Гонартроза

Колянната става е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и от съществено значение за поравилната стойка и походка. Тя има три отдела - външен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от външната страна на коляното), вътрешен (свързването между бедрената и голямопищялната кост от вътрешната страна на коляното) и пателофеморален (частта от ставата, където капачето контактува с бедрената кост).

Гонартрозата може да бъде изолирана както само в един от тези отдели на ставата така и да засегне два от тях или и трите. Отделът на ставата, разположен от вътрешната страна на коляното е изложен на по-голямо механично натоварване и е най-често засегнат. Счита се, че причина за нея е отлагането на соли.

Заболяването може да откриете и със следните наименования – деформираща артрози , остеоартрит , остеоартрит на коляното. Те са обусловени от дегенеративни промени в хрущяла, покриващ вътреставната костна повърхност.

Унищожителните процеси започват с влошаването на кръвообращението в малките кръвоносни съдове, през които преминават целият поток хранителни вещества към хрущяла. Той представялва тънко костно покритие, което след износване изчезва напълно. Най-силно уязвими са костите, разположени в определени части на костната система. Сред тях са тези на коленете, които при движение са подложени на неизбежно триене. Постоянно триене и износването на хрущяла предизвиква силна болка. По ставата се появява костни израстъци („шипове“). Следва дефрмация и изкривяване на крака – това всъщност е гонартроза.

 

Причини:

Причините за гонартроза са различни и определят два вида на заболяването – първична и вторична гонартроза. Най-общо факторите, отключващи това мъчително заболяване, изглеждат така:

 • Неравномерно ставно износване, причинено от ставни аномалии;
 • Тежки травми, причинени от свръх претоварвания и контузии;
 • Неадекватно приложено лечение към протичащи възпалителни процеси, които отключват ставното заболяване;
 • Възрастови измения в костната плътност и подвижност;
 • Ограничена физическа активност, особено когато това състояние е съчетано с наднормена телесна маса;

 

Видове:

Първична гонартроза – един вид заболяване, засягащо хората в напреднала възраст. Сред предполагаемите причини за първична гонартроза е метаболитно разстройство (засяга предимно пациенти с наднормрна телесна маса). Съществуват теории, свързващи развитието на първична гонартроза с фамилна анамнеза, продължителната употреба на хормонални и други медикаменти.

Но тези теории не са основани на научна фактология. Често ставното изменение засяга и колянната става. В този случай гонартрозата е двустранна. Въпреки това, заболяването може да започне като едностранен, засягаща само дясната или само лявата ставата. С напредване на възрастта в патологичния процес се намесва и втората става. Възникването на гонартроза е възможно да бъде предизвикано от физическа работа или спорт и усещане за повишено натоваране в дясно или ляво коляно.

Вторична гонартроза. За вторична гонартроза винаги има ясна причина. Възможно е тя да бъде:

 • Травма на коляното (навяхване, разкъсване на сухожилие, увреждане на менискуса, кървене в ставната кухина, вътреставно счупване на костта, и др.).
 • Хирургична намеса заради травма на коляното. Съвместно болест – възпаление ( артрит ) или тумор.
 • Закъсняло лечение след наранявания и заболявания.

Вторичната гонартроза винаги протича едностранно.

 

Симптоми:

Симптомите, измъчващи пациенти с диагнозата на гонартроза, най-често се описват като оплакванията от болки и „твърдост“ в колянната става. Те се появят първо след продължително вървене, а след това й през нощта. Ставането от леглото и продължителното застояване в седящо положение също причиняват болка.

Постепенно болковата симптоматика увеличава интензитета си, става дългосрочна и все по-трудно успокояваща се от релаксация на ставата. Най-силно осезаемо е от вътрешната страна. Усилват се движенията, характерни при изкачване на стълби, както и при продължително престояване в изправено положение.

Облекчение се постига единствено в легнало положение, но в прогреса на заболяването, нетърпимите болки измъчват пациентите и през нощта. Развитието на заболяването протича постепенно.

