Банер за мобилна версия за апликация

Алергичен ринит


Алергичният ринит представлява алергично възпаление на носната кухина и в частност – лигавицата на носа. Това се случва, когато алергени (например поленови частици или прах) се вдишат от човек, чувствителен към тях, което предизвиква бурна реакция от страна на имунната система.

 

Видове:

Алергичната хрема е сезонна и целогодишна.

 • Сезонният ринит най-често се причинява от разпространяващите се във въздуха полени през пролетта, лятото и/или ранната есен. Обикновено състоянието продължава, докато съответният алергичен дразнител е активен.
 • Целогодишният е провокиран от редица алергени, намиращи се в дома, като прах, люспи от изсъхнала кожа, акари, урина и слюнка на домашен любимец, частици от хлебарки, мухъл, от хранителни алергии и др.

Най-общо има 2 вида алергени:

 • Indoor-алергени: домашни животни и кърлежи, насекоми, растения;
 • Outdoor-алергени: полени и плесени.

Хората често бъркат причината за досадното състояние. Когато се сдобият със запушен или течащ нос, придружен с кихане, сълзене на очите и други неприятни симптоми, първата им мисъл обикновено е за алергична реакция към даден дразнител. Но вероятността ринитът да се дължи на други причини не трябва да се изключва. В такива случаи става въпрос за неалергична хрема, която може да бъде причинена от най-различни фактори. Разграничаването на двата вида ринит е наистина важно, за да бъде предприето правилно лечение и да не се стигне до усложнения.

 

Диагностициране:

Методите за диагностициране на ринита включват физически преглед на носа, носни натривки, изследване на носен секрет или кръвен анализ, алергични тестове с убождане на кожата, разговор с лекаря (за симптомите, здравословното състояние, наличие на алергии и т.н.). След като бъде поставена диагнозата, е ред на адекватното лечение.

 

Лечение:

Лечението трябва да започне с мерки за избягване контакта с алергена. При сезонния алергичен ринит това включва:

 • да се следят седмичните и месечните прогнози за поленовата концентрация в населеното място
 • да не се излиза навън и да се държат затворени прозорците по време на високата поленова концентрация, най-вече сутрин
 • климатична инсталация в дома и на работното място

Кърлежите на домашния прах са основен причинител на целогодишния алергичен ринит. Развиват се добре при висока влажност, и при температура 18-28 градуса. Фекалните им частици са по-антигенни от самите кърлежи. Загиват при висока температура (при пране над 60 градуса) и замразяване на -20 градуса (във фризер). Мерките, които могат да се вземат срещу тях са следните:

 • намаляване влажността в дома
 • махане на килимите
 • затваряне на дюшеците в непроницаеми калъфи с цип
 • пране на спалното бельо – над 60 градуса веднъж на 1-2 седмици
 • грижливо почистване на спалното бельо всяка седмица с прахосмукачка
 • децата не трябва да спят с плюшените си играчки; те трябва редовно да се почистват с прахосмукачка и да се държат във фризер през нощта

Епидермалните алергени от домашните любимци (котка с най-голямо значение, куче, морско свинче, домашни птици) са косми, пърхот и пера. Мерките срещу тях са следните:

 • отстраняване на животните от дома - дори при тази сурова мярка са необходими още около 6 седмици за отстраняване на космите от жилищните помещения
 • котката да няма достъп до спалнята

Мерките срещу плесените са:

 • да се намали влажността в дома
 • обработка с белина на съдържащите плесен места – плочките в банята, дограмата на прозорците, влажните стени

Медикаментозното лечение е симптоматично, но с него се постига най-добър резултат в острата фаза на алергичен ринит. В лечението на алергичен ринит се прилагат следните фармакологични средства:

 • Антихистамини
 • алфа-адренергични агонисти
 • кромони
 • антихолинергични средства
 • глюкокортикостероиди – локални и системни

Адекватното лечение на алергичен ринит трябва да се разглежда като важен елемент от лечението и контрола на бронхиалната астма и е част от профилактиката.

Алергенната имунотерапия (АИТ) е единственото налично в момента етиологично лечение на алергичните заболявания. АИТ е инжектиране на постепенно увеличаващи се дози алергенен екстракт за потискане на симптомите на алергичната болест. АИТ може да се прилага заедно с всички останали форми на лечение за пълното овладяване на симптомите на болестта. Основният риск при АИТ е анафилаксията. Ефективността на АИТ е много по-голяма при пациенти със сезонен ринит, отколкото при такива с целогодишен. АИТ е ефективна в ранните фази на елергичната болест, преди да са настъпили необратими промени в структурата на дихателните пътища.

