Банер за мобилна версия за апликация

Асептична некроза

Асептична некроза е заболяване в резултат от временна или трайна загуба на кръвоснабдяването на костите. Наблюдава се най-често в детска и юношеска възраст. Болестният процес от начало до края протича асептично, без никакви признаци за инфекция. В хода на заболяването се развива некроза на костната тъкан и костния мозък в засегнатата област, поради запушване на локалните изхранващи кръвоносни съдове.

 

Причини:

В протичането на болестта се установяват пет стадия:

 • Некроза (умъртвяване) на костната тъкан.
 • Раздробяване на некротичната костна тъкан.
 • Проникване на кръвоносни съдове от незасегнатата в засегнатата част на костта.
 • Образуване на нова костна тъкан и резорбция на некротичната.
 • Оздравяване с възстановяване на нормална костна тъкан.

Най-честата форма на болестта е асептичната некроза на главичката на бедрената кост (т.нар. болест на Пертес). От нея заболяват деца на възраст от 5 до 12 години. По правило се засяга почти винаги дясната тазобедрена става, като в другата настъпват само леки изменения. Момчетата боледуват 4–5 пъти повече от момичетата.
Най-ранните признаци са болка и накуцване. Болката е локализирана в тазобедрената става, по-рядко се разпространява в коляното или целия крак. Постепенно се развива мускулна контрактура с принудително свит и ториран навън крак. По-късно настъпва атрофия на мускулатурата на бедрото. Заболяването продължава 3 – 5 и повече години, като в много случаи настъпва самоизлекуване с трайни последици (накуцване, скъсяване на крака, мускулна атрофия, деформираща артроза).

Асептичната некроза на гръбначния стълб засяга прешлените и междупрешленните дискове. В хода на болестта постепенно се образува гърбица. Заболяването е хронично и продължава 6 – 9 и повече години. Изкривяването на гръбначния стълб е най-силно изразено в поясната област.

Асептичната некроза на големия пищял (тибия) най-често се развива у момчета на възраст 14–17 години, занимаващи се със спорт (главно футбол). След травма или повишено натоварване в областта на коляното и тибията се появява оток, болезнен при натиск. Накуцването трае 2–3 години, след което постепенно настъпва оздравяване.

Асептичната некроза на малката костица, която се намира в средата на китката, се появява у физически работници на възраст между 20 и 40 години, главно мъже. Характеризира се с болки и оток в областта на китката и дланта и ограничаване на движенията.

 

Диагностициране

Диагнозата се поставя въз основа на:

 • Анамнезата за наличие на рискови фактори;
 • Физикалното изследване – наличие на болка, ограничени движения;
 • Лабораторни изследвания – за откриване на рискови фактори като сърповидноклетъчна анемия, хиперкоагулация, хиперурикемия;
 • Ангиография, флебография;
 • Рентгеново изследване – в начален стадий се получава склероза и незначително сплескване на бедрената глава. По-късно се наблюдава фрагментиране на ядрото, поява на дегенеративни кисти, скъсяване и разширяване на бедрената шийка.
 • Ядрено-магнитен резонанс – има значение за ранната диагноза.

 

Лечение

Лечението на асептичната некроза е продължително и се провежда под ръководството на специалист – ортопед. В по-ранен стадий се прилагат обездвижващи средства (шиниране, гипсова превръзка), принудителен покой, масаж, физикални процедури.

По показание се предприема хирургично-ортопедично лечение – отстраняване на некротичните костни и хрущялни секвестри, присаждане на консервирана здрава костна тъкан, реконструкция на засегнатия костно-ставен участък, артродеза, а при строго показание – костно-ставна ендопротеза.

 

Билколечение

 • Шипка. Подобрява окислително-редукционните процеси в клетките, уплътнява капилярите, действа диуретично. Шипката влияе благоприятно на функциите на костния мозък и обмяната на веществата. Лечебният ефект се дължи главно на витамините.
 • Шведска Горчивка – малка. Начин на приготвяне: Билките се накисват в 750 грама ракия или спирт. Престояват на топло 14-20 дни, като съда се разклаща няколко пъти дневно. След 20 тия ден се прецежда и употребява.
 1. Вътрешно: по 1 супена лъжица, 3 пъти дневно след ядене, в комбинация с билков чай.
 2. Външно: за компреси, чрез разтриване или памучен тампон.