Ограничена подвижност на засегнатата става, трудното изправяне от легнало положение и задържане на краката, насърчават развитието на заболяването. Тези оплаквания предизвикват деформация на коляното на пациента. Ходенето става все по-трудно заради усилващата се болка.

Болният започва да накуцва и постепенно оплакването придобива перманентен характер. При тежки, нелекувани случаи, пациентът е невъзможно да се придвижва сам.

 

Усложнения:

С развитието на заболяването може да се стигне до изкривяване на подбедрицата навътре към другия крак (варусна деформация) или по-рядко навън (валгусна деформация). Свиването на възпалената ставна капсула и сухожилията и връзките около ставата предизвиква образуването на флексионна контрактура, т. е. състояние, при което кракът е трайно сгънат донякъде в коляното и не може да бъде изправен. Поради болката и ограничените движения настъпва отслабване (хипотрофия) на бедрената мускулатура откъм засегнатата страна. Ставата може да се деформира до такава степен, че формата на коляното да се промени изцяло и да се наруши съществено походката. Болните може да накуцват и да се придвижват с едно или повече помощни средства.

 

Диагностициране:

За всеки опитен лекар поставянето на диагноза гонартроза не е свързано със затруднения. Неизменна част от поставянето й е темпът, с който прогресира заболяването. Неговото развитие протича бавно, на етапи. Внезапно настъпващи болки в коленните стави са необичайни за това заболяване. Основните диагностични методи са магнитен резонанс и диагностика чрез рентген. Тези методи са достатъчно надеждни за определяне степента на ставното увреждане и износване. Като спомагателен диагностичен метод се прилага изследването на кръвта. Когато то не показва признаци на възпаление, прогнозите са обнадеждаващи.

 

Лечение.

Остеоартритът отнася към нелечимите заболявания. За съжаление засегнатата става е невъзможно да бъде върната в първичното си здравословно състояние. Въпреки това, при лечение на гонартроза необходимо да спаси пациента от мъчителна болка и да се забави прогресията на заболяването. Тази цел се постига по-лесно още преди започване на лечението. За да постигне това, пациентът трябва да има търпение: след комплексни терапевтични мерки да започне избягване на вредни навици, променяйки не само обичайната храна, но и своя начин на живот.

Медикаментозно лечение на гонартроза.

В групата на методите и средствата, използвани при гонартроза, влизат:

 • Болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, включително такива допринасящи за възстановяването на хрущяла, се препоръчват в случая. Под формата на таблетки, интрамускулно и вътреставни инжекции, гелове, мехлеми, кремове са приложими препарати от тази група.
 • Дона е един от нестероидните противовъзпалителни медикаменти при болка, причинена от гонартроза. Медикаментът е с активна съставка глюкозамин сулфат. Той е едно от специфичните съединения, повлияващи на патогенни механизми, отключващи остеартрит и други ставни заболявания. Установено е, че те забавят прогресията на болестта и най-тежкото усложнение инвалидност. Съвременната тенденция при лечението на гонартроза и остеоартрит налага използването на природните компоненти, чиято матрица е изградена от хиалуронова киселина и глюкозамин сулфат. Последното съединение, което е активен компонент в Дона, представлява химически чисто вещество с ниско молекулно тегло. Глюкозаминът е естествена сол и ключова молекула в синтеза на гликозаминогликани (GAGs) и хиалуронова киселина, които заедно образуват протеогликаните (PGs). Дона се предлага във вид на сашета. Едно е напълно достатъчно да се приема ежедневно по време на храна. Облекчението настъпва след няколкоседмичен прием. При някои пациенти то настъпва след втория месец. Ако приемате Дона повече от три месеца без резултат, приемът на медикамента трябва да бъде преосмислен.
 1. Страдащите от фенилкетонурия, както и тези с алергия към глюкозамин, не могат да започнат лечение с него. Алергичните към миди също не могат да се лекуват с Дона, тъй като глюкозаминът в препарата се извлича именно от черупчестите морски дарове. 
 2. Възможно е и влошаване на симптомите на астма при пациентите с това заболяване.
 3. При чернодробни и бъбречни заболявания също трябва да се подходи с внимание, тъй като не съществуват достатъчно проучвания за влиянието на медикамента в този случай. 
 4. Пациентите с глюкозен толеранс (състояние с аномалии в нивата на кръвната захар, предшестващо диабета), е необходимо да следят стриктно нивата на кръвната захар. Това е необходимо най-вече след приключване на лечението.

