Банер за мобилна версия за апликация

Болка в гърба

Болките в гърба са едно от най-честите оплаквания. Опитът показва, че около 90% от хората са имали поне веднъж в живота си болки в гърба или шията, а при 50% тези оплаквания са периодични. При повечето хора болката се появява след тежък ден, не е много силна и изчезва след няколко часа почивка. В тези случаи определено не може да се говори за заболяване. Причината за болката е претоварване на мускулите, които поддържат гърба изправен. Тези мускули не се контролират съзнателно и особено при неправилна поза те са в постоянно напрежение. По този начин, те се претоварват. Тогава се появява и болката – сигнал, че трябва да се погрижим за себе си.

Болките в гърба се разделят на остри и хронични.

 • Острите болки обикновено траят от няколко дни до няколко седмици и често отшумяват сами или с помощта на някакво обезболяващо.
 • Хроничните траят много по-дълго и могат да продължат с месеци и дори години. Болката често може да бъде прогресираща и да се влошава с течение на времето.

 

Причини:

 • Болките в гърба много често се провокират от вдигане на тежко. Затова основно правило е: винаги с прав гръб. Тежестта трябва да се вдигне с клякане и натоварване на краката, а не с навеждане и натоварване на гърба. Тези препоръки се отнасят и за онези, които нямат проблеми и оплаквания.
 • Една от най-честите причини за внезапното засилване на оплакванията е дисковата херния. Гръбначният стълб е образуван от прешлени и между всеки два прешлена има омекотяваща пластина с форма на диск. Най-често става дума за едно продължително износване на този диск, поради което той се разкъсва. Вътрешността му се изсипва към гръбначния мозък и нервите и ги притиска. Когато дисковата херния е в шията, болките се стрелкат към ръцете, когато е в кръста – към краката. Най-голямата опасност при това заболяване е дисковата херния да предизвика увреждане на притиснатите нерви което е необратимо.
 • Честа причина за постоянни и силни болки в гърба е появата на „шипове”. Това са натрупвания на костно вещество на определени места в гръбначния стълб, които променят значително неговата подвижност и конфигурация. Процесът се нарича остеохондроза и неизбежно засяга всеки с напредването на възрастта. Какво причинява остеохондрозата и защо едни хора са по-тежко засегнати от други не е известно. Предполага се, че честите и леки травми, наречени микротравми играят съществена роля.
 • Постоянните болки в гърба могат да се дължат и на други заболявания като остеопороза, инфекция, тумор и други. Поради това, консултацията с лекар е наложителна при всяка по-силна и продължителна болка в кръста. Само след правилно поставена диагноза може да се подбере най-подходящото лечение. Особено тревожно е ако болката започне да преминава към ръцете или към краката, както и ако мускулната сила в някой от крайниците намалее. В такива случаи трябва своевременно да потърсим помоща на специалист невролог или неврохирург.

 

Симптоми

Болките в гърба могат да „придружават” и други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване. 

Мускулно-скелетните симптоми

 • болки в бедрата или седалището
 • изкривяване на гръбначния стълб
 • болки в петата, мускулни спазми
 • болки в шията и скованост, болки в рамото
 • скованост в гръбначния стълб
 • подуване в областта на рамото, коляното, глезените и ставите

 

Неврологични симптоми

 • главоболие в задната част на тила
 • проблеми с равновесието
 • скованост или изтръпване на крайниците

 

Болките в гърба могат да засягат други системи и органи в организма:

 • възпаления на очите
 • загуба на апетит
 • субфебрилна температура (повишаване на температурата на тялото над 36.6 и под 38 градуса)

 

Лечение и практични съвети:

Хората, които следват препоръките на лекаря, се възстановяват по-бързо от болките в гърба и имат по-малко рецидиви. Хирургичната операция трябва да се използва само ако всички други начини за лекуване на болката са се оказали безуспешни. Освен конвенционалните лекари значителна полза в лечението на страдащите от болки в областта на шията могат да окажат и иглотерапевтите и мануалните терапевти. Техниката „Александър” може да бъде полезна при рехабилитацията след травма. Оказването на първа помощ веднага след травмирането може да предотврати възпалението и да намали болката. За да се предотврати повторното травмиране, спортистите не бива да забравят да починат, да не се пренапрягат и да изпълняват упражненията правилно. 

