Банер за мобилна версия за апликация

Възли в щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е разположена в основата на шията. Въпреки, че тежи под 35 грама, жлезата произвежда хормони, които регулират обмяната в организма. Щитовидната жлеза се състои от две делчета, които наподобяват крила на пепруда. Делчетата се разделят от тънък участък, който се нарича истмус.

Щитовидната жлеза отделя  хормони, от които се нуждае тялото, за да работи правилно. Ако отделя твърде много хормони, тя е с  повишена функция. Започва да расте, причинявайки развитието на един или повече възли в нея. Голяма част от тези солидни или изпълнени с течност бучки са доброкачествени и не причиняват симптоми. Някои възли нарастват значително и притискат гръкляна и хранопровода, причинявайки затруднения в гълтането и дишането. Около 5% от възелчетата могат да бъдат злокачествени. Когато не отделя достатъчно хормони – нейната функция е  понижена. И двете състояния на дисфункция на щитовидната жлеза имат значително влияние и могат да доведат до тежки проблеми при промяна на хормоналното ниво. 

Щитовидната жлеза приема йод от храната и го използва за производството на два главни хормона - тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони поддържат скоростта, с която организмът използува мазнините и въглехидратите, контролира температурата на тялото и продукцията на белтъци.

 

Причини:

Въпреки, че точната причина за повечето възли на щитовидната жлеза не е известна, някои фактори увеличават риска:

 • наследственост - ако родителите или братята и сестрите ви имат възли в щитовидната жлеза, има значителна вероятност вие също да развиете такива.
 • възраст - вероятността от развитие на възли на щитовидната жлеза нараства с възрастта, някои промени в жлезата се появяват като част от остаряването.
 • пол - жените са по-склонни към развитие на възли в щитовидната жлеза.
 • излагане на радиация - излагането на радиация или лъчетерапията увеличават риска от развитие на възли в жлезата.
 • някои заболявания на щитовидната жлеза - хората, които са прекарали тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза) са с по-голяма склонност към формиране на възли.

 

Симптоми:

Повечето възли на щитовидната жлеза не причиняват симптоми. Някои от могат да станат толкова големи, че да се почувстват.

Големите възли могат да причинят:

 • стягане в областта на шията
 • затруднено гълтане
 • трудности в дишането

Някои възелчета произвеждат прекалено много тироксин - хормон, отделян от щитовидната жлеза. Повишеният тироксин може да причини следните симптоми:

 • внезапно и неизяснено отслабване на тегло
 • нервност
 • ускорен и неравномерен пулс

 

Диагностициране:

След установяването на възела е важно да се разбере дали той е злокачествено и дали причинява нарушена функция на щитовидната жлеза. Поради тази причина се извършват следните изследвания:

 • Ехография на щитовидната жлеза. Тази образна техника използува звукови вълни с висока честота. Прилага се за разграничаване на солидни от кистични възли, за определяне на големината на възлите, както и за насочване на посоката на иглата при извършване на тънко-иглена биопсия на възела.
 • Функционални изследвания на щитовидната жлеза. Изследванията, които измерват нивата на тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3) и тиреоид-стимулиращия хормон (TSH ) показват дали щитовидната жлеза произвежда твърде голямо количество тироксин (хипертиреоидизъм) или твърде ниско (хипотиреоидизъм).
 • Тънкоиглена аспирационна биопсия. Това е най-доброто изследване за различаване на доброкачествен от злокачествен възел. При тази процедура, лекарят вкарва тънка игла във възела и взeма материал за изследване. При наличие на повече от един възел, материал се взема от всеки един поотделно. Понякога лекарят може да използува ехограф за насочване на иглата към възела. Материалите се изпращат до патоанатомическа лаборатория, за да бъдат анализирани под микроскоп.
 • Сцинтиграфия на щитовидната жлеза. Въпреки, че е позагубило вече значението си, това изследване се прави за преценка на функцията на намерените възли в щитовидната жлеза. При това изследване се инжектира радиоактивен йод във вените. Вие лягате на кушетка, докато специална камера възпроизвежда образ на щитовидната жлеза върху компютърен екран. Възлите, които отделят повишено количество щитовидни хормони и се наричат "горещи възли" се изобразяват с по-интензивно оцветяване, тъй като поемат по-голямо количество радиоактивен йод. "Топлите възли" изглеждат и функционират както нормалната тъкан, докато "студените възли" са нефункциониращи и изглеждат дефекти в изпълването или "дупки" на сцинтиграфията. Горещите възли са почти винаги доброкачествени, докато малък процент от топлите и студените възли са злокачествени.

