Банер за мобилна версия за апликация

Гноен сепсис

Гнойният сепсис представлява инфекция на кръвта. Характеризира се с бързо размножаване на бактерии и наличие на токсини, ето защо се нарича още отравяне на кръвта. Наличието в кръвта на голямо количество токсини, образувани от бактерии, може да доведе до септичен шок. Той е изключително опасно състояние, при което се увреждат телесните тъкани. Кръвното налягане се понижава, а в тялото има прекомерно количество токсини, което уврежда клетките и тъканите. Малките кръвоносни съдове (вените) се запушват, нарушава се нормалната циркулация на кръвта, което води до увреждане на бъбреците, сърцето и белите дробове.

Когато бактериите, в която и да е част от тялото, се пренесат в кръвния поток, се стига до появата на абсцес, чревна инфекция и пневмония. Това заболяване лесно атакува лицата със слаба имунна система.

 

Причини

Вследствие на инфекцията, вените се запушват и тяхната нормална циркулация се нарушава. Това състояние води до увреждане на сърцето, на бъбреците и на белите дробове. Най-честата причина за отравяне на кръвта, е наличие на слаба имунна система.

Когато бактериите, в която и да е част от тялото, се пренесат в кръвния поток, се стига до появата на абсцес, чревна инфекция и пневмония. Това заболяване лесно атакува лицата със слаба имунна система.

 

Симптоми

Температура, главоболие, ускорено дишане и загуба на съзнание, обрив по кожата, потни длани. Наличието в кръвта на голямо количество токсини, образувани от бактерии, може да доведе до септичен шок. Той е изключително опасно състояние, при което се увреждат телесните тъкани. Кръвното налягане се понижава, а в тялото има прекомерно количество токсини, което уврежда клетките и тъканите. Малките кръвоносни съдове (вените) се запушват, нарушава се нормалната циркулация на кръвта, което води до увреждане на бъбреците, сърцето и белите дробове.

 

Първа помощ:

Тъй като говорим за доста опасно заболяване, в никакъв случай не бива да се лекувате у дома, преди да сте се консултирали с лекар. Понякога се стига и до оперативна намеса. Освен лекарствени средства, допълнителната помощ, която можете да си окажете, е да приемате полезни за вашето състояние средства.

Много е важно да се ликвидира огнището на инфекцията, затова понякога се налага оперативна намеса.

 

Лечение

 • Препоръчителна схема за емпирична стартова АБтерапия – Бета-лактам + Аминогликозид +/- Метронидазол
 • Патогенетично лечение
 1. инфузия на водно-солеви разтвори
 2. корекция на КАС
 3. заместително – хумана албумин, кръв, плазма
 4. форсирана диуруза
 5. поддържане на дихателната функция
 • Специфични имунопрепарати
 1. хиперимунен човишки антистафилокаков имуноглобулин
 2. G отр. човешка плазма

 

Важни добавки:

 • Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик, предпазва от инфекции, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки до отшумяване на инфекцията (по 2 таблетки с храната).
 • Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден (по 1-2 таблетки с храната).
 • Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, хранителен, подпомага храносмилането, помага в борбата с инфекциите: 3 до 6 унции на ден до отшумяване на инфекцията (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
 • Витамин Е със Селен, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
 • Чесън, природен антибиотик, убива бактерии, вируси и укрепва имунната система: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).

 

Профилактика

Профилактиката на сепсиса се състои преди всичко в навременното и правилно лечение на локалните инфекции. Най-честите гнойно-септични усложнения, изискващи своевременна хирургична намеса са: тубоовариален абсцес по време на бременност и раждане, супра- и субфасциален след акушерски операции; следродов септичен тазов тромбофлебит и метротромбофлебит; следродов тазов перитонит; пуерперален мастит.