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да облекчите болката:
 • Ако сте с наднормено тегло-намалете го, това ще освободи гръбнака от допълнителен натиск.
 • Масажирайте гърба с евкалиптово масло или чесново масло-това ще намали болката и възпалението.
 • Изпийте чаша топла вода, разредена с една супена лъжица мед-след 30 м ще получите облекчение.
 • Недостигът на витамин C в организма провокира болката, увеличете приема му в дневната диета (2-3 плодове киви на ден са достатъчни)
 • Намокрете хавлиена кърпа в подсолена(гореща) вода предварително, изцедете и наложете на гърба. Топлината ще облекчи болката.
 • Не стойте в едно и също положение в продължение на часове.
 • Може без големи усилия съществено да намалим оплакванията чрез удобно положение по време на работа, периодично раздвижване и правилна поза при натоварване. По време на работа, а и вкъщи гърбът трябва да бъде изправен, а раменете леко изтеглени назад – това е позицията, при която мускулите на гърба се натоварват най-малко. Това положение на тялото освен на здравето помага и за добрия външен вид – една отпусната и прегърбена поза издава лош тонус.
 • Когато страдате от болки в гърба, можете да използвате ледени кубчета за 24 или 48 часа, като ги поставите за 20 минути върху болното място, увити в хавлиена кърпа. Топлината не трябва да се използва през този начален период, защото ще раздразни възпалението, но може да се използва след първите 48 часа от началото на болката. Понякога може да променяте лечението си, редувайки четири минути горещ компрес с една минута студен. След като се възстановите, не започвайте веднага физически упражнения. Много пъти хората започват пълен комплекс двигателни упражнения веднага и продължават с тях, въпреки че чувстват завръщането на болката. Ако почувствате болка, докато изпълнявате физическите упражнения, това означава, че не сте готови още за тях и трябва да практикувате по-лесни упражнения, които не причиняват болка.

