Банер за мобилна версия за апликация

Астма


Астмата е хронично възпалително заболяване на белите дробове, характеризиращо се с чести проблеми с дишането. При нормално дишане, въздухът свободно навлиза и излиза от белите дробове. По време на астматичен пристъп обаче, епителът на въздухоносните пътища се подува, мускулатурата около тях се втвърдява и малките въздушни пътища се напълват със секрет, което затруднява дишането. Въздушните пътища стават свръхчувствителни към промените в околната среда, което води след себе си кашлица и свирене в белите дробове.

 

Видове:

Могат да се определят два основни типа астма:

 • Алергична астма – в основата и е алергичната реакция на възпаление, възникваща под действието на специфични вещества (алергени) в околната среда. Най-честите алергени са: домашен прах и акари, спори и полени, животински косми, различни химически вещества,
 • Неалергична астма – възниква под влияние на различни неспецифични провокиращи фактори от външната или вътрешна среда. Това са най-често инфекции, химични дразнители, физическо усилие, психическо напрежение, рефлукс на стомашно съдържимо, хормонални изменения и т.н. Тези фактори предизвикват подобна на алергия реакция, без да са свързани със задължителен контакт с алерген.

 

Симптоми:

Симптоматиката на астмата може да варира от едва доловима до изключително тежко състояние, заплашващо живота на болния. Ето защо астматично болния трябва да е запознат със своето заболяване и да разполага винаги със съответните медикаменти. Основна проява на астмата е астматичния пристъп. Той обикновено включва:

 • пристъпно възникващ задух,
 • "свирене" при дишане,
 • наличие на сухи свиркащи хрипове, обикновено чувани и от разстояние,
 • мъчителна "суха" кашлица,
 • упорита кашлица през нощта, стягане и тежест в гърдите,болка или натиск

Диагностициране:

Тежестта на астмата се определя от силата, честотата и нощната изява на пристъпите.

Освен историята за наличие на астматични пристъпи и цялостния медицински преглед, съществуват различни тестове за откриване както на бронхиална хиперреактивност, така и на вече изявила се астма. Те се извършват с помощта на уред за функционално изследване на дишането и специални провокационни проби с вещества, въздействащи върху дихателната система.

В диагностиката на алергично обусловената астма, важно място заемат тестовете за откриване на чувствителност към определени алергени – кожни проби, провокационни и елиминационни проби и т.н. Понякога може да се извърши и изследване на кръвта за увеличено наличие на клетки и протеини, водещи до поява на алергични реакции.

 

Лечение:

Астмата е хронично заболяване, което не може да се излекува напълно. Въпреки това, съществуват множество медикаменти, които използвани редовно, могат напълно да компенсират дихателната функция и да сведат появата на пристъпи до минимум. Основният момент при лечението на астма е преодоляването на бронхиалното запушване и хроничното възпаление.

Различават се два основни подхода в лечението на астма – лечение при пристъп и лечение в извън пристъпния период.

Тъй като астматичния пристъп може да бъде заплашващо живота състояние, за лечението му се използват бързодействащи лекарства със силно бронхоразширително действие – т.нар "кратко действащи бронходилататори". Към тази група медикаменти се числят бета2-рецепторни агонисти (салбутамол, кленбутерол и т.н.) както и антихолинергични препарати (атровент). Тези лекарства обикновено не се използват ежедневно, а само при поява на пристъп. Те са достъпни под формата на дозирани инхалаторни системи и са много удобни за употреба при нужда.

В извънпристъпния период и за продължително лечение на астма се използват следните медикаменти:

 • инхалаторни кортикостероиди – "златен стандарт" в лечението, те осигуряват облекчаване на хроничното възпаление и подтискат алергичната реакция. При тежки форми на астма, както и по време на тежък астматичен пристъп могат да се прилагат орално или венозно.
 • дългодействащи бронходилататори – препарати от групата на метилксантните и дългодействащите бета2- рецепторни агонисти (теофилин, новфилин, форметерол, салметерол). Те осигуряват продължителна дилатация на бронхиалното дърво и добре профилактират нощните пристъпи.
 • антиалергични стабилизатори – кромогликати, кетотифен. Използват се в профилактиката на астматичните пристъпи за подтискане отделянето на активни вредни субстанции при алергична реакция.
 • левкотриенови антагонисти – сравнително нов клас медикаменти, които навлизат все повече в терапията на бронхиална астма т.н. "лукасти" – церилукаст, монтелукаст и др.
 • допълнителни средства и режим – важни при лечение на усложнения в резултат или като предпоставка за възникване на астма – антибиотици, муколитици, секретолитици, лечение на рефлуксна болест и т.н
 • лекарствата за лечение на пристъп се използват обикновено само при нужда; те трябва да са винаги с вас и достъпни за употреба; могат да се използват в случаите на очакван контакт с алергена или преди поява на провокиращия фактор – физическо, психическо усилие и т.н
 • медикаментите за продължителна употреба нямат бързото облекчаващо действие и затова не са подходящи за лечение на пристъп; ефектите им върху хроничното възпаление възникват след определен период от време - ето защо не бива да се прекъсват.
 • при системната им употреба могат да възникнат някои странични реакции, които трябва да обсъдите с вашия лекар.

