Банер за мобилна версия за апликация

Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е хранително разстройство, което засяга пръстена на мускула между хранопровода и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Рефлукс означава обратен поток, така че гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода. 

Когато преглъщате, мускулите около долната част на хранопровода се отпускат, за да позволят на храната и течностите да се стичат в стомаха. След това се затварят. Въпреки това, ако този клапан се отпуска неритмично или отслабено, стомашната киселина или жлъчката може да се стече обратно в хранопровода, което води до чести киселини. Повтаращият се приток на киселина може да предизвика възпаление на лигавицата на хранопровода, водейки до езофагит. С течение на времето са възможни и по-нататъшни усложнения, като кървене или проблеми с дишането.

Действието на Гастроезофагеалният рефлукс може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини нейното възпаление, тъй като стомашния сок съдържа редица агресивни фактори като:

 • солна киселина
 • пепсин (ензим, отговорен за смилането на белтъците в стомаха) от стомашния сок
 • жлъчка попаднала в стомаха от дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво).

При гастроезофагеалната рефлуксна болест епизодите на гастроезофагеален рефлукс настъпват главно през нощта, те са по-дълготрайни, предизвикват редица оплаквания и водят до различно изразена увреда на лигавицата на хранопровода от киселото стомашно съдържимо.

Човешкият организъм си е изработил някои защитни механизми, които предпазват от увреда лигавицата на хранопровода при наличие на гастроезофагеален рефлукс:

 • при здрави хора такива епизоди настъпват най-често през деня, в изправено положение на тялото, когато под влияние на гравитацията стомашното съдържимо бързо се връща в стомаха
 • при преглъщане също се създават условия за преминаване на върнатата в хранопровода храна примесена със смилателни сокове обратно в стомаха
 • слюнката съдържа бикарбонати (субстанции с характер на основи) , те неутрализират солната киселина на стомашния сок, като по този начин се намалява нейното вредно действие върху лигавицата на хранопровода. Известно е, че по- голямо количество слюнка се отделя именно през деня.

 

Причини:

Редица състояния създават условия за възникване на гастроезофагеална рефлуксна болест. Едно от тях е бременността. Повишените нива на някои хормони благоприятстват отпускането на долния сфинктер на хранопровода. От друга страна растящата матка с разположения в нея плод повишават налягането в коремната кухина, което оказва натиск върху стомаха и улеснява връщане на част от съдържимото му в хранопровода.

Причините за възникването на гастроезофагеалната рефлуксна болест са многобройни и комплексни. Като по-важни могат да се отбележат:

 • нарушения във функцията на долният сфинктер на хранопровода.
 • наличие на хиатална херния. Нормално долният сфинктер на хранопровода се разполага на нивото на диафрагмата (мускул, разположен хоризонтално между гръдния кош и корема). Хиаталната херния представлява преминаване на част от стомаха над диафрагмата, в гръдния кош. Това улеснява връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.
 • хранопроводът представлява мускулна тръба, която при преглъщането извършва движения подобни на вълни в посока към стомаха и по този начин осигурява преминаването на храната в него. Тези движения се означават като перисталтика. Когато те са нарушени е затруднено очистването на хранопровода от попаднали в него хранителни материи и стомашни сокове от стомаха и се създават предпоставки за развитието на гастроезофагеалната рефлуксна болест.

Епизоди на гастроезофагеален рефлукс могат да се провокират от:

 • Тютюнопушене
 • Кафе (включително и безкофеиново), както и други напитки, съдържащи кофеин
 • Алкохол
 • Цитрусови плодове
 • Шоколад (както млечен, така и натурален)
 • Мазни и пикантно подправени храни
 • Някои медикаменти

 

Симптоми:

Най-честите оплаквания са:

 • чувство на парене,
 • болка зад гръдната кост,
 • гадене,
 • по-рядко повръщане,
 • оригване,
 • регургитация.

Киселият стомашен сок дразни силно лигавицата на хранопровода, при което освен за парене зад гръдната кост, болните нерядко съобщават и за силна болка. Болката може да се излъчва към гърдите (като симулира сърдечна болка) или към гърба. Тъй като епизодите на гастроезофагеален рефлукс са обикновено след прием на храна, подобни оплаквания се проявяват именно в такива моменти, особено в легнало положение на тялото.

