Банер за мобилна версия за апликация

Атеросклероза


Атеросклерозата е свързана с промяна в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, което ги прави неспособни да осъществяват нормално функциите си. Развитието на атеросклерозата е бавен процес, който продължава с години, като в първоначалния стадий е налице само повърхностно засягане на вътрешната обвивка на съда. По-късно се нарушава цялостно структурата на съдовата стена със стесняване на отвора й. Смущения в кръвоснабдяването се наблюдават, когато стеснението е над 50%.

Не само степента на стеснението на съда има значение за клинични прояви на атеросклерозата, а и характеристиката на атеросклеротичната плака. Различават се стабилни и нестабилни плаки. Най-общо една плака се състои от липидно ядро и фиброзна (съединително-тъканна) шапка. Колкото по-голямо е ядрото и по-малко съединително-тъканното му покритие, толкова по-нестабилна е плаката. Такава плака, независимо от размерите си, би могла с по-голяма вероятност да се “разпука” или “разтвори”. На мястото на разрушената плака могат да се активират процеси на кръвосъсирване, които да доведат до остро настъпващо запушване на съда. От друга страна, части от атеросклеротична плака могат да бъдат откъснати и отнесени с кръвния ток, като предизвикат запушване на съда в по-периферен край, където отворът му е по-тесен.

 

Усложнения:

При засягане на коронарните артерии се стига до недостатъчно доставяне на кислород т.е. исхемия на миокарда. В този случай се говори за исхемична болест на сърцето.

При остро настъпващо нарушение на кръвоснабдяването на миокарда се стига до миокарден инфаркт. Миокардният инфаркт протича със силна болка в гърдите, с излъчване към ляво рамо и лява ръка. Тази болка е съпроводена с чувство за слабост, прималяване, изпотяване, чувство за страх. В зависимост от локализацията и големината на засегнатата област е и клиниката и прогнозата на инфаркта. Лечението на острия инфаркт зависи от бързината на започването му, така че всеки човек трябва да познава заболяването, за да може да потърси своевременно медицинска помощ.

Първите прояви на коронарната сърдечна болест са само в 40% под формата на ангина пекторис, докато в 40% от случаите първата проява на заболяването е миокардният инфаркт и при 20% - внезапна сърдечна смърт.

При засягане на мозъчните артерии се стига до развитие на мозъчно-съдова болест. Проявите на хроничната мозъчна атеросклероза са нарушения в умствената способност, моториката (нарушена координация, залитане) и депресия. Острата форма на мозъчно-съдовата болест – мозъчният удар или инсулт е предмет на спешната медицина и неврологията.

Засягането на периферните артерии на долния крайник води до развитието на периферна артериална недостатъчност. Проявите са болки в прасеца при движение, които карат засегнатите индивиди да спрат да се движат. След известна почивка движението е възможно отново. Колкото по-напреднала е формата на заболяването, толкова по-краткo е изминатото разстояние до получаване на болката.

 

Диагностициране:

Образна диагностика на съдовите промени при атеросклероза е ангиографията (при коронарните артерии - коронарография). Касае се за изследване на артериите с контрастно вещество, при което се визуализират участъците на стесняване (стеноза). Коронарографията е не само метод за диагностика, но може да бъде съчетан с терапевтична балонна дилатация (разширяване) на съда. 

При интраваскуларната ултразвукова диагностика се влиза с катетър с мини-ултразвуков трансдюсер до мястото на изследването. По този начин още по-подробно се “вижда” атеросклеротичното увреждане и се преценя морфологията на съда.

Освен тези инвазивни методи съществува и възможността за изследване на кръвоносни съдове, които са разположени сравнително повърхностно под кожата. С други думи коронарните артерии могат да бъдат достигнати само чрез инвазивен начин, поради локализацията им, но други съдове – като общата сънна артерия, както и колянната, феморалната, илиачната и други артерии могат да се изследват неинвазивно (т.е. по безкръвен начин) през кожата.

Чрез ултразвуковата диагностика се изобразяват и налични атеросклеротични плаки в по-големите артерии. Има и методи за преценка на стабилността на плаките. Подобни плаки са чести при диабетици и могат да станат изходно място за провокиране на инсулт.

Освен големината на плаките и тяхната морфология чрез цветен дуплекс може да се прецени до каква степен тази плака се отразява на кръвния ток. Чрез доплер може да се допълни изследването, като се определи дали кръвният ток е значително променен.

Трябва да се знае, че ако се проведе изследване само с доплер, могат да се доловят напредналите атеросклеротични промени, така че методът не е подходящ за диагностика на ранна атеросклероза. Разбира се и доплерът има място в диагностиката, тъй като е бърз, лесен, евтин и неинвазивен метод. Добрият резултат при доплер, обаче не изключва наличието на атеросклероза, а само на напреднала форма на същата.

