Банер за мобилна версия за апликация

Алергичен конюктивит


Алергичният конюнктивит представлява алергично възпаление на лигавицата на очите, провокирано от сенна хрема, медикаментозна алергия, алергии към животните,  нетърпимост към контактни лещи и др.

При алергичен конюнктивит главна роля играят специализирани защитни клетки – мастоцити. След контакт с алерген те отделят значително количество възпалителни вещества (напр. хистамин), които впоследствие могат да се отделят и при нов контакт. Тези вещества разширяват кръвоносните съдове и това позволява по-голямо количество кръв да преминава през тях. Конюнктивата се зачервява и подува, а функционирането й се нарушава. Когато възпалителните вещества дразнят сетивните рецептори, се появява сърбеж, парене и напрежение. Мигането се ускорява, очите и носът започват да текат, тъй като мигането и слъзната течност изхвърлят алергена преди да е достигнал защитните клетки. Ако възпалението продължава дълго време или често се повтаря, може да се образува съединителна тъкан и конюнктивата да получи белег.

 

Причини:

Причина за появата на алергичен конюнктивит е дразнещото въздействие на различни видове алергени. С помощта на тестове за алергия може да се уточни кое вещество предизвиква алергичната реакция.

 • Алергизиращи агенти могат да бъдат различни лекарства, козметика и гримове, почистващи препарати, слънчевата радиация и йонизиращо лъчение, бактерии, вируси, полени, цветен прашец и др.
 • Все по-голям брой от случаите на алергичен конюнктивит се дължат на различни медикаменти, както и на употребата на контактни лещи.
 • Някои козметични продукти, както например спирала, кремове за лице, молив за вежди, блясък за устни или очен грим, както и косми на животни, също могат да доведат до алергии, засягащи окото.
 • Алергична реакция може да се наблюдава при допир или триене на окото след употреба на сапун, лак за нокти или различни химикали.

При пациенти с изразена непоносимост, ако алергенът попадне върху лигавицата на очите, организмът може да реагира остро и да предизвика алергична реакция. Алергичните конюнктивити често съпровождат други заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит. При това заболяване обикновено има фамилна анамнеза и повишена чувствителност към редица вещества: полени, лекарства, ухапвания от насекоми, храни и други.

 

Симптоми:

Алергичните симптоми са временни и могат да се предотвратят чрез спиране на въздействието на даден алерген.

 • Алергичната проява на конюнктивита се характеризира със сърбеж, наличие на фоликули и папили.
 • Острият алергичен конюнктивит обикновено протича с обилно сълзотечение, сърбеж, зачервяване, светлобоязън, оток на конюнктивата. Едновременно с конюнктивита често възниква и ринит с кихане и кашляне.

 

Видове алергичен конюнктивит:

Наблюдава се реакция на свръхчувствителност към конкретни алергени:

Пролетен катар-вернален конюнктивит. Това е алергично състояние, засягащо главно момчета (обикновено след навършване на 5 г.) и млади хора (не съществуват полови разлики след пубертета), които живеят в топли условия. Това рядко продължава след навършване на 25 години. Може да е сезонен или целогодишен и често е по-силно изразен през пролетните месеци. В повечето случаи е свързан със сенна хрема, като най-често срещаният алерген е цветният прашец. Тази тенденция се повтаря всяка година, често в атопични индивиди. Клиничната картина се характеризира с наличие на жилав нишковиден секрет богат на мастоцити и еозинофили. Наблюдават се лимбова, клепачна и смесена форма на заболяването. При лимбовата форма се наблюдават хиалиноподобни струпвания. При клепачната форма има разрастване на папили, които са подредени една до друга като паваж.

Целогодишен конюнктивит. Симптомите се появят през цялата година от животински пърхот, домашен прах и акари.