Гаденето при гастроезофагеалната рефлуксна болест е сравнително рядко. При някои болни обаче, то може да е силно проявено и да представлява водещ симптом. Ето защо при необяснимо гадене, съчетано с повръщане, гастроезофагеалната рефлуксна болест е едно от състоянията, които трябва да се имат в предвид.

Регургитация се нарича връщането на кисел стомашен сок от стомаха през хранопровода в устата. При гастроезофагеалната рефлуксна болест по принцип се среща рядко, поради факта, че количеството стомашно съдържимо преминало към хранопровода е малко и в само отделни случаи може да достигне устатната кухина. В горната част на хранопровода се намира горния му сфинктер (неволи мускул, който позволява пропускането на храна от устата към хранопровода). Той създава допълнителна пречка за преминаването на стомашно съдържимо към устата.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест може да стои в основата на астматични пристъпи, необяснима кашлица, чести възпаления на белите дробове и др. особено при малки деца.

 

Диагностициране:

Ако Вашият лекар се съмнява, че имате гастроезофагеална рефлуксна болест, той може да ви предпише медикаменти, които трябва да приемате в указаните дозировки. В случай, че не настъпи подобряване на състоянието, може да прецени, че е необходимо:

 • специално рентгеново изследване (с бариева каша) на хранопровода и стомаха или ендоскопско изследване.
 • ендоскопията той ще направи щателен оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника посредством огъваема тръба, ъведена през устата (т. нар. горна ендоскопия). Това изследване дава възможност за вземането на малки късчета от лигавицата на съответните органи (биопсия), които се наблюдават под микроскоп от специалист, наречен хистолог.
 • езофагеална манометрия, рН- метрия и др.

 

Усложнения:

Най-честите усложнения на гастроезофагеалната рефлуксна болест са :

 • язва на хранопровода
 • стриктура (стеснение) на хранопровода
 • малигнизация (преминаване в раково заболяване).

Киселото стомашно съдържимо уврежда силно клетките на лигавицата на хранопровода и води до възпаление. Възпалителният процес цели неутрализиране на вредния агент и възпрепятства преминаването му в дълбочина. Ако това се случи, се появява язва, която може да наруши целостта на кръвоносните съдове в съседство и да предизвика кървене. Оздравяването на язвата на хранопровода е свързано с образуването на твърда и нееластична тъкан, която се означава като фиброза. Най-общо хранопровода се стеснява и се затруднява преминаването на храна и течности през него. Това усложнение се означава като стриктура и налага оперативно лечение.

При дългогодишна гастроезофагеалната рефлуксна болест е възможно злокачествено израждане на клетките на лигавицата на хранопровода. В началото това състояние е предраково и се нарича Баретов хранопровод.

Лекарска помощ трябва да се потърси ако: се появи трудност при преглащане на твърда храна или течности, повръщате кръв или забележите наличие на кръв в изпражненията си, имате киселини и парене зад гръдната кост по-често от 3 пъти седмично, за период по-голям от 2 седмици, чувствате силен задух, без видима причина се чувствате силно отпаднал и отслабвате на тегло при запазен апетит.

 

Лечение:

Препоръчва се незабавно да потърсите лекарска помощ ако почувствате болки в гърдите, особено когато са придружени и от други симптоми като задух или болки в челюстта или рамото. Това може да са признаци на сърдечен удар.

За лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест се използват редица медикаменти (Н2-блокери, инхибитори на протонната помпа, антиациди и др). В някои случаи (главно при настъпване на някое от усложненията) се прилага оперативно лечение. И най-вече избягвайте да си лягате нипосредствено след нахранване.

Лечение при бебета

Стомашен рефлукс при бебета в повечето случаи е физиологично състояние, което изчезва след навършването на 12 месеца. Най-интензивни са оплакванията на възраст до 6 месеца. За този период от живота на новороденото е нормално то да оригва след хранене и да връща малка или голяма част от приетото мляко. Обяснението за това е, че храносмилателната система на кърмачето все още не е напълно развита и мускула между хранопровода и стомаха не е укрепнал достатъчно.

Лечението включва общи препоръки, които трябва да се спазват от страна на родителя. Детето е добре да приема по-малки порции мляко, но по-често. По този начин стомахчето ще има достатъчно време да преработи храната.

Ако храните кърмачето с адаптирано мляко, помислете за такова с брашно от рожкови семена. То е по-гъсто и възпрепятства повръщането.

