Банер за мобилна версия за апликация

Възпаление на тъпанчето

Мирингит се нарича възпаление на тъпанчето на ухото. Инфекциозен мирингит започва след остра инфекция на средното ухо или на горните дихателни пътища. Също така предизвикват остър мирингит различни вируси и бактерии. Хроничен мирингит може да се появи вследствие на прекаран остър мирингит. В редки случаи това заболяване може да се появи в резултат на възпаление на белите дробове. Какво предизвиква хроничен гранулиращ мирингит все още неизвестно, но се среща такъв вид възпаление на тъпанчето на ухото доста рядко.

При наличие на хроничен мирингит повърхността на тъпанчето на ухото придобива мръсно сив цвят, има грапавини и люспи. В нея могат да се образуват гранули. Гранулация може да покрие цялата повърхност на тъпанчето на ухото и да предизвика неговото унищожаване. Хроничният мирингит води след себе си поражение на външния слухов проход, което е тежко и сложно заболяване. Симптомите му са същите, както и при остър инфекциозен мирингит. Понякога се наблюдава лека загуба на слух.

Възпалението на тъпанчевата мембрана е сравнително рядко заболяване поради факта, че тъпанчето се намира в дъното на затворен външен слухов проход.

Възпаление на тъпанчето на ухото се случва изключително рядко като едно отделно заболяване. Обикновено то протича в комбинация с различни заболявания на външното и средното ухо. Тъпанчето е продължение на външното ухо, така че много често възпалителни процеси в слуховата пътека го засягат.

Инфекциозни заболявания на средното ухо също може да доведат до възпаление на тъпанчето на ухото. Изолирано възпаление се случва при заболяване от грип, морбили и някои други инфекциозни заболявания. Сепсис също може да стане причина за появата на възпаление тъпанчето.

Като самостоятелно заболяване възпалението на тъпанчето на ухото се среща в резултат на механично, химическо или травматично увреждане.

 

Причини:

  • настинка, особено при морски бани,
  • влизане на вода в ухото;разлагане на изсъхналата набрана ушна мас,
  • удар по главата и от ненадеен и близък топовен гърмеж или взрив.
  • невнимателно или неправилно почистване на ухото;
  • разлагане на засъхнал церумен;

Възпалението на тъпанчевата мембрана се наблюдава и при заболявания на съседни структури – възпаление на средното ухо или екзема на кожата на външния слухов проход.

Друга причина за възникването му може да бъде екзема или възпаление на слуховия проход. Наблюдават се гнойни селекции с неприятна миризма. Нормално тъпанчето има сиво-розов цвят и гладка повърхност.

 

Симптоми

Първите признаци на остър мирингит е разширяване на кръвоносните съдове на тъпанчето. След това постепенно се развива хиперемия, т.е. тъпанчето става плоско и малко се издува навън. Понякога на повърхността му могат да се появят мехурчета, пълни със сива гной или кръв. Тези мехурчета се пукат сами и от ухото може да се появят кръвни или серозни селекции. По симптоми острият мирингит прилича на остър гноен отит. В периода на възпаление у пациента може да се наблюдава загуба на слуха.

Обикновено възпалението започва внезапно и човек, който вечерта си е легнал здрав, се събужда посред нощ с шум в едното ухо, звънтене, парене, чукане и стрелкаща болка. Ако се допре нещо до ципата на ухото му, болният усеща силна болка и слабо чува. След 2—3 дни, ако възпалението има благоприятен изход, болката престава и всичко минава. Когато възпалението стане гнойно, от болното ухо изтича отначало жълта или лигава, впоследствие гнойна течност.

Симптоми на остро възпаление на тъпанчето на ухото не са твърде ярко изразени. Обикновено болните се оплакват от тежест в ухото, малък шум. Понякога мирингит придружен от остра болка, не позволява на пациента да спи. Повишаване на температурата може да се наблюдава само при грипозно възпаление. 

 

Усложнения

Освен че болките влошават качеството на живот, тъй като става дума за възпаление и/или инфекция, състоянието може да се задълбочи с поява на гной, да хронифицира, да наруши слуха, да се появи шум в ушите; да се стигне до перфорация на тъпанчето и загуба на слуха.

 

Диагностициране

Диагноза на това заболяване се поставя въз основа на разглеждане на отоларинголога и данни в медицинската история на пациента. Освен това пациентът минава лабораторни изследвания. Получените анализи позволяват да се определи причинителя на болестта.

Постановката на диагнозата се усложнява от сходството на остър инфекциозен мирингит със среден отит. Разликата се състои в това, че при остър мирингит се запазва нормална проходимост на Евстахиева тръба. Това се проверява с продухване. Отитът причинява силно намаление на слуха, докато при възпаление на тъпанчето на ухото загубата на слух е малка или липсва. При мирингит не се наблюдава перфорация на тъпанчето и се запазва подвижността му. 

 

Лечение:

Лечението обикновено се започва с отстраняване причината за възпалението от лекар-специалист. При грипозен мирингит се предписват лекарства против грип. При необходимост се предписват болкоуспокояващи лекарства.

Локално се прилагат противовъзпалителни лекарства. Образуваните мехурчета се пробиват със специална игла. При наличието на селекции в слуховия проход се поставя тампон. Процесът на зарастване трае няколко дни.

Хроничният мирингит изисква упорито и продължително лечение. Добър ефект се постига при инжектиране в слуховия проход на борен спирт. Епидермисът трябва да се отстранява редовно. Гранулирането обикновено се пригаря с помощта на 5-10% разтвор на ляписа. Лечението на хроничното възпаление на тъпанчето изисква време и постоянство. Заболяването е напълно лечимо.

При домашни условия може да приложите следните мерки:

  • затоплянето на ухото облекчава болките - грейка или шише с топла, но не гореща вода;
  • внимателно избърсване на външния ушен канал с памучен тампон (най-добре със специалните клечки за почистване на уши), леко напоен с 3% кислородна вода, при липса - със зехтин, бадемово, кайсиево или друго растително масло,
  • поставяне в ухото на тампон, в който е увит памук колкото грахово зърно, натопен в зехтин или олио.

Профилактика

Ако страдате често от болки в ушите, потърсете лекар за изследване и установяване на причината. Вземете мерки да засилите имунната си система. При плуване и къпане използвайте специални тампони за уши. В студено, влажно, ветровито време носете шапка, която пази ушите ви. Не бъркайте в ушите си с каквото ви падне - ако имате сърбеж, отидете на лекар, разчесването може само да ви докара сериозна инфекция.