 

Лечение:

Фактът, че една голяма част от хората получават инфаркт или инсулт в състояние на „пълно здраве”, налага да се отделя по-голямо внимание на тези проблеми. На практика всички лица с повишен риск за атеросклероза трябва да се отнасят сериозно към лечението на съответните рискови фактори.

България е сред страните с най-висока смъртност в Европа от атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Особено тревожен е фактът, че през последните години се засягат все по-млади индивиди. Епидемиологичните наблюдения показват, че мъжете в България имат най-високо нарастване на сърдечно-съдовата смъртност в световен мащаб.

Съвременната медицина е напреднала много в лечението на острите съдови инциденти, но въпреки това съдовите увреждания са обикновено необратими и дори при добър изход от инфаркт или инсулт често остават трайни последици, нарушаващи качеството на живот. Ето защо най-добрият начин за избягване последиците на атеросклерозата е нейната профилактика. От изключително значение е правилният начин на живот със здравословно хранене, повишена двигателна активност и отказ от вредни навици като пушенето.

 

Билколечение

 • Листа от орех. 1-2 листа от орех се поставят в 1 л. студена вода. Слага се на огъня да кипне. Прецежда се и се изпива през целия ден като вода.
 • Лимони. През първия ден се изяжда 1 лимон, през втория – 2, през третия – 3, през четвъртия – 2, петия – 1, шестия – 2, седмия – 3, и обратно, Препоръчително е да се продължи поне 2 седмици.
 • Сухи орехи. В 1 л. вода (студена) се поставят 10 сухи ореха – измити и счукани на ситно. Варят се, докато пуснат боята си. Прибавят се 10 стръка маточина с дължина около 15 см. Сместа ври 5 мин. Сваля се от огъня, прецежда се и се пие по 1 к.ч. 3 пъти на ден преди ядене. Действа добре и при смущение в зрението.
 • Ленено или конопено семе. 1 с.л. смляна на брашно ленено или конопено семе се залива с 300 мл. студена вода. Слага се на огъня да кипне и ври 2-3 мин. След като поизстине, се изпива на глътки цялото количество.
 • Хвойна. 1 шепа хвойна (смрика) се залива с 1 л. гореща вода. Оставя се да изври до ½ л. Прецежда се и отварата се пие през целия ден като вода. Хвойната е вредна при хронично възпаление на бъбреците и при бременност!
 • Йод. В 1 к.ч. студена вода се поставят 2 капки йод. Изпива се сутрин преди ядене на глътки цялото количество. След 15 дни в същото количество вода се поставят 3 капки йод и се изпиват на глътки сутрин преди ядене в продъжление на 15 дни. Лечнието продължава общо 30 дни.
 • Див (конски) кестен. 10 г. кори от съблото на дивия (конския) кестен се заливат с 250 мл. вода. Ври, докато остане 200 мл. От отварата се пие 3 пъти дневно след ядене по 1с.л.
 • Зелени орехи и захар. 20-30 зелени орехчета се смесват със захар – ред захар, ред орехи и най-отгоре пак захар. Сместа трябва да престои в съда, докато се образува сок. От него се зема по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.
 • Бръшлян. 20-30 листена от бръшлян се варят в 1 л. вода, докато тя стане ½ л. След това се прибавят 20 г. (две пакетчета) сакъз (дъвка). Сместа се прецежда и се налива в буркан. Пие се сутрин и вечер по 1 с.л. Пие се в продължение на 1 месец, а след това 1 месец се почива. Ако не е настъпил оздравителен ефект, лечението може да продължи още 1 месец. Бръшлянът трябва да се взема само под лекарски контрол, тъй като могат да настъпят отравяния.
 • Листа от бяла бреза. 12 листа от бяла бреза се заливат с ½ л. вряла вода. Кисне 20 мин. Прецежда се и запарката се изпива на 3 пъти през деня.
 • Фермент. В 3 литра млечна суроватка се добавят половин чаша от някое от лечебните растения горицвет, разклонена боянка, строфант, напръстник, момина сълза, грозде, салвия. Добавя се 1 чаша захар и 1 ч.л. сметана. Билката се поставя в марлена торбичка, добавя се тежест и се пуска на дъното на буркана. Оставя се на топло дса ферментира за 2 седмици (не по-малко). Готовият фермент се пие по половин чаша 15 минути преди хранене 2 пъти дневно за един месец. Всеки път изпитото количество се възстановява с добавяне на суроватка или вода и съответно количество захар. На другия ден ферментът отново е готов за употреба.
 • Ферментът от горицвет подмладява съдовете, освобождава ги от солите. Пие се без ограничения вместо вода по всяко време. Много приятен е на вкус, освен това притежава силни пикочогонни свойства, което е особено полезно при хипертония и камъни в бъбреците. Може да се използват и други билки за приготвянето на фермент – например мащерка или риган.
