Банер за мобилна версия за апликация

Бронхиолит

Бронхиолит e вид бронхит при който има възпаление на най-малките въздухоносни пътища в белия дроб наречени бронхиоли, водейки до тяхното стеснение, вследствие на което силно се намалява достъпът на кислород до белодробните алвеоли - местата, където кислородът преминава от атмосферния въздух в кръвта.

Заболяването се среща предимно при деца до 2-годишна възраст (най-често във възрастта между 2 и 8 месеца).

Заболяването се разпостранява по въздушно-капков път чрез образуване на микроскопични капчици при кихане и кашляне на болния, съдържащи инфекциозния причинител. Много деца се разболяват от респираторно-синцитиална инфекция, но при единици от тях се стига до развитие на бронхиолит. Заболяването рядко се повтаря.

 

Причини:

Непосредствената причина за бронхиолита е вирус -  респираторен синцитиален вирус (РСВ) , който атакува най-малките дихателни пътища,  наречени бронхиоли, като предизвиква оток, обилна секреция на слуз и запушване (обструкция). Бронхиолитът е заразно заболяване и се предава по въздушно-капков път или чрез контакт със заразени предмети - играчки, кърпи, дрехи или докосване на замърсени повърхности.

Причинители на заболяването могат да са и някои бактерии.

Тютюнопушенето при бременни жени увеличава в по-голяма степен опасността за развитието на остър бронхиолит отколкото на банална респираторна инфекция при техните деца през първите няколко месеца от самостоятелния им живот.

 

Усложнения 

 • Развитие на остра дихателна недостатъчност
 • Цианоза - синкаво оцветяване на кожата поради недостиг на кислород
 • Тежък задух
 • Прогресираща отпадналост.

 

Симптоми:

Обикновено заболяването започва със хрема и кашлица. След един –два дни се появява невисока температура. Има неспокойствие и безапетитие. Особено характерно за бронхиолита е учестяване на дишането до 80-100 в минута, а също така и свирене от гърдите, хлътване при вдишване на коремчето, междуребрените пространства и надключичните области и изпъкване на същите места при издишване.посиняване на устните и свиване на ноздрите при вдишване. Кашлицата се учестява и става по-суха.

Коремът е подут, вследствие на избутване на коремните органи от разширения бял дроб. При задълбочаваща се хипоксия (намаление на кислородното съдържание на кръвта) може да се стигне до замъгляване на съзнанието и гърчове. В следващите 1-2 дни обикновено към заболяването се добавя и вторична пневмония.

 

Диагностициране:

Предимно въз основа на прегледа и разпита на майката, като включва и извършването на ренгенография (снимка) на белия дроб при която се установява повишена прозрачност и разширение на белодробните граници с избутване на диафрагмата надолу. При част от пациентите се виждат точковидни уплътнения на белия дроб като израз на начеваща пневмония или ателектази (разкъсвания на белия дроб).

При проведените кръвни изследвания рядко се установява леко до умерено повишение на показателя СУЕ (скорост на утаяване на еритрицитите) и умерено увеличение на белите кръвни телца (левкоцитоза).

При кръвно-газов анализ винаги се установява понижено кислородно съдържание в кръвта и повишено съдържание на въглероден двуокис.

Понякога във връзка с дихателните нарушения се налага заболяването да се отдиференцира от пневмония, аспирация на стомашно съдържимо, декомпенсирани сърдечни пороци и отравяне с Аспирин.

 

Лечение:

Лечението на бронхиолит е насочено към облекчаване на симптомите, тъй като няма лечение за неутрализиране на вирусите. Децата с леки симптоми на бронхиолит могат да бъдат лекувани у дома, докато лечението в болница е предназначено за такива с тежки симптоми.

Лечението на бронхиолит в домашни условия включват следното:

 • Останете изправени, за да облекчите дишането 
 • Пийте много течности, за да предотвратите дехидратация
 • Поддържане на влагата в домашната среда, вероятно чрез използване на овлажнител и комфортна температура
 • Осигуряване на среда без тютюнев дим, която да предотврати раздразнението на белите дробове
 • Прием на препарат за сваляне на температура за бебета и малки деца, като парацетамол или ибупрофен, с изключение на аспирин, антибиотици и кортикостероиди
 • Използвайте устройство за засмукване от носа или назален аспиратор, за да премахнете излишните секрети и да облекчите блокирания му нос
 • Използвайки хипертоничен физиологичен разтвор, който е тестван като безопасен и ефективен при кърмачета, за намаляване на симптомите на бронхиолит. Хипертоничният физиологичен разтвор може да се приема чрез инхалация, като се използва небулизатор.

Лечението на бронхиолит в болница за лечение на пациенти с тежки симптоми на бронхиолит включва следното:

 • кислородна терапия,
 • венозни вливания на глюкоза и физиологичен разтвор,
 • Салбутамол на сироп или с инхалации,
 • кортикостериди (Урбазон, Дексаметазон) венозно
 • антибиотици срещу евентуална вторична пневмония.
 • съществува и специално противовирусно лекарство – Ribavirin за инхалаторно приложение, което се използва при най-тежките случаи.
 • хранене чрез назогастрална тръба, ако детето изпитва затруднение в храненето или пиенето

 

Профилактика

 • На първо място е честото миене на ръце, когато общувате с бебе. От вратата – това е първата ви работа. Преди и след като сте сменили памперса, не само като ги облеете с вода, а старателно да търкате 30 секунди със сапун, преди да кърмите или да пипате бибероните, преди да го галите, храните и да играете с него.
 • Помолете близките си да не целуват бебето. Целуването е най-лесният начин за разпространение на вируса. Защото най-безобидната и лека хрема на възрастния може да доведе до тежък бронхиолит при бебето. А целувката е най-прекият път за зараза. Така че не разрешавайте целувки – нито по бузите, нито по ръчичките на бебето, защото то често успява да ги пъхне в уста си.
 • Отваряйте прозорци в стаята, в която бебето спи. Проветрявайте поне 10 минути на ден.
 •  Ако бебето диша трудно, ако не може да сучи или да яде от биберон, се консултирайте с вашия педиатър.