Банер за мобилна версия за апликация

Болест на Бюргер

Болестта на Бюргер е стесняване на вените и артериите в горните и долните крайници в резултат на възпалителен процес. Склонни към заболяването са предимно мъже пушачи на възраст 20-40 години. През последните години болестта се среща и при жени, поради разпространението на тютюнопушенето сред нежния пол.

Възпалението на артериите се наблюдава в трите слоя на стената на съда: лезия в интимата, разделяне на клетъчните мембрани, ендотелни хиперплазия и тежка тромбоза. Постепенно намалява движението на ръцете и краката, като се започва от пръстите.

Съществуват две основни форми на разрушаване: периферните и смесени. Първата форма засягат кръвоносните съдове или големи артериите на крака с характерните симптоми на артериална исхемия на краката, мигриращи тромбофлебит, акроцианоза, образуването на язви. При смесване форма заедно с доказателства за съдови лезии на крайниците имат симптоми на сърдечно-съдови заболявания, кръвоносните съдове на мозъка, бъбреците, белите дробове аномалии, коремни симптоми.

 

Причини

Това е едно съдово заболяване с неясни до сега причини за неговото възникване. Обикновено това състояние се провокира от прекарани травматични наранявания или измръзване на долните крайници. Една от важните причини за провокацията на заболяването е тютюнопушенето. Вследствие на него започва развитието на атеросклероза още в млада възраст , характеризиращо се със засягане на периферните артериални и венозни кръвоносни съдове. Започва постепенно стесняване на лумена на кръвоносните съдове, като резултат от това се получава намален кръвооток и лошо хранене на крайника.

За близо 100-годишния период, през който се изучава заболяването, са обсъждани различни причини за развитието му - студова травма, инфекциозни причинители (стрептококи, тиф, дерматомикози, рикетсиози и други), алергии, хранителен дефицит, но без да бъде доказана категорична връзка със започването и протичането на патологичния процесс. Установена е обаче връзка между качеството на живот и развитието на болестта. 

 

Симптоми:

Наблюдават се трофични нарушения: обрив, хиперпигментация, оток, атрофия на кожата, мускулите некроза, трофични язви, гангрена.

Заболяването започва винаги с болки в краката, след това настъпва накуцване, нарушава се способността за придвижване със засегнатия крак,  постепенно кожата посинява и спада нормалната телесна температура. Обикновено винаги се появява гангрена. Това е некроза на тъканите, вследствие на загуба на тяхното кръвоснабдяване.

Болестта протича в две форми : Остра и хронична клинична форма. При болестта се наблюдава почти винаги дълъг период на развитие, като периода на достигане е от десетина години.

 

Диагностициране

Често диагнозата на болестта на Бюргер е доказване на невъзможността за съществуването на други болести. Диагнозата на облитериращ тромбангиит могат да бъдат поставени под следните аспекти:

  • Възрастта на пациента по-млада от 40-45 години;
  • Признаци на недостатъчно кръвообръщението в тъканите на крайниците с болка, накуцване, язви, открити от неинвазивни методи (например, ултразвук ефект на Доплер);
  • Изключване на заболявания, свързани с нарушения в кръвосъсирването, автоимунни заболявания, диабет;
  • Патологични процеси от подобен характер, определени в пациента и по-видимо здрави крайници.

 

Лечение:

В момента ефективни терапии за Бюргер не съществуват. В ранните етапи специалистите препоръчват извършване на консервативно лечение, свързано с:

  • Премахване на въздействието на болестта на факторите на етиологични (например, спиране на тютюнопушенето);
  • Облекчаване на болката;
  • Нормализиране на съсирването на кръвта, подобряване на неговите реологични свойства;
  • Подобряване на метаболитните процеси в тъканите.

При липса на положителен ефект от консервативната терапия има предпоставки за провеждането на операция. С цел отстраняване на периферна артериална спазъм хирурзи извършват лумбалната симпатектомия. В случай на участие в патологичния процес на кръвоносните съдове на горните крайници се правят гръдни симпатектомия.

Ефективността на алтернативни методи за лечение на болестта на Бюргер - клиничните изпитвания на инжектиране на стволови клетки - все още не е официално потвърдена.

Появата на некроза и гангрена на засегнатия крайник е индикация за ампутация. Според статистиката, около 35% от пациентите с тази диагноза, не можете да избегнете хирургично отстраняване на крайниците.

Лицата, страдащи от болестта на Бюргер, трябва незабавно да се откажат от пушенето - в противен случай заболяването ще прогресира само. В допълнение, пациентът трябва да се избегне увреждане на кожата поради излагане на високи или ниски температури, химикали, наранявания, свързани с носенето на неудобни обувки, отстраняване на мазоли, гъбични инфекции.

Всички пациенти (с изключение при пациенти с наличие на язви и гангрена на засегнатите крайници), препоръчани кратка разходка (20-30 минути) по няколко пъти на ден.