Банер за мобилна версия за апликация

Вирусен гастроентерит

Гастроентеритът е заболяване, характеризиращо се с възпаление на стомашно-чревния тракт, в това число стомаха и тънките черва, което води до комбинация от диария, повръщане и коремна болка и спазми. Гастроентеритът се нарича също и гастро, стомашна бактерия и стомашен вирус. Въпреки че не е свързан с грипа, често го наричат стомашен грип и гастро грип.

Вирусите, за които се знае, че причиняват гастроентерит включват ротавирус, норовирус, аденовирус и астровирус. Ротавирусът е най-честата причина за гастроентерит при децата. Вирусите причиняват около 70% от епизодите на инфекциозна диария при децата. Ротавирусът е по-рядко срещана причина при възрастните, поради придобит имунитет.

Тежестта на състоянието варира от леко до тежко и дори животозастрашаващо.

Механизмът на предаване е фекално-орален - чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт. Контагиозният индекс е висок. Ротавирусите са основни причинители на гастро-ентеритите в ранна детска възраст, аденовируси също засягат основно децата, а Norwalk –вирусите засягат еднакво често и възрастни. Вирусите са устойчиви в околната среда. През устата вирусите попадат в стомашно-чревния тракт. Локализират се в дванадесетопръстника и тънкото черво, където потискат резорбцията на хранителните вещества.

 

Усложнения:

Едно от тежките усложнения на вирусния гастроентерит е развитието на дехидратация. Към такава са склонни малките деца, особено под 1 годишна възраст, както и хора в напреднала възраст или тежки придружаващи заболявания.

В зависимост от загубите се класифицират лека, средна и тежка степен на дехидратация – при загуба на по-малко от 5, до 10 или над 10% от телесната маса, което на пракитка обаче се измерва при кърмачетата. Белези за тежка степен на дехидратация са влошаване на общото състояние със сомнолентност и труден контакт с болния, сухи лигавици, намален кожен тургор, хлътнали очни ябълки, повишена пулсова честота и ниско артериално налягане, при кърмачета и хлътването на фонтанелата.

Инкубационният период е от един до няколко дни при ротавирусите, от 18 до 72 часа при Norwalk–вирусите.

 

Симптоми:

Заболяването се характеризира с изразена болки в корема, гадене, повръщане и диария с воднист характер на изпражненията, с многократни изхождания в денонощието. При ротавирусна инфекция нерядко сред децата има и хрема и кашлица.

Болният може да има главоболие, висока температура, болки в корема. Симптомите обикновено се проявяват 1-2 дни след заразяването и могат да продължат до десетина дни в зависимост от вида на вируса-причинител.

При инфекцията с Norwalk –вирусите по-често се наблюдава болка в мускулите, главоболие, субфебрилна температура. Тук и диарията и повръщането са по-леко изразени. Възстановяването настъпва по-бързо.

Медицинска помощ следва да се потърси при невъзможност за прием на течности за повече от 24 часа, неспиращо повече от 2 дни повръщане, данни за дехидратация – сухи лигавици, ниско кръвно налягане, безсилие, световъртеж, при висока температура, при повръщане на кръв, наличие на кръв в изхожданията.

 

Диагностициране:

За диагностициране на заболяването ключово е значението на клиничната картина и характера на диарийните изхождания. Разбира се, от значение е епидемиологичната анамнеза за контакт с болен или преболедувал. Понякога такава липсва. До етиологично изясняване рядко се прибягва, но когато такова се търси, това може да бъде осъществено чрез изолиране на вирусни частици от фекалиите или серологично – търсене на антитела в кръвта.

Вирусният гастроентерит трябва да се отдиференцира от бактериални инфекции като салмонелоза, дизентерия и други шигелози, стафилококови интоксикации, токсоинфекции с ред други бактерии. Интоксикации са възможни и с органични и неорганични химични вещества. Гадене и повръщане могат да бъдат провокирани и поради ендогенни причини от съпътстващи заболявания.

