Банер за мобилна версия за апликация

Атаксия

Координацията на движенията се осъществява от съвместната функция на много структури от периферната и централната нервна система. При увреждането на всяка една от тях може да настъпи нарушение на координацията – атаксия. Затруднени са обичайни действия като ставане, сядане, събличане, обличане и др. При тежка атаксия болните не могат да станат от леглото без чужда помощ.

 

Видове:

Различават се следните видове атаксия:

 • Малкомозъчна (церебеларна) атаксия – дължи се на увреждане в малкия мозък. Наблюдава се при Вермисен синдром (вестибуло-спиноцеребеларен), медулобластом, варицелен церебелит, мозъчен туберкул и др.
 • Статична атаксия – нарушено е равновесието на тялото и позата. Болният трудно стои прав и е с разкрачени крака. Залита най-често напред или назад, като има опасност да падне.
 • Локомоторна атаксия – характеризира се с нарушено равновесие при ходене и промяна на походката. Болният залита в неопределена посока, прави неравномерни крачки, влачи краката си.
 • Неоцеребеларен (цереброцеребеларен) синдром. Среща се при: мозъчни тумори, мултиплена склероза, кръвоизливи в малкия мозък, интоксикация с алкохол, медикаменти (барбитурати, литий), живак, олово, при вирусни енцефалити, хипотиреоидизъм, паранеопластичен синдром (при карцином на млечната жлеза, яйчниците), абсцес и др.
 • Динамична атаксия или нарушена координация на волевите движения. Установяват се множество нарушения в движенията като забавено започване, нарушено завършване (дисметрия), нарушена скорост и ритмичност. Може да има интенционен тремор.
 • Атаксия на говора (малкомозъчна дизартрия) – възниква при увреждане на области от малкия мозък, които контролират мускулите, свързани с артикулацията. Речта е забавена, експлозивна и насечена. Има вариации в силата на говора, тремор на гласа.
 • Атаксия на почерка – възниква при увреждане на области от малкия мозък, които контролират мускулите на ръката и пръстите. Установява се мегалография – думите се изписват с по-големи букви, които са изкривени и неравни.
 • Задностълбцова атаксия – възниква при увреждане на пътищата на дълбоката сетивност в задната част на гръбначния мозък. Налице е статична и локомоторна атаксия, която се засилва при затворени очи. Среща се при мултиплена склероза, фуникуларна миелоза при дефицит на витамин В12, при Tabes dorsalis.
 • Перифернонервна атаксия. Дълбоката сетивност е загубена или силно нарушена, повърхностната сетивност е намалена. Налице е статична и локомоторна атаксия, особено на тъмно. Болният ходи като гледа краката си и силно удря стъпалата в пода, за да придобие по-добър усет. Среща се при възпалителна полиневропатия, недоимъчни полиневропатии (дефицит на витамин В6, В1), диабетна полиневропатия, алкохолна полиневропатия и др.
 • Таламична атаксия. Най-често възниква при нарушено кръвоснабдяване на таламуса с развитие на инфаркти или кръвоизливи. Характеризира се с контралатерална преходна атаксия, като има и други таламични симптоми.
 • Вестибуларна атаксия. Възниква при увреждане на вестибуларния апарат. Характеризира се със залитане на една страна, като се придружава от световъртеж. Среща се при: Мениерова болест, възпаления на вътрешното ухо, неврином на n. statoacusticus, тумори в понтоцеребеларния ъгъл, в резултат от ототоксични медикаменти и др.
 • Фронтална (челна) атаксия. Възниква при увреждания в челния дял на главния мозък. Характеризира се с атаксия на срещуположната на увредата страна или с двустранна атаксия при двустранни лезии. Позата е приведена напред. Походката е с бавни крачки, несигурна. Затруднено е началото на движенията.

