Банер за мобилна версия за апликация

Базално-клетъчен карцином


Базално-клетъчният карцином възниква в излаганите на слънчева светлина кожни участъци с бавна прогресия. Базално-клетъчният карцином представлява най-често бавно растяща, незарастваща рана, склонна към кървене при механично дразнене, обикновено сред възрастните хора, по откритите части на тялото. Типична е анамнезата за хронично излагане на слънце, изгаряния дори в детско-юношеската възраст. Базално-клетъчният карцином се изявява и като възелче, подутина - белезникава до жълтеникава на цвят, при по-тъмна кожа и кафява, с видими кръвоносни съдове и крусти след дразнене и кървене; в други случаи плоски, с цвета на кожата или по-пигментирани формации, с десквамация (люспене); рядко наподобяват белезникав цикатрикс.

 

Причини:

Причините за кожните злокачествени заболявания са комплексни. На първо място, разбира се, стои ултравиолетовата радиация, като за опасни са считани както UVA (320-400 nm), така и UVB (290-320 nm) лъчите при хронична експозиция – налице е кумулативен ефект. Важно е да се отбележи продължителният латенен период между облъчването и появата на заболяването – между 20 и 50 години. Други рискови фактори са PUVA (psoralen plus ultraviolet А) терапията при псориазис, рентгенови лъчение и т.н. Химичен агент, допринасящ за развитието на базално-клетъчен карцином е арсенът – най-често в резултат на излагане в професионални условия, замърсена храна или вода.

Имуносупресията е не по-малко важна за развитието на злокачествени заболявания, в това число и базално-клетъчния карцином. Такива са случаите на медикаментозна имуносупресия, при Xeroderma pigmentosum - състояние на нарушено възстановяване на ДНК молекулата при лезии от УВ радиацията, както и някои други редки генетични заболявания.

 

Диагностициране:

Диагностицирането на базалноклетъчния карцином се извършва с биопсия и хистологични изследване. Биопсията е ексцизионна или инцизионна при големи формации или само чрез остъргване на горния слой клетки.

 

Лечение:

Лечението на базалноклетъчния карцином зависи от местоположението, макроскопската и микроскопската характеристика, възрастта на пациента, предразположенността към малигнени формации и естествено - цената.

Кюретажът с електродисекация е подходящ за нодуларни или повърхностни формации, под които обикновено лиспва фиброзна тъкан. Първоначално с кюрета енергично се отстраняват повърхностните слоеве, след това се обработва с електронож. Кюретажът не позволява оценка на състоянието на ръбовете на лезията.

Хирургичната ексцизия се прилага при първични или рецидивиращи формации. При нея се отстранява лезията до здрава кожа с хистологична оценка на ръбовете от патолог.

Микроскопска операция тип Mohs позволява отстраняването на формацията в здрава тъкан в много тънък слой, максимално запазващ неангажираната кожа – естетически издържано по видимите части на тялото, лице, шия. Интервенцията включва своевременна хистологична оценка на ръбовете в 100% от третираната зона и изрязване в здраво при минимално отстранена тъкан.Това позволява максимален процент на дефинитивно излекуване (98-99%), сравнен с класическата ексцизия, при която той достига едва 95% при достатъчно широка гранична зона (поне 4мм).

Лъчелечението може да бъде метод на избор при противопоказания за оперативна намеса или сериозни естетически или функционални последствия. Към нея се прибягва и постоперативно при агресивни форми на заболяването или нерадикална интервенция. Козметичните поражения са по-малки в началото, но деформации могат да се наблюдават след години.

Криохирургията е по-рядко използван способ от специалисти с достатъчно опит в тази област. Методът позволява излекуване до 90% от случаите при правилно провеждане – с достатъчно ниска температура, продължителност и дълбочина на въздействие. В дългосрочен план обаче, носи риск от неестетични белези.

Консервативно лечение също се разглежда. Imiquimod 5% се прилага локално по схема за няколко седмици при повърхностни лезии. Данните за дефинитивно излекуване варират от 70 до 100%. 5-Fluouracil 5% локално е друго средство, с което при подбрани пациентти с повърхностни формации се постига успех (до 80%).

Фотодинамичната терапия представлява възбуждането на приложени в лезиите порфирини със светлина с определена дължина на вълната за получаването на високореактивни радикали. В САЩ използват 5-Аминолевулинова киселина в съчетание със синя светлина.