Добре е след хранене да държите кърмачето изправено поне 20 минути. Както и да не го обличате с прекалено стегнати в коремната област дрешки.

Обикновено спазването на тези съвети е достатъчно за овладяване на положението, в случай че бебето наддава нормално на тегло. Но ако кърмачето не наддава или губи от теглото си, консултацията със специалист трябва да се осъществи възможно по-скоро.

При бебетата с рефлукс се наблюдава ензимна недостатъчност, т.е. трудност за преработка на мазнините. При тях се подхожда по-внимателно със захранването. Но и тук мненията на специалистите са противоречиви. При остър рефлукс някои от тях препоръчват ранно захранване от около 3-4 месец с цел разреждане на повръщанията в резултат от приема на зеленчукови пюрета или зърнени каши. Други са на мнение, че ранното захранване не би довело до този ефект. По-скоро тук решаващ е факторът възраст и достигането на зрялост на храносмилателната система.

Лечение при деца

Лечение на рефлукс при деца се предприема само в случаите, когато заболяването води до загуба на тегло или забавяне темповете на наддаване. Спорна е ефективността от приеми на инхибитори на протонна помпа при деца. В случая е важно да се прецени дали наистина е необходимо да се предпише такъв медикамент, както и да се оцени обективно резултата от лечението с него. При липса на ефективност лечението с инхибитори на протонна помпа трябва да се преустанови.

При лечението на деца с препарати от тази група има още един риск, който не е за пренебрегване – правилната дозировка. Тя се определя от специалист според теглото и общото здравословно състояние на малкия пациент.

В повечето случаи рефлукс при деца се лекува с корекции в начина на хранене и физическата активност.

Лечение при възрастни

Лечението на рефлукс при възрастни е насочено към елиминиране или туширане на заболяването, което го причинява. Правилната терапия дава положителни резултати в две насоки. От една страна се овладява основното заболяване, а от друга се намалява пагубното въздействие на стомашните киселини върху деликатната лигавица на хранопровода. Лечението е двуаспектно – консервативно и медикаментозно.

Консервативната терапия включва спазването на няколко препоръки, които са решаващи за подобряване състоянието на пациента, а именно:

 • въздържане от накланяне на тялото напред и извършването на физическа дейност около час и половина след хранене
 • носенето на тесни дрехи в областта на корема и колани
 • спане на ниска възглавница 
 • пълен отказ от тютюнопушене
 • избягване на храни и напитки с агресивно действие върху лигавиците на стомаха и хранопровода 