Атопичен конюнктивит. Сравнително рядко, но потенциално сериозно заболяване, което засяга предимно млади хора (възраст: 25-30 години), страдащи от атопичен дерматит. Клиничната картина може да бъде подобна като тази на пролетен конюнктивит, но се запазва в продължение на години и може да доведе до усложнения, като вторичен кератоконус, предстарческа катаракта, кератопатия и др. Най-честите симптоми са сърбеж, зачервяване, фотофобия, замъглено зрение. Наблюдават се червени, удебелени, люспести и понякога напукани клепачи (екзема и блефарит), цикатризация на конюнктивата в напреднали случаи, кератопатия (включително кератоконус), които са доказателство за едновременни инфекции като херпес симплекс вирус (HSV) и микробен кератит. Атопичният конюнктивит е свързан с по-висок процент на засягане на роговицата от пролетния конюнктивит.

Гигантски папиларен конюнктивит. Най-честите причини за появан на този вид конюнктивит са носене на контактни лещи, след операция на очите, вследствие конци и носене на протези. Това е най-тежкото усложнение при носене на контактни лещи и протези. Наблюдава се оток на конюнктивата или хемозис и папили, които могат да бъдат гигантски (>1 mm). Въпреки това, широкото използване на еднократни контактни лещи е намалила честотата му.

Дерматоконюнктивит. Възниква като реакция на капки за очи или козметика. Той се характеризира с пълна липса на отговор на антихистамини и стабилизатори на мастни клетки.

 

Лечение:

Най-доброто лечение на алергичният конюнктивит се състои в избягване на алергена (например на цъфнала трева при алергия към тревни полени). За съжаление това не винаги е възможно. Дискомфортът може да бъде намален чрез налагане на студени компреси, приложението на изкуствени сълзи и деконгестанти, за локално приложение (под формата на очни капки), както и чрез приема на антихистамини под формата на таблетки. При липса на повлияване на симптомите е необходимо да се консултирате с медицински специалист, който може да назначи лечение, включващо:

 • антихистамини, за локално приложение (под формата на очни капки).
 • локални нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за локално приложение (под формата на очни капки).
 • стероидни противовъзпалителни средства, за локално приложение (под формата на очни капки).
 • стабилизатори на мастоцитите, за локално приложение (под формата на очни капки).

Алергичният конюнктивит се лекува под наблюдението на лекар, в рамките на 10-14 дни. При правилно и своевременно лечение е възможно пълното изчезване на всички симптоми. За да бъде лечението адекватно, от изключителна важност е да се установи точният алерген, причиняващ реакция на непоносимост, и максимално да се елиминира възможността за контакт с него. Ако това не е възможно, е необходима медикаментозна терапия, назначена и съблюдавана от специалист.

Лечението обикновено облекчава симптомите. Въпреки това алергичният конюнктивит има склонност да рецидивира при повторно излагане на алергена.

 

Билколечение

 • Метличина – цветовете. Прави се запарка с 1 ч.ч. вряла вода и 1 ч.л. цветове. След като се постави билката в чашата се похлупва за 30 минути. От тази течност се капват в очите по 3-4 капки три пъти на ден.
 • Жълт шибой - листата и цветовете. Отвара се прави като в 1 ч. ч. вряща вода се слагат 2 ч. л. ситно надробена билка и се оставя да къкри на слаб котлон около 10 минути. След като изстине прецедете през тензух и промивайте очите с тази отвара.
 • Звездица – цялата прясна билка. Компреси. Заварява се като чай, леко се охлажда, чиста марля се потапя в прецедената течност и за около 1 час се налага на болното око. Когато марлята позасъхне, отново се топи в отварата.
 • Очанка – цялото растение. Направете отвара от ситно надробена очанка – 3 ч.л. и 2 ч.ч. вода. Къкри на слаб котлон около десетина минути и се оставя похлупена 1 час. След това се прецежда и с течността се мият очите. 
 • Черен бъз – цветовете. Копър – семената. Направете запарка от една ч.ч. вряла вода и 2 ч.л. от сместа. Оставете под капак 2 часа и прецедете през марля, в която сте сложили памук. От получената смес капвайте в очите всеки ден по 3-4 капки няколко пъти и 2 пъти дневно с течността се промиват и двете очи. Използва се при възпалителни заболявания на очите, клепачите и слъзните канали, както и при силно отслабване на зрението.

 

Профилактика:

За предпазване от алергичен конюнктивит, трябва да бъде сведен до минимум контактът с причиняващите алергия вещества: прах, домашни любимци, суха храна за риби, домакински химикали, козметика и др.