Въпреки, че повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени, понякога могат да причинят сериозни усложнения. Големите възли и многовъзлестата гуша могат да доведат до затруднения в гълтането и дишането. По-тежки симптоми се развиват, когато възлите или гушата отделят тиреоидни хормони, водещи до хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза).

Заедно със симптомите от неизяснена загуба на тегло, мускулна слабост, непоносимост към топлина и тревожност, хипертиреоидизмът може също така да причини:

 • Сърдечни усложнения. Изразяват се в ускорена сърдечна честота, сърдечни аритмии и сърдечна недостатъчност.
 • Слаби и чупливи кости (остеопороза). Хормоните на щитовидната жлеза нарушават способността на организма да отлага калций в костите, което води до остеопороза.
 • Тиреотоксична криза. Това е внезапно и потенциално животозастрашаващо засилване на симптомите ви, което изисква незабавно лечение.

Изчаквателно поведение. Ако тънкоиглената биопсия покаже, че имате доброкачествен възел, лекарите препоръчват наблюдение на състоянието ви, което означава преглед и изследване на хормоните на щитовидната жлеза през определени интервали от време. Ако доброкачественият възел не претърпи промяна, може никога да не се наложи лечение.

 

Лечение:

В завсимост от вида на възела и функцията на щитовидната жлеза съществуват следните възможности за лечение:

 • Лечение, подтискащо хормоните на щитовидната жлеза. При този метод, доброкачествените възли се лекуват с L-thyroxin - синтетичната форма на тироксина, която се приема в таблетна форма. Целта е доставката на допълнително количество щитовидни хормони е да накара хипофизната жлеза да произвежда по-малко TSH- хормон, който стимулира растежа на щитовидната жлеза. Това лечение се провежда все по-рядко, поради липса на ясни доказателства, че намалява размера на възлите. Лечението дава и сериозни странични ефекти при предозиране.
 • Радиоактивен йод. Използува се често за лечение на възлите и на многовъзлестата гуша с повишена функция на щитовидната жлеза. След приема му под формата на капсула или в течно състояние, радиоактивният йод се натрупва в щитовидната жлеза, причинявайки свиването на възлите и намаляването на симптомите на хипертиреоидизма (повишена функция на щитовидната жлеза) в срок от два до три месеца.
 • Аблация на възлите с алкохол. Това е противоречиво лечение, което рядко се прилага, поради възможните си странични действия. При него възлите с повишена функция се инжектират с етилов алкохол, което води до свиването им и подтискане на симптомите на хипертиреоидизма.
 • Операция. Злокачествените възли на щитовидната жлеза подлежат на хирургическо отстраняване, често заедно с голяма част от тиреоиднта жлеза. Тази процедурта е известна като субтотална тиреоидектомия. Понякога доброкачествените възли също изискват оперативно премахване ако са толкова големи, че пречат на дишането и преглъщането. Оперативната интервенция е предпочитана и при хора с голяма многовъзлеста гуша, която пртиска дихателните пътища, хранопровода и кръвоносните съдове. При пълно отстраняване на жлезата, ще имате нужда от заместително лечение с хормони до края на живота ви.

 

Хранителен режим

Свръхпродукцията на слуз в организма може да предизвика влошаване и задълбочаване на състоянието. Затова, най-добре е да избягвате храни като маргарин, пържени и преработени храни, млечни продукти. Това със сигурност ще подобри състоянието и ще намали риска от влошаване.

Намалете приема на захар. Ако имате възли на щитовидната жлеза е особено важно да поддържате имунната система на ниво, тъй като всяко възпаление или инфекция може да причини утежняване на състоянието. Захарта прави имунната система по-слаба и увеличава възпалението в организма. Ето защо, ще бъде от полза намаляването на консумацията на захар и захарни изделия. Още по-добре, ако те бъдат напълно изключени от менюто. Това може да е изключително полезна стъпка за предотвратяване на уголемяването и увеличаване на броя на възлите.

Закуската сутрин трябва за включва овесена каша с тиквени семки, семена от чиа, ленено семе, кокос и канела.

 

Билколечение

Билките могат да се приемат през устата под формата на чай, капсула или хапче. От решаващо значение е да приемате правилната доза, за да се гарантира безопасността и да получите максимална полза за здравето на щитовидната жлеза. Тъй като има много билки, които подобряват здравето на щитовидната жлеза, трябва да се запознаете с някои от тях и след това да определите най-добрата за вашите  нужди.