Лекарства при рефлукс 

 • Гастротус бейби. Гастротус бейби може да се приема от пациенти с рефлукс от нулева възраст. Продуктът съдържа симетикон и магнезиев алгинат – две съставки, на които се дължи бързата му ефективност. Сиропът се приема 5-10 минути преди храна. За кърмачета с тегло до 5 кг дозата е между 2,5 и 3 мл. За пациентите до 3 години количеството за прием е 5 мл. По големите до 12 години трябва да приемат между 10 и 20 мл преди храна и задължително преди сън.
 • Рефлуксейд (refluxaid) таблетки и сироп. Рефлуксейд е сред препаратите, които са на билкова основа и тушират неприятната симптоматика на рефлукс. Предлага се в две разновидности – сироп и таблетки. В състава на Рефлуксейд влизат екстракти от копър, анасон, лайка, лавандула, липа – билки известни с успокояващите и противовъзпалителните си свойства. Този препарат тушира не само неприятната симптоматика на рефлукс, свързана със стомаха, но и дискомфорта при преглъщане и оплаквания от рода на кашлица. За деца под 12 години препоръчваната доза е по 5-10 преди всяко хранене. Добре е да се осъществи един прием и преди лягане. В листовката на продукта производителят не е упоменал възрастовата граница, от която може да се започне лечение с продукта. Дозата за пациентите над 12 години е двойна, съответно 10-20 мл, които се приемат преди всяко хранене и задължително преди сън. Този иновативен продукт не съдържа никакви вредни съставки от рода на генно-модифицирани вещества, натрий, захар и глутен. Дозата, в която де препоръчва на пациенти над 12 години, е по 1-2 таблетки след консумация на храна. Задължително се осъществява и един прием преди вечерния сън.
 • Гавискон ликуид сашета и таблетки за дъвчене. Действието му се изразява в образуване на защитен слой върху съдържимото в стомаха. И по този начин редуцира изтичането му към хранопровода и избягва дразненето, което то оказва при контакта му с хранопроводната лигавица. Съществено предимство на този препарат е, че е подходящ за бременни и кърмачки. Пациентите под 12 години могат да го приемат единствено след предписанието на лекар, който по всяка вероятност ще препоръча по-ниска доза от тази за възрастни. Възрастните пациенти могат да приемат по 1-2 сашета след хранене и задължително преди сън. Максималните приеми на препарата за един ден не бива да надхвърлят 4 сашета. Коментираните таблетки са с приятен ментов вкус. Приемат се по 2-4 броя от тях след хранене и задължително преди сън.
 • Омепразол – сашета и таблетки. Активното вещество намалява киселините в стомаха и по този начин се намалява дразненето. Препаратът е достъпен във вид на сашета и капсули. Всяка доза се разтваря във вода и се приема в рамките на 30 минути след приготвянето на разтвора. Този препарат е подходящ за деца, както и за пациенти, страдащи от бъбречна или чернодробна недостатъчност. Капсулите омепразол генерикон се приемат от най-малките пациенти, след като се разтворят съдържащите се в тях гранули в малко количество вода. При слабо увреждане на лигавицата на хранопровода лечението с омепразол продължава между 4 и 8 седмици като обичайната дневна доза за този период е 20 мг. След подобряване състоянието на лигавицата се продължава терапията с прием на 10 мг дневно от медикамента. Обикновено той се предписва в комбинация с антибиотик при наличието на бактерията Хеликобактер Пилори.
 • Гастроцид е още един вариант на основата на омепразол, достъпен във вид на сашета и капсули. Обичайно се приема в количества от 20 мг за период от две седмици.
 • Разновидност на омепразол е езомепразол. Действието на това вещество се изразява в редуциране на секретираната от стомаха солна киселина. Активният компонент се съдържа в препарата нексиум, който също е наличен във вид на таблетки и сашета. 
 • Аптамил – адаптирано мляко. Мляко Аптамил – специална формула, препоръчвана за кърмачета с рефлукс. Приготвянето на формулата трябва да се осъществява съгласно инструкциите на производителя. За целта се използва предварително преварена вода, която се охлажда до температура от 40 градуса. От сухата формула се прибавя по една мерителна лъжичка на всеки 30 мл вода. Приготвя се в количество, съгласно възрастта на детето. Млякото на Аптамил е подходящо за кърмачета от нулева възраст.
 • Ранитидин. Предлагат се във вид на таблетки в концентрация от 150 и 300 мг. Активният компонент ранитидин хидрохлорид спада към лекарствената група на хистаминовите антагонисти. В острата фаза на рефлукс се предписва лечение с Ранитидин за срок от 8-12 седмици. През този период пациентът приема двукратно по 150 мг или еднократно по 300 мг от препарата. Независимо от това коя схема ще изберете, приемът преди сън е задължителен. В случай на изключително тежки форми на заболяването се предписва терапия с препарата за срок от 12 седмици. През това време се приемат 4-кратно по 150 мг от лекарството.
 • В изострената фаза на рефлукс често се предписва и Фамотидин. Този медикамент съдейства за редуциране на произвежданото количество солна киселина. Обичайната дозировка на този продукт е два пъти на ден по 20 мг или еднократно по 40 мг. Задължително се приема преди сън и в двата случая. Между 10 и 12 седмици е продължителността на лечението с Фамотидин при ГЕРБ. 
 • Пантопразол. Пантропразол спада към препаратите, наречени инхибитори на протонна помпа. Техният ефект се изразява в редуциране секретираната от стомашните жлези солна киселина, като по този начин се намалява дразненето, което тя оказва върху деликатните лигавици. Стандартната доза, в която се приема Пантопразол при рефлукс езофагит е по таблетка на ден. По преценка на гастроентеролога дозата може да бъде увеличена. Стандартната продължителност на терапията е между 4 и 8 седмици.
 • Друг препарат, съдържащ Пантопразол, е Пулсет. Не се препоръчва в случай на чернодробни увреждания. На пациентите с рефлукс стандартно се предписва 4-седмично лечение с Пулсет - по 1 таблетка на ден. Ако след този период не настъпи желаното подобрение, лечението се удължава с още 4 седмици. И през този период се приема по таблетка на ден.
 • Контролок. Контролок при рефлукс – ефектът му се дължи на способността да инхибира стомашна киселина. Контролок спада към препаратите с инхибиращ ефект по отношение количеството на произвежданата солна киселина от стомашните жлези. Продуктът се предписва като превантивно средство при язва и като препарат за продължително лечение на рефлукс. Обикновено се приема по таблетка от 20 мг с вода. Това се прави час преди прием на храна. Лечението трае между две и осем седмици.
 • На същия принцип действат и таблетките Рефлуксенд, предлагани във вариант от 40 и 20 мг. Активният компонент тук е езомепразол. Стандартната доза, в която се предписва при ГЕРБ с леко увреждане на хранопровода, е 40 мг на ден. Терапията в този случай трае 4 седмици. След възстановяване лигавицата на хранопровода се приема по веднъж на ден дозата от 20 мг. Стандартната препоръка за прием предписва гълтане на таблетката с необходимото количество вода.