Други противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти е възможно да бъдат приемани заедно с Дона. Възможността за паралелен прием на обсъждания медикамент с антикоагуланти и тетрациклинови антибиотици, е необходимо предварително да бъде обсъдена с лекар. По време на бременност и кърмене Дона не се препоръчва. Главоболие, замаяност и зрителни проблеми са сред възможните усложнения, които лекарството може да предизвика.

 • Диклофенак е още една от алтернативите за успокояване на болката при различите видове атрози – гонатроза, коксартроза, спондилоартроза.Този антиревматичен медикамент принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти. Характерно за капсулите е тяхното продължително освобождаване. Стомашно устойчивите пелети са причината за бавното освобождаване на лекарството. Препоръчва се като симптоматично облекчаващ препарат при остри артритни форми (включително хроничен и ревматодиден), анкилозиращ спондилит, болезнени ставни възпаления. Пациентите, които трябва да се въздържат от приема му, са:
 1. Алергичните към диклофенак или някоя от съставките му;
 2. Страдащите от астма и ринит, както и тези, които са имали подобни оплаквания в миналото;
 3. Оплакващите се от чернодробни, бъбречни, сърдечни заболявания;
 4. Пациентите с язва, перфорация на червата и мозъчни кръвоизливи;

Във всеки момент от лечението с диклофенак е възможно да се появят стомашни кръвоизливи. Особено висок е този риск за пациентите в старческа възраст. Не е изключена появата на хепатит в резултат от приема на препарата, без предварителни признаци за това заболяване. Макар и в редки случай, в резултат от приема на дикофенак се проявяват и кожни реакции – зачервяване, подуване на кожата. При увреждания в бъбречната и сърдечната система, рискът от задържането на течности и появата на оток, е завишен. Диклофенак оказва влияние и върху кръвта. Лечението с него на пациенти с хемофилия, трябва да бъде краткосрочно и редовно да се проследяват кръвните изследвания на тези пациенти. Не е изключено и главоболие в резутат от прием на болкоуспокояващия медикамент.

Диклофенак е възможно да отслаби или усили действието на медикаментите като гликокортикостероиди, метотрксат, салицилати, фенитоин, литий, дитоксин, бета блокери, антагонисти, антикоагуланти, инхибитори.

Диколфенак успокоява симптоматиката при болки в ставите чрез директно нанасяне върху болното място. За тази цел лекарството се предлага във вариант гел. Върху раздразнена кожна повърхност не нанасяйте мазилото. Приложението му е недопустимо при алергия. Достатъчно е да бъде нанасян върху ставата двукратно и четирикратно ( в тежки слуаи) в количество до 4 грама. Злоупотребата с него отключва свръхчувствителност.

 • В лечението на гонартроза един от най-ефективите методи е инжектирането на хиалуронова киселина. Тя се вкарва в междуставните кухини. Полезното й въздействие се обяснява със способността й да насърчава синтеза на синовиална течност (собствената ставна течност). Киселината предпазва хрущяла и ставите от износване (в случая при гонатроза износването на колянна става). Терапията с безценната киселина подпомага на тялото да пребори негативите, свързани със заболяването. Тя включва между пет и осем инжекции, които се поставят след паузи от седмица (изчакват се седем дни след последното инжектиране преди да се постави новата инжекция). Този курс гарантира спасение от болките в износената и увреденаколянна става за срок от година. Хиалуроновата киселина е изключително важна за нормалната ставна финкция. Тя участва в синтеза на клетките, изграждащи ставния хрущял. При поражения в неговата повърхност, страдат ставите. Ето защо инжектирането й при проблеми със ставите решава проблема.
 • Артростоп е друг ефективен продукт, понасящ се изключително добре от пациентите с болни стави. Действието му е обусловено от съставките в него с благоприятен ефект върху костите – босвелин, глюкозамин и хондроитин. Благодарение на тях препаратът действа двуаспектно – той не само облекчава и успокоява болката, но и оказва лечебно и оздравително въздействие. Ефективността на всички тези субстанции е клинично доказана. Тяхното въздействие е еднакво върху всички стави. Обект на засилен научен интерес през последното десетилетие е една от съставките на артростоп – босвелин. Това е екстракт, извлечен от кората на босвелия. Другите две ценни съставки глюкоизин и хондроитин се грижат за ставното здраве. Те подпомагат възстановяването на износената става, допълвайки и едновременно засилвайки полезното си действие. Препаратът е обогатен с манган, който допълнително насърчава ставното възстановяване. Елементът отговаря не само за здравето на ставите, но и за това на сухожилията и меките тъкани.