 • Топчета от кюспе. За профилактика и лечение на атеросклероза се използва кюспе от корени на глухарче, смлени в месомелачка. Взема се 1 супена лъжица топчета 3 пъти дневно. Лечебните топчета може да се направят и от кюспе или стрити на прах плодове от черноплодна офика.
 • Брезови пъпки. В чаша вода се слага 1 супена лъжица брезови пъпки. Вари се 15 минути, оставя се да престои 1 час, прецежда се. Пие се по 1/2 чаша от отварата 4 пъти дневно 1 час след хранене.
 • Калуна. Залива се с 500 мл вряща вода 1 супена лъжица нарязана на ситно калуна, след което се вари 15 минути на слаб огън. Съдът с отварата се увива и се оставя да престои 2-3 наса. Прецежда се и се пие като най. Количеството се изпива през деня.
 • Елда. Залива се с 500 мл вряща вода 1 чаена лъжичка с връх елда, съдът се захлупва и зърната киснат 2 наса. Прецедената запарка се пие по 1/2 чаша 3-4 пъти дневно.
 • Бял оман. В 500 мл водка се накисват 30 г сушени корени от бял оман. Оставя се да престои 40 дни. Приемат се по 25 капки преди хранене.
 • Кромид лук. Изстискайте сок от лук и го смесете с равно колинество мед. От тази смес вземайте по 1 супена лъжица 2 пъти дневно.
 • Горска ягода. Залейте с чаша вряща вода 20 г листа от горска ягода, варете 5-10 минути, след което оставете отварата да престои 2 часа, преди да я прецедите. Пийте отварата по 1 супена лъжица преди хранене 3 пъти дневно.
 • Глухарче. С чаша гореща вода се залива 1 супена лъжица нарязани на ситно корени, вари се на слаб огън 15 минути, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти дневно 15 минути преди хранене.
 • Живовлек. Залейте с чаша вряща вода 1 супена лъжица сушени листа от живовлек и оставете да се запари 10 минути. Изпийте запарката в разстояние на 1 час на малки глътки. Това е дневната доза.
 • Офика. Сложете 200 г кора от офика в 500 мл вряща вода, намалете огъня и оставете да къкри 2 часа, прецедете. Приемайте по 1 супена лъжица от отварата преди хранене.
 • Салвия (градински чай). За приготвянето на препарата са ви необходими 90 г прясна салвия, 800 мл водка и 400 мл вода. Поставете съставките в стъклен съд, затворете го добре и дръжте на светло място в продължение на 40 дни. Вземайте препарата по 1 супена лъжица, като го разредите с 1 супена лъжица вода, сутрин преди хранене.
 • Мащерка. Берете мащерката по време на цъфтежа й. Запарете 5 г от билката в чаша вряща вода, захлупете съда и оставете 40 минути. Прецедената запарка пийте по 1/4 чаша през деня. Правете го 2-3 пъти седмично.
 • Хрян. Настържете 100 г корени от хрян, залейте ги с 1 л вряща вода и варете 20 минути. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
 • Супена лъжица от ситно нарязана билка змийско мляко се залива с чаша кипяща вода. Кисне 30 минути, след което се прецежда. Пие се по 50 мл три пъти на ден. Препоръчва се да се пие една седмица, след което се почива две.
 • Прочистващ оцет. Препоръчваме приема на прочистващ оцет с чесън. За приготвянето са нужни 50 г чесън, който се почиства и счуква, кашицата се залива със 100 мл ябълков оцет. Оставя се да престои на топло 3 денонощия. В 1 супена лъжица вода се капват 8-10 капки от препарата, взема се 3 пъти дневно.
 • Прочистване с глина. Това прочистване се прави с глинени компреси, които изсмукват холестероловите плаки от коронарните съдове. Компресът се поставя на гърдите за една седмица.
 • Прочистващ чай. Смесват се в равни части ливадна детелина и теснолистна върболика, запарва се като чай. Прецедете и добавете 2 чаени лъжички ябълков оцет. Пийте от този чай през деня. Това средство помага и при безсъние.
 • Прочистване на съдовете. 200 г чесън се смилат и се заливат с 200 мл чист спирт. Съдът се запушва плътно и се държи на хладно 10 дни, след което тинктурата се прецежда. Приема се през първия ден 20 минути преди закуска 50 мл мляко с 1 капка от тин­ктурата; преди обяда се капват 2 капки; преди вечерята – 3 капки в същото количество мляко. През втория ден се приемат съответно 4, 5 и 6 капки; през третия – 7, 8, 9 капки; през четвъртия – 10, 11, 12; през петия – 13, 14, 15. От шестия ден капките започват да се намаляват с 1 на прием, докато на десетия се стигне до 1 капка. През следващите дни се вземат по 25 капки в 50 мл мляко, докато препаратът свърши.