Банер за мобилна версия за апликация

Булимия

Булимията е хранително разстройство, при което момичето или момчето се хранят понякога оскъдно, понякога преяждайки, а след това повръщат или вземат очистителни с цел да не напълнеят. Булимията в някои случаи е по-опасна от анорексията, защото дълго време може да бъде незабелязана.

 

Симптоми

 • Психически:
 1. Цикъл (ядене - страх от напълняване - вина- повръщане/вземане на диуритици-срам), този цикъл не подлежи на никакъв волеви контрол,
 2. Лъжи, които прикриват повръщането и тъпченето,
 3. Хистеричност, крясъци, агресия,
 4. Депресивност, самообвинения,
 5. Травма от насилие, история на зависимост в семейството,
 6. Ниско самочувствие,
 7. Нереална представа за собственото тяло.
 • Физически:
 1. Вариране на теглото,
 2. Червенини, екземи около устата и носа в следствие от повръщането,
 3. Кожата е нездрава, често със землист цвят,
 4. Зъбите са с изтънен емайл, в недобро състояние,
 5. Болки в корема, подуване,
 6. Подуване на краката и ръцете,
 7. Хронично възпаление на гърлото, дрезгав глас,
 8. Спукани кръвоносни съдове в очите,
 9. Слабост и замайване,
 10. Киселинен отлив или язви,
 11. Разкъсан стомах или хранопровод,
 12. Загуба на менструален цикъл, нередовен менструален цикъл,
 13. Сърце - аритмия, ниско кръвно налягане, риск от сърдечен арест,
 14. Кръв - анемия, липса на магнезий, цинк, натрий,
 15. Обезводняване

 

Лечение:

За да бъде успешна терапията от огромно значение е изграждането на здрава връзка между терапевта и клиента, а тя се базира на:

 • доверие без предоверяване,
 • на съчувствие, без да се омаловажава личността на клиента,
 • на честност с топлина и разбиране.
 • отговорност, т.е. какво следва да правя аз и какво ти, за да бъде ползотворен нашият съюз.

Всички изследвания показват, че ако семейството бъде включено в терапевтичния процес, шансовете за оздравяване нарастват многократно. Това особено много важи, когато става дума за клиент под 18 годишна възраст. При всички случаи, родителите е необходимо да се информират, през какви етапи преминава детето им, какво могат да очакват, как да се справят с кризисни моменти, самите те как да имат поведение, подкрепящо оздравяването, а не подкрепящо разболяването на клиента.

Групова психотерапия помага, на момичетата и момчетата да се огледат в очите на другия, да разберат че не са сами. В тази среда на прозрачност, истина и съпричастност те могат да експериментират новите поведения, които са усвоили и постепенно да се учат да изграждат по-здрави и по-удовлетворяващи ги връзки. Включването в групата за взаимопомощ става тогава, когато човек е готов да сподели себе си с другите.

Ситостта и глада се възстановяват, когато клиентът си позволи отново да чувства сигналите на тялото. Удоволствието от храната също се завръща естествено. А това се случва паралелно с оздравяване на психиката и с възвръщането на „сладостта” да живееш. Храненето според нуждите на организма също се възстановява, когато момичето и момчето започнат да чувстват и удовлетворяват желанията си (не само хранителните, а и всички останали). Позивите за повръщане спират, когато се разтовари огромното психическо вътрешно напрежение. Част от възстановяването на храненето е и обучението как да се справят в случаи на криза тогава, когато по някаква причина анорексичното или булимичното поведение „искат” да се завърнат.

В процесът на възстановяване на хранителните навици се включва и обучение за това как да се поддържат килограмите по щадящ организма начин. Важно е и да се въведе здравословен режим на живот. Това може да бъде направено от диетолог.

Психиатрична медикаментозна помощ се налага в случаи на тежка депресия, опити за самоубийство, други съпътстващи психиатрични заболявания като тревожни разстройства, зависимост от алкохол и опиати и др. Тя се провежда от лекар психиатър, наблюдава се също от него.

Клинично лечение се налага при по-тежки случаи на анорексия и булимия. Особено, се препоръчва, когато болестта е от много години. Провежда се в специализирани клиники за хранителни разстройства, не в психиатрии. Такива в България засега няма. В повечето клиники по света, то се провежда на фази, като последния етап, така наречената ”ресоциализация”, е необходимо да се проведе от психотерапевт в България. За да може да се гарантира адаптацията на клиента към живота извън клиниката.

У нас от 2013 г. работи Медицински център за лечение на хранителни разстройства по иновативна програма за България по проект "Инсайт", реализиран с помощта и обучението на екип психолози от проф. Рикардо Дале Граве, Директор на Клиниката за нарушения в храненето и теглото "Вила Гарда" в Италия.

Важни добавки:

 • Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали, ензими и аминокиселини: 5 таблетки на ден от по 0,5 г (по 1-2 таблетки с храната).
 • Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: кости, нерви, кръв и т.н.: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
 • Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 25 г веднъж дневно. Ако сте слаби, пийте го 3 пъти на ден като добавка към храната, в противен случай заместете едно хранене с шейка.
 • Витамини: Всички мултивитамини.
 • Минерали: Всички мултиминерали.

 

Билколечение

Основната задача на билките е да успокоят нервната ситема. Ени от най-добрите билки, които могат да ви помогнат в борбата с булимията са:
 • жълт кантарион - употребява се под формата на чай или тинктура. В съчетание с валериан има седативно действие, което може да спомогне за контрол над емоциите при хранене. Препоръчва се консумацията му под формата на чай или тинктура. Има успокояващ ефект и подобрява настроението. 
 • ангелика – билка известна още и под името женски жен-шен, влияе не само върху симптомите на тревожност и емоционална нестабилност, но и спомага за баланса на хормоните, отделяни от половите жлези и повишава жизнения тонус.
 • джинджифил – стимулира кръвообращението и подпомага храносмилането, предотвратява  гаденето, намалява метеоризма. Може да се използва в прясно или в изсушено състояние за чай, запарки, тинктури, джинджифилов хляб и други.
 • канела и ленено масло - идеално средство за подтискане на гладът.
 • портокали – помагат на храната да се придижва по-бързо през храносмилателния трaкт.
 • копривата освен че се използва при борбата с целулит, консумирана под формата на чай, премахва излишните количества вода, натрупана в организма и подобрява кръвообращението.