Банер за мобилна версия за апликация

Глосит

Заболяването представлява възпалителен процес, който обхваща преимуществено езика и предизвиква различни бактериални или вирусни инфекции.

Обикновено глоситът протича в различни форми:

 • Катарален – характеризира се с зачервяване на езика, оток, формиране на налеп по неговата повърхност;
 • Язвен – характеризира се с поява на малки язви в езика, които се съпровождат с кръвотечение и силна болка. Може да бъде продължение на катаралния.
 • Гнойно-флегмозен – възпалителният процес се разпространява в по-дълбоките слоеве на езика, тъкани на устната кухина. Повишава се телесната температура, възпаляват се лимфните възли.
 • Десквамативен – проявява се под формата на възпаление на лигавицата в долната страна на езика. Понякога се появява и усещане за леко изтръпване в страничните повърхности на езика.
 • Срединен ромбовиден – също и вроден. Характеризира се с появата на папили в ромбовидна форма.
 • Кандидозен или микотичен – езикът се подува, с бял налеп, с изразена напречни и надлъжни бразди. Обикновено се появява в резултат на антибиотично лечение при хора с понижен имунитет и при малки деца.
 • Една рядка форма на повърхностния глосит е географски език. Наблюдава се предимно при деца и болни с кахексия /изтощителна загуба на тегло и мускулна маса/.
 • При хроничния глосит повърхността на езика има блестящ червен цвят. Подобен глосит се наблюдава при желязодефицитни анемии.
 • Хайверен език – наблюдава се предимно при хора над 40-годишна възраст по долната част на езика. В подезичната област се образуват виолетово-сиви надигнатости, под които прозират разширени кръвоносни съдове.
 • Уремичен глосит – езикът е оточен и зачервен. Измененията могат да се наблюдават при остри възпаления на устната кухина и недостиг на витамин РР.

 

Причини:

Той може да се дължи на редица състояния и заболявания – тютюнопушене, травми в областта, злоупотреба с алкохол, консумация на твърде горещи храни, анемия, лоша орална хигиена, бактериална или вирусна инфекция, дефицит на цинк, витамин С, витамини от В-групата, ниацин, витамин Е, тиамин, фолиева киселина.

Глоситът може да възникне от хранителна алергия, обезводняване, псориазис, лихен планус и др.

 

Симптоми:

• Неприятна миризма от устата;
• Видни са отпечатъците на зъбите по краищата на езика;
• Язви по устната кухина и лигавицата на езика;
• Изменение на цвета му;
• Ограничение на подвижността на езика;
• Нарушаване на слюноотделянето;
• Изменение на усещанията за вкус;
• Болка и парене в езика;

 

Диагностициране

Глосит може да протече с редица усложнения, затова при появата на първите симптоми, най-добре е да се обърнете към стоматолог. Специалистът прави внимателен оглед на устната кухина, запознава се с оплакванията на пациента. Възможно е да се назначат изследвания, които да установят причините за възникване на глосит.

 

Лечение:

Лечението на заболяването в повечето случаи протича без усложнения. Включва използването на медикаментозни средства, съблюдаването на специфичен хранителен режим и при необходимост – на постелен.

Лечението започва с пълно отстраняване на причините за заболяването и неутрализация на възпалението. По време на лечението от храненето се изключват пикантните, дразнещите храни, киселите и твърде солените храни. Тези мерки позволява избягването на рецидив и ускорява пълното оздравяване.

Една от най-важните лечебни процедури при глосит е изплакването на устната кухина с подходящи антисептични разтвори. Когато заболяването е причинено от патогенни бактерии, лекарят назначава антибактериални и противовъзпалителни препарати. В случай на механична травма лечението се състои в изпилване на острите краища на счупен зъб или корекция на неправилно поставената протеза.

 

Билколечение

Известни са много ефективни рецепти от традиционната медицина за лечение на това възпаление на езика. Те могат да се използват като самостоятелни лекарства или като допълнение към традиционната терапия с лекарства.

