Банер за мобилна версия за апликация

Депресия

Депресията се характеризира с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.

Депресията може да е свързана с различни събития в живота като смърт на близък, развод или загуба на работа. Приемането на определени медикаменти или алкохол също може да отключи депресията. Това състояние не се предизвиква от слабост на характера, мързеливост или липса на воля и много често възниква спонтанно, без да е отключено от събитие или болест.

Жените боледуват два пъти по-често от мъжете и състоянието се наблюдава във всички възрастови групи. Около три четвърти от хората, които са имали един епизод на депресия изпитват поне още един до края на живота си.

Тежката депресия е само един от типовете депресивни разстройства. Други такива са дистимия (хронична, по-лека форма на депресия) и биполярна депресия (редуване на депресивни и манийни епизоди).

 

Причини:

Няма единна причина за депресията. Различни психологически, биологични и външни фактори могат да окажат влияние. Въпреки че много от физиологичните и душевните симптоми на депресията са неща от нормалния живот, когато някои от тези симптоми се проявяват дълго време (няколко седмици или повече), те могат да са начало на депресия.

Когато депресията е екзогенна, то причина може да бъде всяка външна стресова ситуация, а дори и общуването с депресирани хора може да окаже влияние. Въпреки че това са нормални реакции, заболяването продължава да присъства, докато порази вътрешните функции на тялото, недавайки възможност на тялото да превъзмогне болката. Когато присъства постоянно, заболяването се превръща в клинична депресия.

 

Лечение:

Въпреки че тежката депресия е изключително тежко заболяване, то много добре се подава на лечение. Между 80 и 90 процента от пациентите с тежка депресия могат да бъдат лекувани ефективно и да се върнат към нормалните си дейности и активности.

Има много типове терапия и изборът зависи от индивидаулното протичане на болестта и нейната тежест. Има три основни метода на лечение на депресията: лекарства, психотерапия, електроконвулсивна терапия.

Съществуват няколко типа психотерапия, които са се доказали своята ефективност при депресия като когнитивно-поведенческата терапия и междуличностната терапия. Изследванията показват, че успешно с тях може да се лекува лека до средна депресия. За тежката депресия се приема, че най ефективна е комбинацията на медикамент с психотерапия.

 • когнитивно-поведенческа терапия – помага да се променят негативните вярвания и незадоволителното поведение, свързано с депресията, както и да се научат хората да заличат поведенческите модели, които допринасят за болестта
 • междуличностова терапия – фокусира се върху подобрението на междуличностовите отношения
 • електроконвулсивната терапия е високо ефективно лечение за тежките периоди на депресията. В случаите когато психотерапията, медикаментитe или комбинацията от двете са неефективни или действат твърде бавно следва да се обмисли електроконвулсивна терапия. Електроконвулсивна терапия трябва да се има предвид в случаите, когато поради различни причини приемът на антидепресанти е невъзможен.

Ако не се лекува една депресия може да продължи седмици, месеци и дори години. Основният риск при липсата на лечение е възможността за самоубийство. Терапията на депресията дава ефект в рамките на 6 до 8 седмици, понякога и по-малко. Депресията обикновено може да се лекува амбулаторно. Постъпването в болница се налага ако има други медицински състояния, които влияят на лечението или когато съществува риск от самоубийство.

Конвенционалният медицински подход към депресията е лекарствена терапия, психотерапия или комбинация от двете. Лекарствената терапия с използването на антидепресанти от рода на лекарството Prozac може да помогне на болния да се чувства по-добре, но антидепресантите имат отрицателни въздействия и не е известна рамификацията при продължителна употреба. Психотерапията е добър отдушник за депресираните емоции и може да помогне на някои пациенти, освен тялото е важно да се лекува и духът.

Чрез естествените подходи, третиращи и тяло, и дух, се постигат силни и дълготрайни резултати. Добре е не само да се лекуват симптомите, а да се отстрани основната причина за заболяването. Най-важно е депресираният човек да разговаря с лекаря си, защото всеки отделен случай е различен.