 

Хранителен режим

Няма специална диета за астма, която да реши дихателните проблеми. Но някои храни могат да са от полза, а други да са вредни. Много вероятно е да имате хранителна алергия, ако имате астма. А реакцията на храната може да предизвика хрипове и други симптоми на астма.

 • Плодовете и зеленчуците са пълни с антиоксиданти, като бета каротин и витамини Е и С. Те помагат да спре действието на свободните радикали, които увреждат клетките и дразнят белите дробове.
 • Най-добрият избор са мазни риби като сьомга и риба меч, следвани от мляко, яйца и портокалов сок. Те са богати на витамин D и укрепват реакцията на имунната система - защитата на тялото срещу микроби и може да намалят подуването на дихателните пътища. Ниските нива на витамин D водят до астма.
 • Бадемите, лешниците и суровите семена са добри източници на витамин Е, както и кръстоцветните зеленчуци като броколи и канела. Витамин Е има токоферол, който може да помогне да се намали кашлицата и хриповете от астма.
 • Въпреки че пресните плодове, особено портокалите и ябълките, могат да помогнат да контролирате астмата, сулфитите при сушените такива влошават състоянието на някои хора. Алкохолът (особено червеното вино), скаридите, маринованите зеленчуци, марасиновите череши и бутилираният лимонов сок също често имат сулфити.
 • Салицилатите са вещества, които се срещат в кафето, чаят, някои билки и подправки и дори в противовъзпалителни хапчета, като аспирин. Въпреки че повечето хора не реагират на тях, те биха могли да затруднят дишането, особено ако вече имате астма.
 • Средиземноморска диета. Тя се състои от много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и ядки. Ядеш риба и пиле най-малко два пъти седмично и ограничаваш червеното месо. Вместо с масло, гответе със зехтин или масло от рапица, и ароматизирате с билки вместо със сол. Хората, които ядат по този начин, имат по-малко астматични пристъпи.
 • Храните, приготвени от домати, помагат на хората с астма. 

Подходящи хранителни добавки:

 1. Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, успокоява астмата, втривайте няколко пъти на ден смес от Алое Вера загряващ лосион, Алое Вера гел и Алое Активатор в гръдния кош и гърба.
 2. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, помага в борбата с възпаленията, облекчава болката.
 3. Ginkgo Biloba, чудесно средство за разширяване на бронхите, помага по време на астматични пристъпи, дължащи се на алергия.
 4. Licorice, стимулира имунната система, образуването на антитела, противовъзпалително средство.
 5. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система.
 6. Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик, помага за предпазване от инфекции.
 7. Чесън, укрепва имунната и дихателна система.
 8. Бета-каротин (витамин А) + витамин Е, мощен антиоксидант, помага срещу инфекции, запазва и възстановява телесната тъкан.

 

Практически съвети:

Много е полезно за хората, страдащи от астма, да се научат да релаксират, тъй като това помага за намаляване на напрежението, особено по време на астматичен пристъп. Това напрежение увеличава силата на мускулните контракции в гръдния кош, пречейки на човек да диша. Практикуването на йога е добър начин да се научите да релаксирате. Бавното, дълбоко дишане е полезно и може да се практикува заедно с упражненията за релаксация. Спортуването е много важно, особено плуването, тъй като то укрепва мускулите на гръдния кош и снабдява белите дробове с по-голямо количество кислород.

Бъдете спокойни, релаксирайте, създайте си семейна хармония. Стресът и нервността влошават астмата. Практикувайте разпускане на мускулите, бавно и дълбоко дишане. Спортувайте сред природата.