 • Ленено семе. Тези, които имат намалена функция на щитовидната жлеза, могат да помогнат за увеличаване на необходимите на тялото хормони на щитовидната жлеза, чрез консумирането на ленено семе на дневна база. Трябва около една супена лъжица всеки ден, за да се възползвате от положителното му въздействие. 
 • Ехинацеа. Тази билка е популярна за подобряване  на имунитета и тя  е идеална  за доброто здраве на щитовидната жлеза. Трябва да използвате  корена на билката. Можете да направите чай от накиснати  корени във вряща вода.
 • Джинджифилът е идеален за щитовидната жлеза. Това е така, защото тази билка е богата на цинк, магнезий и калий, които са хранителни вещества, необходими за щитовидната жлеза. Можете да ядете по малко пресен джинджифил или да направите чай от него. Джинджифилов чай с малко мед е успокояващ и ще помогне на щитовидната жлеза да функционира оптимално.
 • Женско биле. В допълнение към регулирането на хормоните на щитовидната жлеза тази билка също така дава лек тласък на енергия. Като бонус тя съдържа това, което се нарича глициретинова киселина, която може да блокира растежа на някои видове ракови клетки  на щитовидната жлеза.
 • Копривата може да бъде от полза за тези, които имат слабо активна и хиперфункция на щитовидната жлеза. Копривата често се нарича тоник за  щитовидната жлеза, защото нейното високо съдържание на йод може да помогне за намаляване  на дефицита на този хранителен елемент. Консумирането на копривата под формата на чай обикновено е най-лесният и най-полезен начин.
 • Вечерна иглика. Тази билка е популярна за здравето на жените, но също така е много полезна и за щитовидната жлеза. Тя подпомага  намалената функция на щитовидната жлеза, но също може и да помогне за справяне със симптомите на това състояние, като например намаляване на косопада и при тежък менструален цикъл. Тя често се препоръчва да се пие поз формата на чай.
 • Морските водорасли са богати на природен йод и редовната им консумацията ще допринесе за осигуряване на допълнително количество йод за щитовидната жлеза, който играе важна роля в лечението на възлите, особено в случаите, свързани с йоден дефицит.
 • Чай от звездица. Пиенето на чай от звездица всеки ден помага за намаляване на размера на възелчетата. Добавете една чаена лъжичка звездица на прах или изсушена билка към една чаша вряла вода. Пийте този чай поне два пъти на ден.
 • Подходящи са още зелен чай и чай от бамбукови листа. Те имат способността да намаляват образуването на слуз, която помага за разрастването на възлите.
 • Еньовчето е добре позната у нас билка. При възли на щитовидната жлеза е полезно да приготвяте чай от еньовче (1 чаена лъжичка на 500 мл вряла вода), който може да пиете веднъж или два пъти на ден. Може да използвате чая и за гаргара (добре е да е топъл).
 • Женшенът съдържа съединения, които са с противовъзпалителен характер и редовният им прием помага да се свият възлите на щитовидната жлеза. Освен това, женшенът помага да се отпуснете и да се освободите от стреса, който също има отношение към правилното функциониране на щитовидната жлеза. Приемайте екстракт от женшен всеки ден.
 • Цитрусовите плодове са особено полезни за намаляване на количеството на образуваната слуз, което може да помогне в лечението на възли на щитовидната жлеза. Яжте много цитрусови плодове като лимони, лайм, портокали. Те ще помогнат за намаляване на размера на възлите. Може да ги ядете като цели плодове или под формата на прясно изцеден сок.
 • Компрес с тиква и зехтин. Лечебната смес се приготвя чрез смесването на 300 грама настъргана тиква с 3 супени лъжици натурален зехтин. Нанесете получената смес върху памучен плат и го увийте около шията, в областта на щитовидната жлеза. Оставете го да престои цяла нощ и го отстранете на сутринта. Правете това всяка вечер, в продължение на поне две седмици. 
 • Мастните киселини са много полезен лек за възли на щитовидната жлеза. Те спомагат за поддържане здравето на тъканите и намаляват възпалението. За да си ги набавите в по-високи количества, трябва да наблегнете на храни, които ги съдържат във високи концентрации. Ядките и семената са известни като най-добрите природни източници на мастни киселини и трябва да бъдат част от ежедневния хранителен режим, ако имате възли на щитовидната жлеза. Източници на здравословни мастни киселини са авокадо, семена от чиа и зехтин.
 • Кокосово масло. Полиненаситените масла, които използваме за готвене могат да имат негативен ефект върху нашата щитовидна жлеза. В действителност, изследванията показват, че те играят важна роля за развитието на тиреоидните възли и други проблеми с щитовидната жлеза при много хора. Коксовото масло е много здравословно и свободни от полиненаситени съединения. То подпомага метаболизма, който е една от основните функции на щитовидната жлеза. Така че, ако имате възли на щитовидната жлеза и метаболизма Ви е засегнат от това, консумацията на кокосово масло ще бъде много полезно. Достатъчно е да приемате две супени лъжици натурално кокосово масло на ден, като го добавяте към вашите салати или ястия.