 

Билколечение

 • Мехлем от змийско мляко: Пресен сок от змийско мляко (жълтурче) се смесва с вазелин – 1 част сок от билката и 4 части вазелин. Маже се засегнатото място.
 • Мехлем от корени от репей: Смесват се по равно корени от репей и слънчогледово олио. Оставя се да ври на водна баня за половин час. Със студеният мехлем се маже тумора.
 • Лечение със солени превръзки: Прави се 8% солен разтвор. С него се навлажнява парче марля сгънато на 8 слоя и се слага върху засегнатото място. Процедурата се извършва един път дневно, вечер преди лягане. Компресът стои цялата нощ. Солените превръзки могат да помогнат да се отървете също от обикновените бенки.
 • Лечение с гъба пърхутка: 5 лъжички черни спори от гъба пърхутка и 1 лъжица корени от аир се добавят към 0,500 л. гореща вода (50 градуса). Оставят се да престоят една нощ и се смилат в месомелачка. Добавят се 2 суп. лъжици невен и престояват още 2 дни. Пие се по половин литър за целия ден, разпределени на 4 до 6 приема. Курсът на лечение е с продължителност 1-2 месеца.
 • Лечение с камфор: 10 грама кристали от камфор (купуват се от аптеката) се изсипват в половин литър водка. Разклащат се всеки ден и настояват докато кристалите не се разтворят. Приложение: прави се компрес. Намокря се парче марля с разтвора от водка и камфор и се слага като компрес върху засегнатата зона. Процедурите се извършват 10 дни, следва пауза 5 дни и може пак да се повтори. Съобщава се за много случаи, при които чрез лечение с камфор туморът се е смалил до малко петънце и после е изчезнал.
 • Лечение с билкова смес: Смесват се по равни количества от следните билки: мащерка, риган, амарант, гулия, градински чай, бял равнец, коприва, жълт кантарион, хвощ и акация. Прави се отвара от тази билкова смес, като се вари на чай и се употребява по чаша дневно. Тази билкова смес пречиства кръвта и подобрява нейният състав. Пречистването на кръвта помага много при лечението на рак.
 • Лечение с моркови: Настържете моркови и ги наложете под формата на лапи върху болното място. Сменяйте морковения компрес 2-3 пъти на ден. Той забавя растежа на туморите. Допълнително е желателно да се пие по 0,200 -0,300 л. прясно изцеден сок от моркови. Поне веднъж дневно трябва да се изяжда една купа настъргани пресни моркови овкусени с малко мед.
 • Можете да си направите запарка от семена на моркови. Начин на приготвяне: Заливате две супени лъжици семена от моркови с 500 мл. вряла вода. Оставяте да престои 6 часа. Прецеждате и пиете то ½ чаша 3-4  пъти дневно.
 • Лечение с хлебна мая: Промивайте по няколко пъти на ден раните или тумора с гъста кашица от мая разтворена с вода. Можете също така да наложите върху болното място навлажнена мая и да покриете като компрес.
 • Лечение с репей на рак на кожата: Сокът от листата или корените на репей се използва под формата на напоителни превръзки и лосиони, приема се също през устата. Пресни корени от репей се втриват в засегнатото място. За натриване може да се използва и сок от репей (листа) прясно изцеден. Приготвя се тинктура от корени от репей: 10 лъжици смлени корени от репей се заливат с 500 мл. водка. Слагат се на тъмно място да престоят две седмици. С получената тинктура се маже проблемното място 3 пъти на ден.
 • Лечение с живовляк: Вземете пресни листа от живовляк и ги намачкайте докато станат на каша. Нанесете върху болното място лапа от кашата от живовляк. Можете да накиснете сухи листа от живовляк във вряла вода и после да ги наложите върху мястото като компрес.
 • Лечение с бучиниш: Приготвя се тинктура от цветовете и семената на растението, набрани по време на цъфтежа на билката. 2/3 цвят и семена от бучиниш се слагат в 1/3 водка. Престояват на тъмно 3 седмици. Прецежда се и се втрива  върху болното място. Може и като компрес да се направи с марля напоена с тинктура от бучиниш.
 • Лечение на меланом със сироп от черен бъз: Начин на приготвяне на сиропа от черен бъз: В емайлирана купа се слагат един слой зърна от черен бъз и отгоре един слой захар, след това се повтаря. Дебелината на слоевете от бъз и захар трябва да бъде колкото един пръст (1,5 – 2 см.). Така приготвена сместа престоява на тъмно и хладно място или в хладилник докато захарта се стопи и сиропът леко ферментира. Прецежда се след това и се поставя в тъмни бутилки. Държи се на тъмно и хладно, най-добре в хладилник. Пие се по една супена лъжица сироп от черен бъз разтворена в 150 мл. дестилирана вода, 10 минути преди хранене. Курсът на лечение продължава месец и половина – два. Сиропът от черен бъз е много силен имуностимулант и може да се приема също за подсилване на имунната система.
 • Лечение на меланом със смес от моркови и бучиниш: Прави се смес от счукан пресен бучиниш и настъргани моркови. Тази смес се нанася като лапа върху болното място.
 • Лечение на меланом с тинктура от пъпки от бреза: Начин на приготвяне на тинктурата от пъпки от бреза: 100 грама пъпки от листата на бреза се слагат в 500 мл. водка. Сместа престоява 10 дни. Остава да се прецеди много добре и с нея се мажат заболелите зони по два пъти на ден.
 • Лечение с хвойна: Препоръчва се лечение с лапи от каша от плодовете на хвойна. Намачкайте пресни плодове от хвойна и наложете като лапи върху тумора.
 • Лечение с мехлем от корени от репей и жълтък: Смесете настърган пресен корен от репей с достатъчно количество краве масло и един суров жълтък. Варете на водна баня, разбърквайки докато сместа стане гладка. С мехлема се намазват раковите кожни лезии на ден по 3 пъти.
 • Лечение с хрян на рак на кожата: Изяждайте 3-4 пъти на ден по едно парченце хрян с големината на бобено зърно.
 • Лечение със змийско мляко (жълтурче, жълтениче) за предотвратяване на метастази след операция: Пригответе билкова смес от по 2 части коприва и змийско мляко, 3 части бял равнец и 4 части корени от репей. Една лъжица от препоръчаната билкова смес се слага в чаша вряща вода и се прелива в термос. Държи се да престои от 6 до 8 часа. Прецежда се добре. Ползва се дневно 3 пъти половин час преди редовното ви хранене се по 1/3 чаша.
 • Народно лечение казва, че когато се приема през устата прополис има цитотоксичен ефект, т.е. той инхибира растежа на всеки рак. Препоръчително е да се използва вътрешно 5 г един час преди хранене в чист вид. Прополисът като средство за лечение на заболяването рак на кожата се приготвя от смлян прополис и краве масло 6:1 и се вари при температура от 80 градуса в половин час. Взема се по една супена лъжица на час преди хранене.
 • Външно приложение на прополисов мехлем. Мехлемът е смес от гъба на прах веселка (Phallus impudicus) и течно масло от прополис 1:10. Той се нанася върху марля и се превързва болната област на кожата. С количеството на гъбата веселка да се внимава, защото е малко токсична.
 • Народното лечение с екстракт от костно брашно води до силен имунен отговор. Нанеся се под формата на лосиони и вътрешно. Реакцията на организма е лесно да се разбере – в действителност, продуктът е мъртъв, денатуриран протеин, който е необходимо да се неутрализира и премахне.
 • Народен лек за злокачествени тумори – използва се като правило настойка. Чага се измива и трие възможно най-фино, и след това се смесва с топла вода 1: 5, и престоява 2 часа. Филтрира се и се взема 100 мл около половин час преди хранене. Съхранение – в хладилник до 4 дни. Настойката от чага има тонизиращ ефект, подобрява настроението. Преди лечение на меланом, базално-клетъчен или сквамозен клетъчен рак на кожата с народни средства – консултирайте се с вашия онколог. Почти всички от тези методи и средства абсолютно не пречат на основното лечение, и лекарят в повечето случаи ще ги одобри.

