряща вода. След 3 часа е готово.