Хранителни добавки

При лечението на рефлукс с успех се използват и хранителни добавки. Но те са по-скоро допълнение към назначената терапия. Препоръчително е да се приемат и с цел превенция. Повечето от тях оказват протективен ефект на деликатните лигавици чрез създаването на защитен слой върху тях.

 • Биоанацид абока е изцяло натурален продукт, съдействащ за предпазване на стомаха и намаляване стомашния дискомфорт, независимо от причината за неговото възникване. Работейки в синхрон, активните растителни съставки в този препарат, намаляват паренето и защитават деликатните лигавици на храносмилателната система. Сред активните компоненти в Биоанацид абока се отличават лиофилизираните екстракти от листа на алое вера, слуз, получена от корените на лечебна ружа, сладко коренче, семена на ечемик и лайкови цветчета. На ден се приемат по няколко таблетки от продукта. Не се допуска прием на таблетките по време на основното хранене. Таблетката се поставя в устата и се изчаква да се разтвори. До два месеца след първоначалния прием, количеството в опаковката трябва да бъде изразходено. В противен случай, то се изхвърля, тъй като е негодно за употреба.
 • Алгем Анти-Рефлукс дози от 10 мл. Потребителят е максимално улеснен при приема й, тъй като се предлага в еднократни дози от 10 мл. Препаратът е във вид на гел, който дори не е необходимо да се разтваря предварително във вода. Само няколко минути след приема на дозата, пациентът получава желаното облекчение. Всичко това се дължи на прецизно подбраните билки в състава на добавката – блатен тъжник, живовляк и лайка. Действието им се мултиплицира от полизахарида натриев алгинат. Характерно за него е свойството му да създава защитен слой върху стомашната лигавица. Препоръчителното количество за ежедневен прием от добавката е 1-2 дози, които се приемат при нужда. 
 • Евитал Акти-Рефлукс е друга добавка, която дава незабавен ефект при появата на стомашен дискомфорт. Действието й се дължи на уникалните компоненти в състава й. Екстрактите от лайка и червено водорасло, които успокояват стомаха, са допълнение с минералите цинк и магнезий. Освен тях в състава на продукта влиза и натриев бикарбонат, познати ни още като сода. Препоръката е на ден да се приема по една дъвчаща таблетка от Евитал Акти-Рефлукс, като тази доза не бива да бъде превишавана в никакъв случай.

Хомеопатия

Хомеопатията е също предлага лечение при гастроезофагеална рефлуксна болест (рефлукс).

 • Нукс Вомика е препарат, подходящ за лица със склонност да прекаляват с всичко, водещо до усилване на стомашния дискомфорт. Този хомеопатичен лек успокоява болките, паренето, киселините, честото оригване. Подходящ е при запек, както и при гадене, и подуване на корема.
 • Хомеопатичното лекарство Фосфор е подходящо за хората, които се оплакват от парене и желание за консумация на студено. За тях е характерно усещането за ситост и връщането на несмляна храна малко след приема й.
 • Карбо Вегетабилис се препоръчва от хомеопатите на хора, които изпитват погнуса към мляко, месо и всякакви мазнини. Тези пациенти се оплакват още от нервно напрежение, тежест в гърдите и стомаха, киселини, често оригване.
 • Арсеникум Албум е подходящият лек за хора с рефлукс, при които изгарящите киселини засягат и гърлото. Тези пациенти се оплакват от тежка диария. При тях подобрението настъпва от прием на топли напитки и приложение на топли компреси.
 • Пулсатила е препарат, подходящ за хора, при които рефлуксът се дължи на преяждане с тестени изделия, сладолед и мазни храни. Тези пациенти изпитват усещането за дупка в стомаха.