 

Симптоми:

Aкo нямaтe ycтaнoвeнo зaбoлявaнe, кoeтo мoжe дa дoвeдe дo нeвoлeви мycкyлни движeния, кaтo мнoжecтвeнa cклepoзa, пoтъpceтe лeкapcka пoмoщ при следните прояви:

 • Чecтo и внeзaпнo зaгyбване на paвнoвecиe;
 • Heвъзможност зa кoнтpoлиpaнe движeниятa нa pъкaтa, длaнитe или кpaka;
 • Cливaнe бyкви или дyми пpи гoвopeнe;
 • Tpyднo пpeглъщaнe xpaнa и тeчнocти;

 

Причини:

Основна пpичина за атаксията е увpeждaнe, дeгeнepaция или cмъpт нa нeвpoни в мaлкия мoзъk. Maлкият мoзък нa чoвeкa ce cъcтoи oт двe нaгънaти чacти c paзмepитe нa тoпки зa пинг-пoнг, paзпoлoжeни в ocнoвaтa нa глaвния мoзък в близocт дo мoзъчния cтвoл. Дяcнaтa cтpaнa нa цepeбeлyмa кoнтpoлиpa мycкyлнaтa кoopдинaция нa дяcнaтa cтpaнa нa тялoтo, a лявaтa кoopдинaциятa oтлявo.

3aбoлявaниятa, кoитo пpeдизвиквaт yвpeждaнe нa гpъбнaчния мoзък и пepифepнитe нepви, кoитo cвъpзвaт мaлкия мoзък c мycкyлитe cъщo мoгaт дa cтaнaт пpичинa зa нecпocoбнocт зa кoopдиниpaнe нa мycкyлнитe движeния.

Bъзмoжнитe други пpичини ca:

 • Tpaвмa нa глaвaтa – yвpeждaнe нa мoзъкa или гpъбнaчния cтълб пpи yдap нa глaвaтa, кaквoтo мoжe дa ce cлyчи пpи aвтoмoбилнa кaтacтpoфa, мoжe дa пpeдизвикa внeзaпнa зaгyбa нa мycкyлнa кoopдинaция.
 • Инcyлт – кoгaтo пpитoкът нa кpъв към чacт oт мoзъka e пpeкъcнaт или cилнo oгpaничeн, лишaвaйки мoзъчнaтa тъкaн oт киcлopoд и xpaнитeлни вeщecтвa, cъcтaвлявaщитe я нepвни клeтки зaпoчвaт дa yмиpaт. Уcтaнoвeнo e, чe caмo cлeд 4-минyтнo пpeкъcвaнe нa кpъвocнaбдявaнeтo към мoзъka, yмиpaт 32 000 нeвpoнa.
 • Пpexoднa иcxeмичнa aтaka /ПMA/ – пpичинявa ce oт вpeмeннo нaмaлявaнe нa пpитoкa нa кpъв към чacт oт мoзъкa, в пoвeчeтo cлyчaи cъcтoяниeтo пpoдължaвa caмo някoлкo минyти и зaгyбaтa нa кoopдинaция e caмo вpeмeннo.

 

Лечение:

He cъщecтвyвa cпeцифичнo лeчeниe зa cъcтoяниeтo. B пoвeчeтo cлyчaи излeкyвaнeтo нa пpичинявaщoтo зaбoлявaнe вoди дo възcтaнoвявaнe нa мycкyлнaтa кoopдинaция. A пoнякoгa, кoгaтo cъcтoяниeтo e в peзyлтaт нa вapицeлa или дpyги виpycни инфeкции, cпocoбнocттa зa кoнтpoлиpaнe нa вoлeвитe мycкyлни движeния ce възвpъщa извecтнo вpeмe cлeд oтзвyчaвaнeтo нa инфeкциятa.

Ho кoгaтo aтaкcиятa e пpичинeнa oт зaбoлявaнe кaтo мнoжecтвeнa ckлepoзa, cъcтoяниeтo нe ce пoддaвa нa лeчeниe. B тoзи cлyчaй лeкyвaщият лeкap пpeпopъчвa изпoлзвaнeтo нa aдaптивни cpeдcтвa кaтo:

 • Бacтyни или пpoxoдилки зa paзxoждaнe;
 • Moдифициpaни пpибopи зa xpaнeнe;
 • Koмyникaциoнни пpиcпocoблeния зa гoвopeнeтo;

 

Физиотерапия

Целта на физикалната терапия е да подобри контрола върху позата и движенията в максимална степен. Подходящият план за лечение трябва да се изготви от специалист - физиотерапевт, след установяване на точните области на нарушение.