 

Прогноза:

Ранното и адекватно лечение на базално-клетъчния карцином корелира с добрата прогноза. Липсата на своевременна намеса обаче може да доведе до инвазия на тумора в дълбочина и ангажиране на подлежащи структури, нанасяне на поражения, далеч надвишаващи чисто козметичния дефект.

Базално-клетъчният карцином има ниска склонност към метастазиране. Макар и рядко, такова може да е налице – в регионалните лимфни възли и в белия дроб, кости за далечни метастази. Тогава е по-голяма вероятността и за рецидив на карцинома. Такъв се наблюдава средно в 5% от случаите за 5-годишен период – по-висок при по-авансиралите случаи и по-рядко при ранната намеса, както и в зависимост от хистологичните варианти.

За рецидив на карцинома трябва да се мисли при появата на нова лезия с характеристика на предходната, както и при зачервяване, лющене, появата на коричка върху белега от отстранената формация, увеличаването на размерите му с времето, появата на възловидно образувание в неговия участък.

Появата на един вид кожен рак е свързана с по-висок риск за развитието на друг такъв (плоскоклетъчен или меланом) отколкото сред общата популация. Вероятността за новоформиран базално-клетъчен карцином се оценява на 50%,  а тази за друг вид кожен рак – на около 35%. Затова е от значение редовното преглеждане – самостоятелно и от специалист.

 

Профилактика:

Профилактиката на базално-клетъчния карцином се състои в защита от прекомерното слънчево излагане. Това включва избягване на слънцето в опасния часови пояс от 10ч до16ч. Носенето на дрехи, покриващи по-голяма част от тялото, шапки с периферия, слънчеви очила с УВ филтър. Ползването на слънчезащитни лосиони и кремове не осигурява 100% защита, изисква неколкократно прилагане през деня.

По-интензивно е лъчението с приближаването към екваториалната географска ширина, както и при висока надморска височина. Снегът, водата, пясъкът отразяват светлината и имат принос към общия контакт с ултравиолетовите лъчи. Те са налице и при облачно време. Предпазването от слъчнево изгаряне е най-важният фактор за профилактиката на кожния рак – особено в детска възраст. Злоупотребата със слънцеизлагането носи поражения в дългосрочен аспект.

Редовните профилактични прегледи, оглеждането на тялото, включително и части, които не наблюдаваме всеки ден като стъпалата – са от основно значение за борбата с този и други видове рак на кожата.