Алтернативни методи за лечение 

Препоръчват се здравословни промени в начина на живот и в хранителния режим, като средства за борба с това неприятно състояние. Промените, които биха дали облекчение в този случаи са следните: 

 • Намаляване на теглото (в случай на затлъстяване) 
 • Избягване на алкохол, шоколад, цитрусов сок, доматени продукти, мента, кафе и семейство лукови 
 • Консумация на малки по размер, но по-чести хранения 
 • Ограничаване от консумацията на храни (може течности) 3 часа преди време за лягане
 • Повдигане на позицията на главата, докато спите
 • Детоксикацията с активен въглен е начин да овладеете рефлукса. Приемът на черното хапче не трябва да продължава повече от две седмици. В период от 6-8 часа след първоначалния прием на лека, тялото започва да изхвърля токсините. За да улесните този процес, приемайте вода в големи количества (два литра на ден). В никакъв случай не продължавайте режима повече от 14 дни, тъй като ефектът променя посоката си – тялото започва да изхвърля полезните вещества. При гастроезофагеален рефлукс опитайте лечение с активен въглен. Важно за този режим е правилното дозиране. Разделете телесното си тегло на 10. Полученото число се закръгля към по-високата стойност – това е броят на таблетките активен въглен, които трябва да бъдат приети за ден. Друг вариант за прием е по таблетка след храна.
 • Проучване показва, че дъвченето на дъвка без захар, подобрява състоянието на пациенти с рефлукс. Обяснението е, че повишеното отделяне на слюнка при дъвчене на дъвка, буквално отмива киселините.

 

Хранителен режим

От особено значение е спазване на подходаща диета, с избягване на питиета, храни и подправки, които предизвикват гастроезофагеален рефлукс.

 • Порция от 200 гр. макарони, спагети или кус-кус, но не пълнозърнести, тъй като те дразнят стомаха. Трябва да бъдат изключително добре сварени и да не им се добавя сирене или кашкавал.
 • Геврек от тези, които се продават по спирки и подлези.
 • От зеленчуците най-добре действат червени чушки, но само сурови, не и сготвени в яхния, боб, леща или грах. Краставици, марули, зеле и тиквички не влизат в диетата. Картофите се сваряват или сотират.
 • Риба, тъй като съдържа много омега 3 мастни киселини. Но не и месо, особено пилешко, понеже е богато на хормони. Ако все пак се яде месо, да е съвсем малко и да е печено на скара, но в никакъв случай пържено.
 • Шоколад за десерт, но само ако е натурален.
 • В менюто е задължително присъствието на пуешко, заешко, риба, яйца (рохко сварени), зърнени храни, нискомаслена извара, киснати във вода диетични бисквити и стар хляб.
 • Нискомасленото кисело мляко е задължително в диетата на пациенти с рефлукс. То не дразни стомаха и едновременно с това засища. Но е задължително млякото да бъде нискомаслено, тъй като хората с подобни заболявания имат проблем с усвояването на мазнините.
 • Ябълки и банани са други две задължителни храни при рефлукс. Според учените бананите са естествено средство за регулиране на стомашната киселинност. Добре е на ден да консумирате поне по банан. За ябълките е известно, че благодарение на сложните въглехидрати в състава им, спомагат за укрепване на разхлабената клапа на сфинктера (това е основната прчина храната от стомаха да поеме по обратния път към хранопровода).
 • Калцият се явява естествен инхибитор на отделяната киселина от стомашните жлези. Храните с този минерал са задължителни при рефлукс.

Още едно важно правило е да се храните по-начесто, но за сметка на това да приемате храна в по-малки количества. Обилното хранене провокира образуване на повече стомашни киселини.

 • Последното хранене в никакъв случай не бива да се осъществява непосредствено преди сън. Най-добре е то да се осъществява 3 часа преди лягане.
 • Напълно забранено е кафето. То е известно с дразнещото си действие върху стомаха. Категорично се забранява на хора с рефлукс.
 • Преработените хранителни продукти не са добра алтернатива. Както пържените, мазните и пикантните.
 • Лимонената киселина също трябва да се избягва. Доматите са сред забранените храни при рефлукс. Позволено е да се консумират единствено печени.
 • Киселите краставички, цитрусите, бобови култури и зеле допълват списъка. Неподходящи са газираните напитки, както и прекалено концентрираните билкови отвари.