Спортни занимания

 • Ако тренирате тялото си постоянно, ще бъдете в състояние да се възстановите по-бързо от травмите и възможността от рецидив би била по-малка. След като вашият лекар одобри упражненията, важно е да се включите към такава спортна програма, която да отговаря на нуждите ви. Упражненията, които влошават състоянието ви, трябва незабавно да се преустановят. И загряващите, и успокояващите упражнения трябва да са съставна част от вашия спортен режим. Интензивните упражнения веднага след сън не се препоръчват, защото тогава на тялото липсват хранителни вещества и мускулите не са подготвени за интензивно движение. Вашият режим трябва да се състои от внимателно определен баланс от леки упражнения, като каране на колело или плуване, и по-трудни упражнения. Ако вдигате каквито и да е тежести, трябва да се избягва навеждането напред – обичайната причина за възникване на проблемите с гърба.
 • Преди да започнете редовните си упражнения, задължително е да се разгреете леко и бавно, за да предотвратите неправилните движения. Обикновено всяко упражнение трябва да е с продължителност от 15 до 20 секунди. При разгряването на мускулните връзки и сухожилията, концентрирайте си върху движенията, които извършва вашето тяло, и внимавайте, за да усетите каквато и да е болка. Също така трябва да знаете, че когато разтягате мускулите на бедрата, не трябва да пренапрягате тялото. Ако при разтягането преминете точката на ставното съпротивление, то ще е причина за дискомфорт по-късно. Разтягането може да е много полезно, но само ако разпознавате сигналите, които идват от вашето тяло. Усещането на болка, умора или притискане трябва веднага да ви накара да спрете движенията. Някои известни упражнения за разтягане включват извивания на торса, повдигания, котешки разтягания, лакътни опори, повдигания на таза, извивки на таза, клякания, задни махове на краката и упражнения за ръцете и коленете. Правилното разтягане може да има голяма полза за тялото. Преди всичко може да се подобри обхватът на движение, понеже се освобождават мускулите и се повишава подвижността. След като придобиете опит в разтягането, болката, свързана с движението на тялото, ще намалее в резултат от ускореното кръвообращение в мускулатурата. Мускулите ще изпомпват допълнителна кръв, което ще подобри пулса, кръвното налягане и цялостната съпротивителна сила. Разтягането води и до дезинтоксикация на тялото, понеже повишава венозния поток.
 • След като сте се разгрели веднъж, полезните упражнения включват бързо ходене с размахване на ръцете и дълбоко дишане, скачане на въже, плуване и каране на колело. Всичките тези упражнения помагат за подобряване на кръвообращението, което е важно за процеса на оздравяване. Понеже силната коремна област е важна за увеличаването на съпротивителната сила на гърба, повдигането на тялото от опора на ръцете или на коленете засилва мускулите от горната част на тялото и коремната област. Хората с предишни гръбначни страдания трябва да започнат с три до пет повторения на всяко упражнение и да достигнат постепенно до десет. Но ако изпита болка по време на изпълнението, то трябва веднага да се прекъсне.
 • Спортната активност може да бъде разделена на три категории за пациенти с болки в областта на гърба и шията. Първата група, слабо рискова спортна активност, включва водна аеробика, бални танци, колоездене, езда, фигурно пързаляне, баскетбол, ски, американски футбол, плуване и йога. Средно рискови спортове са бадмингтон, джогинг, ветроходство, скуош, тенис, волейбол, борба и др. Някои средно рискови спортове могат да се считат за високо рискови за хората, податливи изключително на травми на гърба и шията. Високо рисковата категория включва аеробика, балет, футбол, гимнастика, гребане, скокове във вода, вдигане на тежести и сърфинг. Спортовете от тази последна група трябва да се избягват от хората с проблеми в гърба или шията, или да се тренират под строго наблюдение. Аеробиката или джаз-аеробиката са много популярни и могат да бъдат приятни, но често пъти включват навеждане, извиване и резки движения, които могат да влошат травмирания вече гръбнак. Така че ако искате да преминете към тази напреднала форма на упражнения, трябва да сте убедени, че сте в подходяща спортна форма. За да получи максимална полза от разтягането и упражненията, тялото изисква почивка и релаксация след гимнастиката, за да даде време на мускулите да се възстановят и нараснат.
 • За да се избегне травмирането на гърба, хората, които спортуват активно, трябва да спазват някои основни правила. Първо, не се претоварвайте, защото това принуждава тялото ви да реагира, както ако е в състояние на стрес. Този стрес може да се окаже прекалено силен и в резултат ще се получи травма. Определението „претоварване” естествено е различно за различните хора. Тези, които са в добра спортна форма, са в състояние да издържат на активно спортуване. Хората, прекарали заболявания на гърба, трябва да се предпазват от участие в някои спортове, тъй като тази активност може да провокира вторична травма. Избягвайте умората, която ще попречи на възможността ви да изпълнявате правилно упражненията.
 • По време на оздравителния процес е задължително да се предпазвате от упражнения, които са причинявали в миналото травми или могат да влошат сегашното ви състояние. Дайте достатъчно време на тялото си да се пренастрои към спортния режим. Важно е също така да облечете подходящо облекло за тренировките. Маратонки, които не са ви по мярка, могат да ви навредят повече, отколкото да ви наранят краката, могат да причинят множество травми на различни части от тялото, най-вече на ставите. Прекалено тесните дрехи пречат на движенията и освен това не дават възможност на потта да се изпарява.

 

Хранителен режим

Хранете се с качествена храна, която да ускорява оздравителния процес.

 • Здравословното хранене е важен фактор за предотвратяване на вторичната травма. То дава възможност на тялото да се възстанови бързо от болките в областта на гърба или шията. Здравословната храна с необходимото количество калории ще предотврати инфекциите и загубата ма мускулна маса. Хората, подложени на тежки тренировки, се нуждаят от над 200% увеличение на приеманите калории. Правилната диета се състои от поне 50-60% комплексни въглехидрати, като плодове и зеленчуци, картофи, макарони и ориз, и изисква много малко или почти никакви прости въглехидрати като захар. Тези, които страдат от травми, ще се нуждаят от увеличаване с приблизително 18-20% на протеините в храната.
 • Трябва да се избягва недостигът на желязо, цинк и други антиоксиданти, защото недостатъчното количество от тези вещества може да потисне способността на тялото да се лекува, да причини травми в съединителната тъкан и да продължи периода на възпаление. Добре е да приемате по 25000 IU витамин А и 30 мг цинк на ден, за да подпомогнете възстановяването на тъканите. Обикновено се препоръчва 50 мг от витамин В-комплекс на ден и минимум 1000-2000 мг витамин С. Когато приемате витамин С, не забравяйте да го разделите на порции, така че да не приемате повече от 1 г наведнъж. Калцият и магнезият в съотношение 1:1 и 10-50 мг манган на ден са допълнителни хранителни вещества, които могат да подпомогнат оздравителния процес.