Оптимални резултати от терапията с препарата се достигат два-три месеца след започване на лечението с него. Необходимо е ежедневно да приемате трикратно по таблетка след храна. Между два и три пъти годишно се препоръчва повторение на курса за по-голяма ефективност. Заради двуфазното си действие върху ставите, артростоп се счита за уникален и иновативен продукт. Предпочитан е заради включените в него активни субстанции, които подобряват механичните свойства на ставите. Резулатът е подобрена ставна активност, ликвидиране на болката, свързана със ставно износване. Особено подходящ е за хора, извършващи тежък физически труд, активно спортуващите и тези с наднормено тегло.

Артростоп се предлага и в разновидност, специално за жени. Препаратът Артростоп Лейди е създаден, за да покрие нужните на жените, след 40 години. Осигурява всички необходими елементи за нормалната ставна дейност. Основна съставка и е глюкозамин сулфат, който е незаменим за синтеза на глюкозамингликани – необходими за хрущялната и ставната здравина. Препаратът е обигатен и с други елементи, ценни за ставите – витамини Д, К и калций. Той покрива специфичните нужди на женския организъм след 40-те. Поради настъпващите хормонални промени на тази възраст и наближаващата менопауза, настъпват изменения в ставите и костите на женското тяло. Затова е изключително важно жените на тази възраст да започнат профилактика на ставни заболявания, дори и ако досега не са има подобни оплаквания.

 • Глюкозамин е друг ефективен препарат за облекчаване на ставната болезненост при артрози. Предлага се в две разновидности – хондроитин и сулфат. Това са специфични аминозахариди, синтезирани от глюкоза. В ставите на здравите хора глюкозамин се съдържа в големи количества. При тези ставни проблеми, неговите количества са значително по-ниски. Редуцираният синтез на този елемент отключва остеоартрит, в резултат от който започва изтъняване на хрущяла, а след това и поява на шипове. Приемът на препарати с глюкозамин намалява риска от артроза, насърчавайки производството на смазочен материал между тях. Вариантите да си набавим са два – чрез храната (морски дарове) и във вид на добавка. Той се преработва лесно от тракта и веднъж усвоен чрез кръвопотока се придвижва към ставата.

Дневната нужда от глюкозамин е в количеството от 500-1000 мг. Паралелният прием на добавката с нестеоридни медикаменти, е възможно да усили тефектите им. В такъв случай дозата глюкозамин е необходимо да бъде коригирана.

 • Друг популярен и изключително ефективен лек при ставни болки е диклак. Този нестероиден аналгетик се предписва не само като средство за успокояване на болката в ставите, но и като болкоуспокоително след оперативна намеса, навяхвания, изкълчвания, менструални болки и инфекции, засягащи носа и гърлото. Въпреки широкия спектър на действие на този препарат, с повишено внимание към него следва да подходящ пациентите, спадащи към следните групи – алергични към основната съставка, с кожни алергични реакции в миналото, астма, чернодробни, сърдечни и бъбречни заболявания, колит, язва, диария и подути крака. Подрастващите, малките деца и бременните в последния триместър също спадат към пациентите, със забрана за прием на диклак.