 

Билколечение

Лечението на рефлукс с билки и народни средства може да се прилага единствено като спомагателен метод. Препоръчаните по-долу лекове имат за цел намаляване на стомашната киселинност, успокояване лигавицата на хранопровода и стимулиране на сфинктера.

 • Лечение с хума при рефлукс е една от алтернативите на народната медицина. Препоръчва се прием на така наречената хумена вода. Приготвя се от лъжица бяла хума, която се кисне цяло денонощие в 500 мл вода. Разтворът се приема сутрин на празен стомах. На дъното на чашата се утаява хумата и тя се изхвърля. Хума, разтворена във вода, помага при рефлукс. Това се изпълнява поне два месеца, след което се прекъсва за около месец. При необходимост може да се осъществи повторен курс.
 • Сред природните средства, които ефективно овладяват симптоматиката на рефлукса, е полезният джинджифил. Необходим Ви е корен с дължина 3-4 см, който предварително се почиства и нарязва на кръгчета. Преди да започнете да го белите налейте 600 мл вода в тенджерка и я сложете на котлона да заври. След като това се случи прибавете нарязания корен. Намалете котлона и оставете тенджерката с водата и корена в нея да престои на котлона за около десетина минути. Изчакайте течността да се охлади, след което към нея добавете сок от един лимон и лъжица мед. Всичко това се разбърква и се прехвърля в бутилка. От лечебната течност отпивайте на глътки през деня.
 • Лечение с кокосово масло – още една алтернатива при рефлукс и други стомашни проблеми. Кокосовото масло спада към полезните за нашето здраве мазнини. На ден консумирайте по лъжица от него, за да туширате симптоматиката на ужасния рефлукс. Наред с това ще предпази стомаха Ви от бактерии и ще регулира производството на киселини. Американски учени препоръчват масаж с кокосово масло като метод за лечение на рефлукс при бебета. Масажът първоначално се изпълнява в коремната област. Използва се малко количество кокосово масло. Движенията се извършват съобразно посоката на движение на часовниковата стрелка. Масажната техника се прилага в тази област за 3-4 минути. Следва масаж на гърба също за 3-4 минути и накрая разтриване на ходилата на бебето.
 • Прием на ябълков оцет преди храна тушира стомашните оплаквания. За предотвратите появата на рефлукс, преди хранене (особено, ако е обилно), приемете чаша топла вода, в която предварително сте разтворили 2 или 3 супени лъжици качествен ябълков оцет. Твърди, че той е средство за поддържане на нормална киселинност в стомаха.
 • Друг вариант за лечение на рефлукс включва прием на лековита течност, приготвена от следните билки – невен, слез, жълт кантарион и мащерка. Използват се в количества от 50 грама. От общата смес (билките в посочените количества се разбъркват добре) вземете само две лъжици. Това количество от билковата маса оставете за час да се кисне в половин литър вряла вода. Прецедете течността, след което започнете да я приемате. Най-добре би било за деня да се изпие на 4 пъти.
 • Идеално средство за успокояване на възпалената лигавица е чай от лайка. На ден трябва да се пият поне 3 чаши от него, за да се усети ефект.
 • Сок от алое е друг превъзходен лек, успокояващ раздразнената лигавица. От него приемайте по четвърт чаша сутрин преди хранене. Добре е да направите това 30 минути преди хранене.
 • Друг ефективен лек са семената от копър. Те успокояват спазмите и действат като регулатор на стомашната киселинност. Препоръчват се прием след храна. Просто поставете няколко семенца в устата си и ги сдъвчете.
 • Незабавно туширане на киселините се постига с прием на мед. Просто приемете лъжица-две от него и до няколко минути ще забравите за проблема.
 • Може да опитате и следния лек – по лъжичка мед и зехтин се прибавят към чаша топла вода. Приемайте този лек по няколко пъти дневно.
 • По 20-30 капки прополис, приети преди храна, също са ефективно решение на проблема. 
 • Клеевата тинктура създава защитен слой върху деликатната лигавица и намалява дразненето.