 

Билколечение

 • Яжте 2-3 скилидки чесън на ден. Маслото от чесън също е много ефективно. Начин на приготвяне: изпържете 10 скилидки в 60 ml.синапено, сусамово или кокосово масло. Прецедете сместа, оставете  да изстине и вече можете да масажирате гърба. Ментовото масло също е много подходящо за облекчаване на болката.
 • Обелете няколко картофа и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги и намачкайте. След като изстине сместа, приложете на гърба с някаква превръзка – да стои така 1 час.
 • Листата от босилек също са много ефективни. В чаша вода сварете 10 пресни листа от босилек. Оставете на огъня докато изври половината количество. Охладете и добавете1/4 лъжица сол. Пийте от тази течност веднъж дневно.
 • Направете чай от 5 зрънца черен пипер, примесени с 5 скилидки чесън и 1-2 грама сух джинджифил. Пийте 2 пъти дневно от този чай.

 

Профилактика

 • За препоръчване е да предотвратим появата на травми на гърба и шията, отколкото да ги лекуваме. Първо се запознайте с правилната техника за повдигане. Въпреки че самото повдигане на тежести изглежда съвсем просто, когато е изпълнено неправилно, може да причини учудващо голям брой травми. Правилният метод включва подгъване на коленете и използване на квадрицепса и мускулите на подколянното сухожилие на краката, за да се поддържа тежестта на предмета. При това долната част на гърба е стегната.
 • Второ, за да се намали до минимум рискът от проблеми с шията и гърба, вижте дали можете да намалите стреса в ежедневието си. Ако това не е възможно, опитайте се да намерите форма на разтоварване, така че да не изпитвате физически влиянието му. Корекцията на стойката също е жизненоважна за предотвратяване на болките в гърба и шията. Опитайте се да избегнете отпускането и изгърбването. Хората, които подозират, че имат този проблем, трябва да направят оценка на стойката си при опитен лекар, например при мануален терапевт. И понеже повечето от травмите на гърба са причинени от проблеми със стъпалата или глезените, хората, занимаващи се със спортна дейност, като бягане или ходене, трябва да обуват подходящи обувки. Също така добре е жените да избягват постоянното носене на обувки с високи токчета. В гимнастическия салон или вкъщи спортувайте със свободни дрехи. Когато ходите със спортен сак, не го претоварвайте и редувайте раменете, за да предотвратите дисбаланса на тежестта. Прекалената тежест предизвиква опъване в долната част на гърба, като по този начин може да причини болка или страдание, така че поддържането на спортната форма е добра профилактика за гърба.
 • Ако седите или шофирате за дълъг период от време, подпирайте гърба си с цилиндрична възглавница или друго подпиращо средство. Избягвайте да седите на неудобни столове или прекалено меки мебели. Важно е често да променяте центъра на тежестта си, защото продължителното седене на едно място може да доведе до травма. Избягвайте да кръстосвате краката си за дълъг период от време, вместо да заемете изправена поза с крака, опрени на пода. Хората, които са имали проблеми с гърба в миналото, не могат да седят повече от половин час, без да се раздвижат.
 • Шофирането може лесно да влоши състоянието на травмирания вече гръбнак. По тази причина, ако чувствате болка в гърба, стойте далеч от автомобила. Ако се налага да шофирате, приближете седалката възможно най-близо до волана, за да позволите на коленете да се повдигат над таза. След като шофирате тридесет минути, трябва да отбиете встрани, за да раздвижите тялото си. В минутите на почивка пътниците, страдащи от болки в гърба, трябва да лягат на задната седалка, да свият коленете си и да отпуснат тялото си.
 • Когато искате да се изправите от седящо положение, може да изпълните следната процедура, която ще ви предпази от появата на силна болка. Първо, преместете се внимателно към края на стола, като поставите единия крак пред другия. Използвайте четириглавия мускул и подколянното сухожилие на краката си, за да се повдигнете, не се навеждайте напред, а поддържайте вертикално центъра на тежестта си, когато ставате.
 • Когато избират матрак, страдащите от болки в гърба трябва да избягват много твърдите, както и прекалено меките матраци и водните легла. Матракът със средна твърдост отговаря най-добре на нуждите ви. Сутрин трябва да придвижвате тялото си до края на леглото, да се преместите на една страна, да спуснете коленете си надолу и да поставите внимателно стъпалата се на пода, внимателно да седнете и накрая да се изправите, като използвате гореописаната техника. Не се навеждайте в кръста, когато се изправяте, тъй като това движение е съдбоносно за травмирания гръб.