Към препарата се подхожда с внимание и поради още една причина – има способността да „маскира“ инфекцията, правейки откриването и лечението й по-трудни. Диклак оказва влияние и върху фертилността. Установено е, че медикаментът може да попречи на евентуално забременяване. При установена бременност по време на приема на препарата, консултацията със специалист е неотложна. През първите два семестъра препаратът не се препоръчва, тъй като рисковете от приема му превишават ползите.

В случай, че приемът му през 9-те месеца е неизбежен, се предписва възможно най-малката доза и лечението се прилага възможно по-кратък период. С по-голямата доза и по-дългата продължителност на лечебния курс, пропорционално се увеличават и рисковете за плода.

Установено е, че малки количества от препарата попадат в майчиното мляко и в този смисъл кърменето е несъвместимо с прием на диклак. При лечението с него трябва стриктно да се спазва предписаната дозировка. Повече от една таблетка с изменено освобождаване не трябва да се приема. Дозата, препоръчвана за ежедневен прием за възрастни, е 100-150 мг. Доза от 200 мг дневно е възможно да бъде препоръчана единствено в случаите, когато лечението с предписаната доза е неефективно. При болезнен цикъл лечението започва с 50 мг при първа проява на симптомите и продължава със 100-150 мг.

Възможно е пациентите, приемащи препарата, да се чувства замаяни, да се оплакват от главоболие и шум в ушите. Като нежелана реакция най-често се наблюдава висока температура, гадене, повръщане, гърчове, кървене, кръв в урината. Освен тези нежелани реакции се наблюдават и главоболие, световъртеж, уртикария, подуване на крайниците, язва, хепатит.

Макар и рядко диклак е възможно да доведе до анемия, трудно заспиване, неспокоен сън, промяна в нивата на тромбоцитите и бели кръвни телца, изостряне на колит, запек, тежки кожни обриви.

Препаратът се прилага и локално под формата на гел. Той не се препоръчва в случаите, в които не се препоръчва и пероралния прием на препарата. Липсват данни за пораженията от приложението на гела при бременност. Но въпреки това употребата му е нежелателна. Няма данни и за влиянието му по време на кърмене. И тук е в сила препоръката, че през този период трябва да се избягва локалното приложение на диклофенак. Ако употребата му е неотложна, той трябва да се нанася далеч от гърдити, за да се избегне риска от попадането на гела в устата на бебето.