 • Сутрин, обед и вечер преди хранене болният може да жабури устата си с предварително приготвена отвара. За целта 500 мл зехтин се смесват с 6 с.л. цвят от жълт кантарион и сместа се вари 1 час на водна баня. Отварата престоява 12 дни, след което се прецежда. Жабуренето трябва да продължава около 10 минути.
 • За премахването на лошия дъх може да се жабури в продължение на 20 дни всяка сутрин преди хранене със слаб разтвор на калиев хиперманганат. Веднага след това се изпива 1 с.л. от същия разтвор.
 • Отвара, получена от цветовете на лайка , има лечебно и антисептично действие. 1 с.л. цветове от растението се сваряват и се оставят да престоят за около час. Прецежда се и се прави гаргари 3-4 пъти дневно след хранене и преди лягане.
 • Отвара от еньовче подпомага зарастването на рани, изложени на възпалителните процеси. 1 с.л. от него се сварява и се оставя да престои за половин час. Водата се прецежда и с нея устата се изплаква няколко пъти на ден.
 • 2 с.л. градински чай се варят в 500 мл вода в продължение на половин час. С получената прецедена вода се изплаква устната кухина.
 • 1-2 с.л. босилек се заливат с 250 мл вода и се вари в продължение на 5-10 минути. Оставя се да престои един час, след което се прецежда. Отварата се използва за изплакване.
 • 1 ч.л. семена от кориандър се  оставя да престои една нощ в една чаша топла вода и (за предпочитане в термос). Полученото се използва за изплакване на устата.
 • 8 г листа от градински чай, 10 г листа от коприва, 10 г обикновена дъбова кора, 10 г аир се смесват. Добавя се 1 литър студена вода и се вари в продължение на половин час, след което се прецежда. Когато отварата се охлади, се използва като вода за уста.
 • При възпаления на устата добре действа и пресен сок от сурови картофи. С него се плакне устата след хранене. След изплакване не се препоръчва да се пие нищо.
 • Хрянът също действа благотворно. 50 мл сок от хрян се смесва с 50 мл дестилирана вода и се вари в продължение на 15 минути. Прецежда се и се използва като вода за уста.
 • Към половин литър зехтин се слагат 6 супени лъжици жълт кантарион цвят и се варят на водна баня 1 час. Оставят се да киснат 12 дни. След което се прецеждат като се изстискват. С тази настойка се прави жабуркане в устата 10 минути преди ядене 3 пъти всеки ден. Веднага след изплюването се изпива от същата настойка 1 супена лъжица. Дозата за деца е 1 чаена лъжица.​

 

Народната медицина по Дънов:

 • Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да жабурка устата си в продължение на 10 минути с една глътка чист маслинен зехтин, приготвен така: на 1/2 л зехтин се прибавят 6 супени лъжици цвят от жълт кантарион и във водна баня се вари 1 час, оставя се да кисне 12 дни и се прецежда чрез изстискване. След жабуркането използуваният зехтин се изплюва и веднага след това се изпива 1 супена лъжица от същата настойка (за деца по 1 чаена лъжичка). Двадесет минути след вземане на зехтина се изпива 1 чашка от 75 г отварка от ленено семе и смрадлика (листа) по 1 супена лъжица от двете и анасон 1 пълна чаена лъжичка се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.
 • Ако болният има надебелен език с оток или кора по него, сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да жабурка устата си с топла смес от 250 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 300 г чиста домашна сливова ракия (20°) бърка се на тих огън, без да завира. Веднага след това да изпива и 1 глътка от същата смес.
 • Десет минути след вземане на сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от дванадесетте билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт и бял равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа и плод) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на една изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.
 • Ако болният има лоша миризма от устата, в продължение на 21 дни всяка сутрин 20 минути преди ядене да жабурка устата, носа и глътката си със слаб (с леко розов цвят) разтвор на калиев хиперманганат (от аптеката) и веднага след това да изпива 1 супена лъжица от същия разтвор.

Диета. В тежки случаи изключително сокове от плодове и зеленчуци. При липса на пресни плодове да се пие сокът на компот. В тежки случаи да се прибягва до хранителни клизми по указание на лекуващия лекар. Когато болният започне свободно да гълта, препоръчва се вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, но без употреба на чесън, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби.

И в двата случая непосредствено преди закуска, обяд и вечеря езикът да се намазва със смес от глицерин 50 г и боракс (от аптеката) 1 чаена лъжичка, а след това да изяжда 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб. Останалата храна да се дъвче до 30 пъти всеки залък и с нея да се употребява бял хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо агнешко или телешко месо, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб.

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да взема и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и след това устата добре да се жабурка или с медена вода, приготвена от 200 г преварена вода и 20 г чист пчелен мед, или пък с хладък чай от лайка (1 супена лъжица цвят от лайка се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути; като изстине, се прецежда), след което езикът се намазва със смес от глицерин и боракс.

При наличие на брадавички по езика да се жабурка с разтвор от печена стипца (от аптеката) на чаша преварена вода 1/2 изравнена лъжичка, а след това да се поръсват с прах от сода бикарбонат.