Банер за мобилна версия за апликация

Болест на Райтер

Синдрома на Райтер представлява реактивен артрит, който засяга предимно долните крайници. От това заболяване боледуват най-често мъжете в млада възраст, но напоследък то зачестява и при жените.

 

Причини:

Синдромът на Райтер може да се появи от 2 до 3 седмици след стомашно-чревна, пикочо-полова и по-рядко – белодробна инфекция. Това го определя като реактивен артрит – ставна реакция на предхождаща инфекция.  Според източника на болестния причинител се различават две основни форми на заболяването:

 • Чревна, при която инфекцията произхожда от червата.
 • Пикочо-полова - с източник на инфекцията пикочо-половите пътища. Тази инфекция се предава по полов път.

За най-чест причинител на синдрома на Райтер се приема един особен вид микроорганизъм - т.нар. хламидия трахоматис. Хламидиите са група микроорганизми, които заемат междинно място между бактериите и вирусите. Синдромът на Райтер започва 1-3 седмици след диария или полов контакт. По-често това става при лица с безразборни или случайни връзки.

 

Симптоми:

Артритът е водещ симптом при това заболяване. Обикновено започва остро и засяга ставите на долните крайници (колене, глезени, стави на пръстите), като засягането няма симетричен характер. Макар и по-рядко се засягат и ставите на горните крайници - лакти, китки, пръсти и др. Засегнатите стави са оточни, затоплени, болезнени, а понякога и леко зачервени. Движенията в тях са ограничени. Понякога някой от пръстите на крака е дифузно оточен. Може да има ставна скованост сутрин, която е по-слабо изразена от тази при ревматоидния артрит. При част от болните може да се засегнат ставите на таза, както и гръбначният стълб. 

Възпалението на бялата част на окото (конюнктивит) и оцветената част - ириса (ирит, иридоциклит) се срещат често в ранния период на реактивния артрит, като могат да показват вълнообразен ход, т.е. да се обострят и стихват периодично.

Вторият основен симптом е уретритът. Болният може да има болки и парене при уриниране, както и изтичане на секрет. Понякога уретритът протича с леко изявени симптоми и се пропуска.

Евентуално придружаващи симптоми:

 • Температура
 • Сакроилеит
 • Болезнено възпаление на сухожилните залавни места - ентезопатии (инсерционити)
 • Рядко въвличане на вътрешните органи: например кардит, плеврит

Синдромът на Райтер се активира от инфекция, но засяга само онези, които са генетично предразположени. Симптомите включват течение от пикочния мехур, болезненост и схващане на ставите и висока температура.

 

Диагностициране

Клиничната картина на синдрома на Райтер е характерна и не поставя сериозни диагностични трудности.

 • Рутинните кръвни изследвания - могат да покажат повишена скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и повишен CRP (С-реактивен протеин), които са неспецифични белези за наличие на възпалителен процес в организма.
 • Рутинно изследване на урина - може да покаже неспецифични белези за възпаление на пикочо-половите пътища.
 • Имунологични изследвания - за определяне наличието в кръвта на генетичния маркер HLA-B27, което може да бъде от полза при пациентите със засягане на гръбнака; определянето наличието на автоантитела може да разграничи реактивния артрит от други системни заболявания, които протичат с възпалително засягане на ставите и други тъкани, така например тестът за ревматоиден фактор е положителен при ревматоидния артрит и е отрицателен при реактивния артрит.
 • Рентгенография - рентгеновите снимки могат да покажат изменения типични за възпалително засягане на ставите и околоставните тъкани, но такива са налице обикновено след по-голяма давност на заболяването. Рентгеновите признаци също не могат да поставят диагнозата "реактивен артрит", но могат да изключат много други диагнози..
 • Намазки от уретра и шийка на матката - за хламидия трахоматис.

 

Лечение

 • Обикновено се започва с нестероидни противовъзпалителни средства. Лечението продължава до отшумяване на симптомите на възпаление. 
 • При неуспех на лечението се прибягва до употребата на кортикостероиди. Те са мощни противовъзпалителни средства и се прилагат при по-тежки и дългопродължаващи случаи на реактивен артрит. Кортикостероидите могат да се приемат през устата или мускулно, както и локално чрез инжектиране в засегнатите стави.
 • Потискащи имунитета лекарства - прилагат се рядко при тежки, хронично протичащи случаи на реактивен артрит, неповлияващи се от изброеното дотук лечение. Тук спадат метотрексат, сулфасалазин, азатиоприн и др. 
 • За облекчаване на възпалението на външните полови органи - главичката на пениса се използват кортикостероидни кремове.
 • За лечение на пикочополовата и чревна инфекция се прилагат различни антибиотици или комбинации от тях. Антибиотиците се прилагат в достатъчно високи дози и за достатъчно дълго време. Лечението се продължава до постигане на отрицателни резултати от микробиологичните изследвания .

 

Практически съвети

 • Поставете студени, влажни пакетчета чай върху очите, за да облекчите зачервяването и сърбежа.
 • При подути и схванати стави: пригответе студен компрес, като потопите в студена вода парче памучна материя, достатъчно голямо, за да покрие ставата. Изцедете добре и поставете върху засегнатата става. Увийте компреса с два слоя вълнен плат и закрепете добре с безопасна игла. Оставете компреса да действа в продължение на 4—8 часа или цялата нощ. Преди да бъде свален компресът, той трябва да се е затоплил и изсушил. Ако компресът не се затопли в разстояние на 15 минути, свалете го и опитайте отново, като се постараете да е добре увит и изолиран.
 • Леко масажирайте мускулите около засегнатата става по посока на часовниковата стрелка. С върховете на пръстите изпълнявайте леки кръгови удари върху схванатите места. Ако не можете да извършите това с пръстите, търкаляйте напред-назад върху мускулите чиста топка за тенис.
 • За облекчаване на болката от възпалението се предписват обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни лекарства.

 

Билколечение

 • Отварата от ливадско синьоглавче е противовъзпалително средство. Прибавете 1 ч. л. от билката към чаша вода, варете 15 минути и пийте 3 пъти на ден.
 • При конюнктивит изплаквайте очите с чай от очанка. В чаша вряща вода сипете 1 ч. л, от билката, оставете да изстине и прецедете. С помощта на специална чашка използвайте разтвора за изплакване на очите.
 • Сокът от червени боровинки прочиства пикочния канал. Пийте по 4 чаши на ден.
 • Магданозът и глухарчето спомагат за прочистването на пикочния мехур от инфекцията. Прибавете и двете билки към храната си.
 • Към топла вана прибавете по 2 капки етерично масло от хвойна, евкалипт и сандалово дърво и постойте във водата 10 минути. Това облекчава уретрита.