 • Маслото от крил е друга алтернатива за поддържане на ставите в кондиция. В изобилие в него се съдържат омега киселини, представляващи верига от мастни киселини (наситени и ненаситени). Тяхна отличителна черта е неспособността им да се синтезират в организма. Те попадат в него от външни източници – чрез храна. Поддържат когнитивната функция, благоприятствайки костната, ставната и тъканната дейност. Ежедневно са ни необходими 1000 мг т това масло. То се добива от вид морски скариди, обитаващи ледените на Арктика. Морският крил се храни с фитопланктон и това обяснява предимствата му пред останалите морски видове.
 • Гелове: Biofreeze. Геловете за ставни проблеми са сигурен и бърз метод, гарантиращ бързо заглъхване на болковия симптом. Противовъзпалителни агенти за заложени като активна съставка в тях. Все повече производители залагат и на билкови композиции, които идеално допълват активните медицински компоненти. Един от популярните гелове Biofreeze е пример точно за такава комбинация. В него освен активното вещество изопранолов алкохол, влиза като съставка и екстракт от парагвайски дъб. Сред съставките на крема се открояват още и – ментол, силиконов диоксид, пропилен гликол и др. От името му вероятно се досещате, че този препарат действа на принципа на криотерапия. Потушава болките при ставни проблеми, охлаждайки кожата. След нанасянето масажирайте леко. На ден е допустимо да го нанасяте върху болното място, най-много четири пъти (два пъти е достатъчно). Не се изисква масаж след нанасянето на мазилото. Бременни, кърмещи, както и хора с алергични прояви, е задължително да преди употреба на мазилото да се обърнат към лекар.
 • Още един препарат с охлаждащо действие е Deep Relief (Дийп Рилийф). Тук охлаждащият ефект се дължи на левоментол, който облекчава бързо и надеждно болката, причинена от възпалена става, сухожилие. Мазилото е нестероиден противовъзпалителен препарат, който съдържа нурофен. Синергичнят болкоуспокояващ ефект на тези два компонента е допълнен идеално от диизопропаноламин. Тройката гарантира бързо избавяне от болката, което е и дълготрайно. Алергичните, както и тези с астма, са двете основни групи, които трябва да приемат препарата. За апликациите с гела използвайте около сантиметър от съдържимото в тубичката. Те не бива да бъдат повече от три на ден. Мазилото се разнася върху кожата до пълната му абсорбация. Интервалите, през които се повтарят апликациите, не бива да бъдат по-кратки от четири часа. Вероятността за предозировка с лека е почти изключена, поради ниския риск това да се случи. Все пак тази вероятност не се изключва напълно. Възможните последствия от предозировка са препарата са хипотензия, сънливост, главоболие и отпадналост.
 • NeOx е друг изключително ефективен продукт при проблеми с опорно-двигателния апарат, стандартизиран от аюрведичната медицина. Гел, таблетки и олио са формите, в които ще откриете продукта. В олиото е заложено на билки, традиционно използвани в индийската медицина за облекчаване на болки и дискомфорт в опорно-двигателния апарат. Капсулите неокс са произведени също на базата на автентични аюрведични билки, възвръщащи ставната подвижност. Активен компонент е екстрактът от куркума. Оптимални резултати се постигат след приемане на добавката за срок от поне два месеца. През целия този период се поглъщат от една до две таблетки, заедно с голямо количество вода, след приема на храна.
 • При диагностицирана гонартроза ставата се обезболява чрез инжектиране на кортикостероиди. Болката, която е основният симптом, се проявява при разлив на синовиална течност в ставната кухина. Именно това представлява гонартроза – изтичане на течността от колянна става в междуставната кухина. Намаляването на течността, oбусловено от нейното изтичане, причинява нетърпима болка. В тези случаи се прилага вътреставно инжектиране на кортикостероиди, чиято цел е подсушаване на ставата. След като ставата бъде подсушена, се пристъпва към вътреставно вкарване на хиалуронова киселина. Тя е перфектният заместител на ставната течност и идеално запълва нейния дефицит. Това е единственият вариант за възстановяване на ставата. Терапията е приложима и при значителна редукция дебелината на хрущяла – намаляване под милиметър и половина. В случаи, когато заболяването не е прогресирало дотолкова, че да причини изтъняване на хрущяла, се инжектира единствено хиалуронова киселина. 

Ортопедично лечение на гонартроза.

Ортопедично лечение включва използването на специални инструменти, чрез които се цели намаляване натоварването на засегнатата става. Тези инструменти са: 1. Така наречените ортези (твърда наколенка, ограничаваща движението в ставата). 2. ортопедични стелки, на които пациентът може да разчита при ходене. Всички ортопедични устройства са подбрани индивидуално по препоръката на ортопед.

Хирургическо лечение на гонартроза.

В по-късните етапи на гонартроза, когато се прилаганото лечение е неефективно, е необходимо да се прибегне до операция: артропластика (съвместна подмяна на всички или някои от частите на ставите с изкуствени). Тази операция се извършва в случаите, когато една пост-травматичен гонартроза, свързана с предварително увреждане(руптура на вътреставно сухожилия, вътреставно счупване, нормалната ставна функция е невъзможна. Операцията е допустима, когато няма съпътстваща остеопороза – повишена чупливост на костите.

Допълнителна терапия.

В комплексното лечение на гонартроза се включват допълнителни методи като:

 • Масаж
 • Мануална терапия.
 • Акупунктура.
 • Физиотерапия – лазерно лечение ; топлинни процедури с парафин, озокерит, терапевтична кал ; Криотерапия – местен студена терапия; магнитна терапия ;електрофореза с новокаин ; Динамични токове.
 • Хирудотерапия – Лечение с пиявици.
 • Физически упражнения.

Лечебна физкултура.