 

Лечение:

При повечето вирусни гастроентерити наблюдаваме спонтанно овладяване на клиничната кратина и лечение може и да не се наложи. При тежко протичане на заболяването обаче и опасност или настъпила дехидратация, такова е необходимо. Етиологично лечение на вирусните гастроентерити на практика няма.

Най-важен момент в терапията е овладяването на дехидратацията и загубите на електролити при повръщане и диария. По възможност рехидратацията трябва да се извършва през устата, веднага след като болният може да приема течности. При кърмачета и деца е важно лечението да става под контрола на медицински специалист поради по-подчертаната склонност към дехидратация и лабилността в хомеостазата. При нужда се предписват разтвори за перорално приложение с определен солеви състав.

В случаи на невъзможност за прием на течности през устата, персиситране на загубите с повръщане и диария, серизони отклонения в електролитния баланс е необходимо започването на парентерално лечение с вливането на водно-солеви и глюкозни разтоври в болнично заведение – първоначално за попълване на загубите, след това за поддържане на текущите такива. За серум- вкарване на течности се използват електролити.

Допълнително се налага и прилагането на симптоматични средства за овладяване на евентуална температура. Антиеметици (средства против повръшане) не се използват рутинно при гастроентерити. За овладяване на диарията могат да се използват някои препарати като ентерол, смекта, хидрасек и др, но след консултация със специалист. Антибиотично лечение не се налага при вирусна генеза на заболяването.

Хирургична намеса се налага, когато се стигне до перфорация на червата.

В тежките случаи на вирусен и бактериален гастроентерит болният се лекува в болница. Децата, възрастните хора и бременните жени са най-уязвими. Специалистите твърдят, че е важно да извикате лекар веднага след откриване на първите симптоми. Иначе може да се стигне до обезводняване на организма.

 

Първа помощ при гастроентерит

Първо и най-важно е да не допуснете обезводняване. А за тази цел трябва да сте запознати с признаците за това състояние:

 • чувство на постоянна жажда;
 • тъмна урина;
 • суха кожа;
 • сухост в устата;
 • хлътване на очите и бузите;
 • много малко количество урина или пълна липса на такава.
 • преди да да ви поеме докторът, трябва да изпиете много течности - добавяйте във водата малко захар или сол, по-добре ги смесете. Богатите на електролити напитки се приемат само по предписание на лекаря. На бебета и малки деца давайте вода с капкомер.
 • ако ви прилошава, изчакайте половин, най-много един час и след това започнете да пиете течности в малки количества.

Практически съвети и хранене

 • Не вземайте лекарства против диария, защото може да се стигне до нежелани последствия - заплитане или запушване на червата.
 • Не пийте мляко и млечни продукти.
 • Не яжте плодове, не пийте сокове и не приемайте сурови зеленчуци.
 • Забравете през тези няколко дни за сладкишите и сладките плодове.
 • Лекарят ще ви препоръча какво да ядете през това време. Обикновено се налага да се задоволите с ориз, сухари, кокоше месо, билкови чайове, негазирана вода.
 • Вашият организъм се нуждае от лесноусвоима храна, която трябва да бъде приготвена у дома.
 • След няколко дни можете да преминете на обичайния режим на хранене.
 • За бебетата и много малките деца се налага да пият специално мляко против диария - соево или без лактоза. Преди да го дадете на детето, се посъветвайте с лекар и следвайте неговите препоръки.
 • За по-големите деца е противопоказано да приемат сладолед или млечни продукти, защото те могат да провокират диария.

 

Профилактика:

Основно средство за профилактиката на инфекцията е спазването на лична хигиена, щателно измиване на ръцете преди хранене, след тоалет, при прибиране, по време на работа при рискови условия. Внимателно подбиране и обработване на хранителните продукти и консумираните течности, приборите за хранене.

Тъй като ваксината за ротавирус е както ефикасна, така и безопасна, през 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръча тя да се предлага за всички деца по целия свят. В момента са одобрени за разпространение две търговски марки на ваксини за ротавирус, а още няколко са в процес на разработване.