Някои от упражненията са насочени към подобряване на проприорецепцията - постъпващите сигнали към мозъка от дейността на рецепторите, намиращи се по-дълбоко в тъкните и в ставите. За целта, може да се използват техники за разтягане, упражнение срещу съпротивление и ходене по различни повърхности.

Определен вид физикална терапия, включваща вибрации на цялото тяло, изисква да се стои на леко вибрираща платформа и доказано увеличава притока на кръв и инервацията на мускулите при някои форми на атаксия. Вибрациите може да се прилагат и само върху определени области от тялото, ако това е необходимо.

Упражнения за подобряване на баланса акцентират върху активирането, стабилизирането и укрепването на мускулите на гърба и корема. Може да започнат от легнало положение и постепенно да се премине към седнало, изправено и накрая към ходене. Различни вариации включват затваряне на очите и движения на главата в координация с движенията на тялото, стоене на един крак, ходене в тясна линия и други.

Стартирането на програма за физикална терапия трябва да се предприеме възможно най-рано след уточняване на диагнозата, за да може да се забави развитието и да се подобри хода на заболяването.

За подобряване на движенията на тялото може да се използват още метод на Фелденкрайз, техника на Александър, йога, тай чи.

 • Техниката на Александър представлява метод, който помага на човек да подобри баланса в тялото си чрез освобождаване на излишното напрежение. Това е прост и практичен метод за подобряване на свободата на движенията. Учи как човек да използва точно необходимото усилие за определена действие или движение, което пък осигурява повече енергия и за останалите дейности от ежедневието. Това не е поредица от процедури или упражнения, а по-скоро превъзпитание на ума и тялото. Може да се прилага в седнало или легнало положение, по време на ходене или други ежедневни дейности.
 • Трудовата терапия включва обучение и упражнение върху изпълняването на специфични функционални задачи за подобрение на координацията и стабилизиране на позата, които имат за цел да подпомогнат извършването на ежедневни дейности.
 • Терапия с Аюрведа (вид традиционна индийска медицина) може да се приложи с цел, подобрение на баланса при пациенти с атаксия. В проучване, включващо приложение на масла по скалпа, прием на билкови добавки, масаж и сауна, е установено подобрение на състоянието, особено способността за ходене.
 • Някои видео симулационни игри, изискващи координация между очите и ръцете, както и контрол на цялото тяло, могат да бъдат прилагани при лица с лека до умерена атаксия, с цел подобряване на движенията и съгласуваността между тях. От ключово значение е факта, че тези игри значително подобряват мотивацията на децата да практикуват, спрямо класическата физиотерапия, и са подходящи за приложение у дома.
 • Биофийдбек е техника, която измерва различни телесни функции и дава информация на пациента за тях, посредством което, той се приучава да ги контролира. Най-често използваните измервания са на мозъчните вълни (ЕЕГ), кръвно налягане, дишане, сърдечен ритъм, кожна температура, мускулно напрежение. В терапията на атаксия, биофийдбек предоставя информация относно мозъчната активност при различни движения на тялото. Специални електроди, прикрепени към главата улавят мозъчните вълни при извършването на различни движения на тялото и главата и ги трансформират в слухови или зрителни сигнали, които пациента възприема. Това дава възможност на пациента да се научи да контролира и насочва мускулната сила, тонус и движения на тялото.
 • Танците може да помогнат на деца и възрастни с атаксия като подобряват способността за планиране и контрол на движенията, повишава самочувствието, уменията за работа в група, преценяване на пространствата и подобряване на социализацията. Особено подходящи са балните танци, тъй като при тях стъпките са единни и структурирани. При тях, човек трябва да се научи къде точно да постави ръцете, краката и тялото си, къде точно да отиде и с какво движение да го направи. Другият важен момент е, че балните танци включват двама души, които трябва да се движат в унисон, а това е голямо предизвикателство за хора с двигателни смущения. Докато човек се учи да изпълнява всички нужни стъпки и движения в танците, неволно се отпуска и подобрява дейността на мускулите. Същевременно, по време на тренировките, се подобрява социалния живот и общуването.