Индикациите за провеждане на АИТ са:

 • ако отстраняването или избягването на контакт с алергена е невъзможно – най-често при сенна хрема
 • ако медикаментозното лечение е слабо ефикасно или има значителни странични действия
 • ако е налице анамнеза за най-малко 2 сезона при сезонния алергичен ринит и най-малко 6 месеца при целогодишния алергичен ринит
 • ако положителните кожно алергични проби корелират с ринитните симптоми

АИТ се прилага подкожно, локално в носа и под езика с последващо поглъщане.

Контраиндикации за АИТ са:

 • възрастни болни с генерализирана атеросклероза и ритъмни сърдечни разстройства
 • болни, които се лекуват с бета-блокери
 • болни с автоимунно заболяване
 • бременност
 • деца под 5 години
 • при липса на сътрудничество и мотивация от страна на пациента

Ефектът от АИТ може да се наблюдава още първата година (след шестия месец), а продължителността е по правило от 3 до 5 години.

 

Хомеопатия:

Ако искате лечението да е едновременно щадящо и ефективно, добър избор е хомеопатичният продукт Ринитал. Той е подходящ за лечение и профилактика на целогодишния и сезонния алергичен ринит. Може да се приема от цялото семейство, включително от деца над 1 г., бременни жени, кърмачки, възрастни хора. Клинично доказано е, че Ринитал възстановява баланса на имунната система и облекчава симптомите, като постепенно намалява честотата на алергичните прояви. Има и противовъзпалително действие. В острия стадий на сенната хрема приемайте по 1 таблетка през час до 12 таблетки дневно (за възрастни) и по 1 таблетка на всеки два часа до 8 таблетки на ден (за деца под 12 г.). След подобрение взимайте по 3 таблетки на ден в продължение на поне 2 месеца. Профилактиката с Ринитал включва 3 таблетки дневно, като е добре тя да започне най-малко 6 седмици преди появата на очаквания алерген.

Хремата ще бъде още по-добре повлияна, ако включите и Шуслерова терапия. В началото на състоянието, когато секретът е още бистър и воднист, приемайте по 3 таблетки от ШС № 3 и ШС № 8. Ако секретът стане мътен или млечнобял, добавете и ШС№ 4 калиев хлорид (намалява отока на лигавиците и спира прогресиращото остро възпаление). При гъст, зеленикав секрет използвайте комбинацията от ШС №3, ШС №6 калиев сулфат (ще ви предпази от хронично възпаление) и ШС№8.

Допълнителна терапия в лечението на алергичен ринит е използването на комбинацията от Шуслерови соли № 2 калциев фосфат (регулира обмяната на белтъчини в организма, каквито са алергените), № 3 железен фосфат (спира възпалението) и № 8 натриев хлорид (овладява воднистия секрет в носа и сълзенето). Приемайте по 3 таблетки от всяка сол на ден поне 1 месец.

За лечение на неалергичния ринит можете да използвате Цинабсин. Той също има напълно безопасен профил на действие и е подходящ за възрастни и деца над 2 г., бременни и кърмачки. Цинабсин успокоява възпалението на носната кухина, намалява отока на лигавицата, възстановява носовото дишане, потиска отделянето на секрета и стимулира имунната система. При остри симптоми препоръчителният прием за възрастни е на час по 1 таблетка до 12 таблетки на ден и по 1 таблетка през 2 часа до 8 таблетки дневно за деца до 12 г. След облекчаване на състоянието продължете приема на 3 таблетки на ден поне още 2 седмици.

 

Усложнения:

Подобно на всички хронични заболявания и алергичния ринит води до определени психосоматични проблеми. Така например болните с алергичен ринит се владеят добре, запазват психична стабилност, преодоляват лесно социалния дискомфорт, провокиран от алергичните симптоми, за разлика от болните с бронхиална астма, които често формират психофизиологична регресия, имат крещяща необходимост от емоционална обвързаност и страх от изпитанията на живота.

Болните пък с атопичен дерматит са подчертано зависими, нуждаят се от протекция и са себенеуверени. Изследванията при алергично болни показват повишена тревожност и депресивни състояния, доминиращо недоверие, хронично прикриване на чувствата и капсулиране на вътрешни конфликти.

Алергично болните са затруднени в изграждането на трайно емоционално ангажиращи връзки и трудно разбират проблемите си поради нарушена самооценъчна способност. Личностовият профил на тези болни показва доминиране интровертността, невротизма и агресивното недоверие.