Банер за мобилна версия за апликация

Главоболие и стрес

Под стрес се разбира състояние на екстремно повишени изисквания към организма от различно естество. Факторите, предизвикващи състояние на стрес могат да бъдат:

 • болестно състояние
 • физическо свръхнатоварване
 • психическо и емоционално свръхнатоварване
 • екстремни условия на средата

 

Причини:

Състоянието на стрес е съпроводено с промени в организма, целящи адаптацията, приспособяването на организма към екстремните условия и неговото оцеляване. Промени настъпват на хормонално и нервно-регулационно ниво - мозъчна кора и подкорови структури и ендокринна система. Причини:

 • генерализирана болка в главата с кратка продължителност (минути до 1 час) по време или след физическо натоварване (бягане, скачане или полов акт или пасивно натоварване - кихане, кашляне и дефекация). В 10% причината е органично заболяване (аневризма - разширение на кръвоносен съд, тумор или съдови малоформации). В 90% е свързано с мигрена или кластърно главоболие. Препоръчва се алтернативни форми на натоварване - да се избягват резки натоварвания. Трябва да се определи точната причина.
 • главоболие при преумора на очите - обикновено болката е локализирана фронтално (в челната област), двустранно директно свързана с преумора на очите. Провокира се от некоригирано зрение, астигматизъм. Препоръчва се да се спазват "хигиенни" правила при четене и работа с компютър. Лечение - корекция на зрението.
 • главоболие от глад - болката започва непосредствено преди времето за хранене. Причинява се от мускулно напрежение, ниското ниво на кръвна захар и рибаунд-дилатация на кръвоносните съдове, твърде много сън или пропускане на някое хранене. Провокира се от упорита диета или пропускане на хранения. Препоръчва се редовен хранителен режим с храна съдържащата достатъчно белтъчни и комплексни въглехидрати.

 

Видове главоболие, причинени от стрес

 • психогенно главоболие - почти ежедневно главоболие, обхващащо периоди от месеци и дори години без да има свободни от главоболие периоди. Отслабва при психична отмора (отпуск или ваканция). Провокира се от стрес и психическо напрежение. Профилактика - избягване на стреса. Лечението е посредством психотерапия, релаксиращи техники, по-рядко психоанализа.
 • тензионен тип главоболие - тъпа, непулсираща болка, често двустранна, свързана със стящане в теменната област или врата. Степента на тежест остава постоянна. Провокира се от емоционален стрес, ларвирана (скрита) депресия. Профилактиката цели избягване на стреса. Лечение - покой, аспирин, ацетаминофен, напроксен, комбинирани аналгетици с кофеин, лед, мирелаксанти психотерапия, биофитбек. Ако е необходимо временна употреба на по-силни аналгетици.
 • хронично ежедневно главоболие – среща се при 4-5% от населението и бива първично – продължава 15 или повече дни месечно; вторично – като проява на други заболявания на мозъка - съдови, неопластични, инфекциозни, травматични. Често се придружава от депресия или тревожност. Провокира се от стрес, напрежение, злоупотреба с някои медикаменти (барбитурати, опиоидни анелгетици). Профилактика - избягване на стреса, антидепресанти. Лечение - антидепресанти, антиконвулсанти, бетаблокери, калциеви антагонисти.
 • посттравматично главоболие - локализирана или генерализирана болка, може да наподобява симптоми на мигрена или тензионен тип главоболие. Обиновено е ежедневно и често не се повлиява от лечение. Болката може да настъпи след относително леки травми. Често е трудно да се диагностицира причната. Лечение - противовъзпалителни средства, пропранолол или биофидбек.

От тензионно главоболие страдат 80% от хората. Протича еднакво при деца и възрастни. То се дължи на мускулна контракция и обикновено е свързано със стресова ситуация. Появява се с еднаква честота и при двата пола. Проявява се като умерено, челно или теменно главоболие, ежедневно главоболие, болката е двустранна, често обхваща шията и тила, обхваща периоди от месеци и дори години, засилва се при психическо напрежение, отслабва в периоди на психическа отмора (отпуск или ваканция), често болните описват по-скоро усещане за празнота в главата отколкото истинска болка, не се придружава от гадене, повръщане, не нарушава съня на болния, често се поддържа от маскирана тревожност или депресивно състояние.

 

Лечение:

Лечението на тензионното главоболие и главоболието при стрес се провежда предимно с нестероидни противовъзпалителни средства, най-често комбинирани с миорелаксанти (пример за такъв комбиниран препарат е Parafon). Тъй като при това главоболие съществена роля играе психогенната нагласа на болния, с добър ефект се използват и медикаменти от групата на антидепресантите.

 

Превенция:

Избягвайте стреса, ако можете! Достатъчен сън, редовно хранене, спрете алкохола и тютюнопушенето. Използвайте т.нар. психотерапевтичен подход, позволяващ Ви да разберете симптомите и да се успокоите.

Относно хигиената на живот:

 • релаксирайте – напр. масаж, методики за отпускане и др.
 • редовна физическа активност
 • планирайте периодите на почивка
 • в никакъв случай не прекалявайте с употребата на обезболяващи средства