Лечебната физкултура е много важен метод за лечение на гонартроза. Без прилагането на комплексни терапевтични упражнения, подбтрани според индивидуалната специфика на състояноето на пациента, не може да се постигне укрепване на мускулите около засегнатата става. Не възможно също така е да се подобри и мускулното кръвообращение, а от там и храненето на тъканите.

Лечение на гонартроза в зависимост от стадия на заболяването.

Адекватното лечение на гонартроза се назначава в зависимост от стадия на заболяването. Ето какво е то в различните етапи на проявление на симптоматиката.

 • Лечение на гонартроза в първи стадий. Когато гонартрозата е в първия етап от своето развитие, значително по-бързо се постига подобрение на пациента, отколкото при лечение на други болестни състояния. Комплексът от терапевтични мерки включва използването на масаж, физиотерапия, терапевтични упражнения и традиционни лекарства. При съчетанието на гонартроза и наднормена телесна маса упадък се цели намаляване на натоварването на засегнатата става чрез редукция на теглото.
 • Във втори стадий. Когато гонартрозата е развита във втора степен, акцентира се върху:
 1. Намаляване на ставното натоварване (специална диета за отслабване, Ортопедични апарати за намаляване на разстоянието между ставите
 2. Избор на физиотерапевтични упражнения
 3. Лечение: аналгетици и противовъзпалителни средства – кетопрофен , трамадол , др. хондропротектори – глюкозамин, хондроитин сулфат , Chondroxide , Дон и др.; инжектиране на хиалуронова киселина (вътреставно). 4. Физиотерапия (в отсъствието на признаци на възпаление).
 • В трети. Терапевтично лечение на гонартроза трета степен не се различава от това във 2-ра степен на заболяването. Но ако всички по-горе методи са неефективни, пациентът е насочен към оперативно (хирургическа) лечение. При гонартроза в трети стадий има 2 техники на съвместна операция:
 1. В началния период на третия етап, когато на хрущяла в ставата е само частично разрушен. Възможно е да бъдат премахнати костните израстъци и повредения хрущял. Операцията е известна като коригираща остеотомия. Състоянието на хрущяла в ставите се определя чрез артроскопия. Тя е и диагностичен, и терапевтичен способ. Осъществява се чрез устройството артроскоп. В заболелите стави се правят няколко малки дупки, през които артроскоп се въвежда в ставната кухина. Лекарят разглежда вътрешността през артроскоп и дава становище за степента на повреждане на хрущяла.
 2. Ако все още запазените части на здрави хрущяли е възможно да бъдат коригирани, се извършва коригираща остеотомия. Ако болезнените промени се развиват прогресивно и хрущялът е унищожен напълно, идикацията е за операция – подмяна на ставата. По време на артроскопия е възможно извършване на леки хирургически процедури като отстраняване на чужди тела от ставната кухина или зашиване на разкъсанато сухожилие. След артроскопската процедура, ставата се измива с обилно с течност (физиологичен разтвор) през отворите, направени за въвеждане на артроскопа. Течността за измиване на ставата, улесняване подвижността, успокоявайки възпалението.
 3. Операция за подмяна и поставяне на протеза колянната става (артропластика) – извършва се в случай на пълно унищожаване на хрущяла (цялостна подмяна на ставата или подмяна на отделни части от нея). Изкуствените ставни заместители са изработени от различни материали, които не предизвикват реакции на отхвърляне на органа: полиетилен, керамика или метални сплави.
 • В четвърти. Ако заболяването в своето развитие е достигнало до 4-та степен, лечението няма да помогне. Единствен вариант в случая е подмяна на износената става. В допълнение, след операция е необходим за използване ортези – твърди наколенки, намаляващи натоварването на подменената става.

 

Билколечение:

 • Мощният облекчаващ ефект продуктът дължи на маслата и екстрактите от хималайски кедър, нийм, гугул, ниргунди, цисус, чилокостус, бор, целина, каджипут. Концентрацията, в която те са вложени, благоприятства за възвръщане на жизнеността на ставата и натоварените сухожилия. Продуктът се препоръчва като средство за възвръщане на тонуса и запазване на двигателната активност на ставата. Освен за спортисти (преди и след тренировка), се препоръчва и на пациенти с инвалидност. Прилага се двукратно чрез леко втриване. Съществено предимство на олиото е, че оставя следи по кожата и не оставя петна по дрехите. В крема е заложено на зелена гаултерия, ментол, капсикум, терпентиново масло, камфор и метил салицилат. Облекчаващият му ефект се допълва от приятно загряващо действие.