 • Кранио-сакралната терапия представлява лек, практически подход за освобождаване на натрупаното напрежение дълбоко в тялото и облекчаване на болката и дисфункцията на тъканите и органите. С помощта на леко докосване, практикуващият кранио-сакрална терапия изследва и оценява състоянието на кранио-сакралната система (комплекс от мембрани и течност, обграждащи, предпазващи и подхранващи главния и гръбначния мозък) и ритъма на кранио-сакралните пулсации (ритмични, колебливи движения на гръбначно-мозъчната течност). Чрез леки въздействия се цели възстановяване на нормалния ритъм на пулсациите и увеличаване на способността на организма самостоятелно да възстанови функциите си, да се подобри походката и позата на тялото при атаксия. Има определени ситуации, при които не се препоръчва приложение на кранио-сакрална терапия. Те включват условия, при които изменението и/или лекото повишение на вътречерепното налягане може да предизвика сериозни нарушения. Такива са мозъчна аневризма, мозъчен кръвоизлив, тежки нарушения в кръвосъсирването и други.
 • При пациенти с мускулна скованост, спазми и крампи може да се приложи инжектиране на ботулинов токсин (ботокс) в спастичните мускули с цел да ги релаксира. Ефектът на инжекциите е временен и трябва да се повтаря на всеки 3 месеца до една година. Ботоксът е мощен токсин и трябва да се прилага само от квалифициран специалист. Приложението от недостатъчно компетентни лица, неадекватен контрол, използването на некачествени или стари продукти, може да причинят сериозни последици.
 • Терапията с аминокиселини се основава на твърдението, че много симптоми и заболявания настъпват в резултат на нарушено производство на аминокиселини. Аминокиселините представляват градивни елементи, от които тялото произвежда протеини (белтъци). В генетичния код на всеки човек са заложени 20 главни аминокиселини, като различните комбинациите от тях произвеждат всеки основен протеин, необходим за хомеостазата (баланса на вътрешната среда) на човешкото тяло. Терапията с аминокиселини включва прием на специално подбрана комбинация от аминокиселини, предназначени да контролират обменните процеси в увредените мозъчни клетки. Осигурявайки на организма нужните аминокиселини, много от симптомите могат да бъдат облекчени. Аминокиселините са използвани в клинични изпитвания за лечение на различни сериозни заболявания и състояния, включително атаксия, фенилкетонурия, епилепсия, латерална склероза, вродена микроцефалия, рак на черния дроб, мускулна дистрофия и други. Според сравнително ново научно изследване, терапията с аминокиселини с разклонена верига (BCAA) може да бъде подобри състоянието при пациенти с атаксия. Все още обаче, включването на терапията с аминокиселини в конвенционалната медицина е тема на спорове в научните среди.
 • Ацетил-DL-левцин. Приемът на добавка ацетил-DL-левцин може да бъде значително полезна за някои форми на атаксия. В клинично проучване, публикувано в списание по неврология от октомври 2013г, участниците приемали по 5 грама ацетил-DL-левцин на ден, в продължение на една седмица. Изследователите съобщават за 20 % спад на оценките по скалата за откриване и оценка на атаксия.Съобщава се за подобрение в координацията и скоростта на движенията, речта, сръчността. Не са наблюдавани странични ефекти, което предполага добър профил на риска и ползите за ацетил-DL-левцин.
 • Според теорията на традиционната китайска медицина, акупунктурата може да подобри кръвообращението, да регулира нервната система и да помогне за запазване на стабилно психично състояние и да предотврати депресия. Според практикуващите акупунктура, иглите трябва да се прилагат в различни, точно определени, акупунктурни точки, в зависимост от конкретните признаци, като от особено важно значение е терапевтът да е достатъчно опитен и подробно запознат със същността на медицинското състояние, както и с особеностите на традиционната китайска медицина. Ефективността на терапията се основава на стимулиране на увредените нервни клетки и възстановяване на функцията им.