 • Средства за традиционната медицина оказват терапевтичен ефект при началните два етапа на гонартроза. Приложението им е напълно безполезно в останалите два последни етапа. В такива случаи идеалното средство за компенсация е сива или червена глина. Не допускайте контакт с метални повърхности (съдове или прибори). Към купичка глина при постяонно разбъркване с дървена лъжица прибавете вода до получаване на кремообразна маса с гъста консистенция. Плътен слой (дебелина около 2 сантиметра) разстелете върху плат. Компресът прикрепете към засегнатата става и увийте отгоре с вълнен шал. След 2 часа компресиране на ставата, лапата се отстранява, а мястото се почиства с вода. Правете това двукратно, кат използвате всеки път ново парче плат или ползвате старото, но изпрано. Ако подуването е интензивно, възможно е прилагането на лапата петкратно.

 • Тинктура, приготвена от фикус, гарантира облекчение от болките при гонартроза. Втривана в ставите тази тинктура облекчава мигновено. Необходимо е едно листо от растението (средно по размер). Прекарайте го през месомелачка и прибавете 100 мл водка. Настоявайте общо три седмици лека. Филтрираният лек пресипете в бутилка от стъкло (тъмно). Преди втриването на извлека се препоръчва да вземете вана (300 грама готварска сол на вода 38-39 градуса). Бутилката с тинктура се нагрява до приблизително същата температура под течаща топла вода. След втриването се поставя превръзка, за да се затопли мястото. Курсът продължете 10 дни, една процедура дневно.

 • Вани със зелен топинамбур. За баня трябва 1,5 кг зелен топинамбур (листа и стъбла). Сварете ги в голямо количество вода (една кофа). Когато водата се охлади до допустимата температура, потопете в нея крака. Продължителност на терапията – около половин час, а целият курс – десет дни.

 • Настойка от чесън и целина. Този народен лек срещу гонартроза се приема вътрешно. Необходими са следните компоненти: чесън – 120 гр, целина – 250грама и лимони – 3 броя (среден размер). При нетолерантност към кореноплода възможно е да бъде заменен с пресни билки (най-добре коприва). Всички компоненти смелете добре и поставете в трилитров буркан, който се запълва с кипяща вода до върха. Съдът покрийте с топло одеяло. След като инфузията придобие поносима температура, пристъпете към приема й. Взимайте по 70 мл от него половин час преди храна. Започнете курса с едократен прием. След няколко дни преминете на двукратен прием, а след това и на трикратен. През целия този период съхранявайте инфузията на хладно и леко я нагрявайте преди консумация. Приготвеното количество стига за месец – точно толкова е продължителността на един курс.

 • Настойката от глухарчета, която е универсален лек, е изключително ефективна и за лечение на гонартроза. През май съберете жълтите цветчета ги поставете в бутилка от тъмно стъкло. Запълнете само половината от нея. След това долейте алкохол и настоявайте месец. Готовият лек втривайте двукратно в ставите. Междувременно дъвчете глухарче, листа (пресни или сушени, накиснати в топла вода). Вземете пет листенца и ги поставете в устата си. Започнете да дъвчете и след това погълнете или изплюйте. Към народното лечение с глухарче се препоръчват и много разходки за разреждането на болките в коляното. Традиционната медицина не е съгласна с последната препоръка.

 • С ябълков оцет също се облекчава болката при гонартроза. Три супени лъжици от лека смесете с лъжица мед. С нея намажете засегнатата част и покрийте с лист прясно зеле или репей . Увийте коляното с найлон, а върху нея поставете и топла кърпа. Правете това вечер преди лягане. Още на сутринта може да го свалите, но лечебният ефект ще бъде по-силен, ако компресът престои до пълното изсъхване на листата (няколко дни). Курсът продължава общо месец.