Физическата активност е важен фактор не само за предотвратяване на възникването на депресията, а и за преодоляването и. Упражненията могат да повишават дълготрайно енергията на организма. В резултат на това, човек се чувства съживен и цялостен. Най-големият проблем, срещан при включването на физически упражнения в ежедневието на депресирания човек, е началото. Когато човек е в депресия, много трудно може да пристъпи към каквато и да е физическа активност, много лесно се отказва от нея. Като начало е добре да се започне с прости движения. Първо, човек започва да получава усещането за добро самочувствие, ако веднага, след като стане от сън, отиде на разходка. Леките упражнения за разгряване и любимият спорт представляват също начин за въвеждане на спорта в ежедневието. Ако физическите упражнения започнат да влияят положително на духа и тялото, те могат да бъдат увеличени до ниво, съответстващо на нуждите на съответния организъм.

 

Хранителен режим:

Храната не само играе важна роля за доброто здраве, но може да повлияе и негативно на емоциите и да предизвика депресия. Трябва да се избягват следните храни, за да се предотврати хранителния или химическия дисбаланс, водещ до депресия:

 • бърза закуска,
 • прости въглехидрати (това е важно за хората с ниска кръвна захар),
 • алкохол,
 • изкуствени подсладители,
 • продукти от бяло брашно
 • кофеин.

Има няколко хранителни фактора, които влияят върху настроението на човека и водят до депресия. Витаминният дефицит е един от тях.

 • Витамините от групата В са свързани тясно със здравето на мозъка. Важно е да се приемат всичките витамини, влизащи в състава на витамин В-комплекс.
 • Нивото на фолиева киселина е обратно пропорционално на силата на депресия. Колкото по-ниско е нивото на фолиевата киселина в кръвта, толкова по-силна е депресията.
 • При депресираните пациенти също така е установена липсата на елемента магнезий.
 • Незаменимите мастни киселини, като омега-6 и омега-3, както и магнезият и ниацинът са от съществено значение.Големите количества флуор, от друга страна, също може да доведат до депресия. Тези минерални хранителни фактори не са рядкост дори при реактивната депресия.
 • Освен това човек може да е подложен на огромен стрес, който да присъства не само в лошите хранителни навици, но и да предизвиква по-бърза загуба на ценни хранителни вещества. Много важно е приемането на достатъчно количество аминокиселини. Затова храните, на които трябва да се наблегне, са суровите, пресни зеленчуци и храните с балансиран протеинов състав. Комплексните въглехидрати са особено важни за човек, който има ниско серотониново съдържание в организма. Проблемът е депресираният човек да започне да се храни здравословно.
 • Химическият дисбаланс в мозъка може да е друга причина за депресията. Допаминът е химическо вещество, предизвикващо неспокойство, стрес, нервност и агресия. Когато нивото му се покачи, човек може да развие чувство на несигурност, на параноя и страх.
 • Серотонинът е другото важно химическо вещество в мозъка, което влияе на душевното здраве. Хората с ниско ниво на серотонин обикновено са подвластни личности, с честа смяна на настроенията и с някои видове натрапчиви импулси, като алкохолизъм, преяждане или работохолизъм, перфекционизъм или вечно отлагане. Серотониновият дисбаланс може да предизвика не само депресия, но и вътрешен гняв.
 • Витамин С е важен имуностимулатор – антиоксидант и е от голямо значение при продукцията на серотонин.
 • Депресията може да е свързана и с други физически фактори, като хипотоироизъм и храна или алергии, свързани с околната среда.

 

Билколечение

Съществуват билкови екстракти, които имат свойства, подобни на конвенционалните антидепресантни лекарства, но те са по-леки и не притежават страничните им ефекти. Помагат следните билки:

 • жълт кантарион. Клинични кръстосани изследвания с използването на плацебо подкрепят ефикасността му.
 • валериан,
 • лимонка (Scutellaria),
 • хмел,
 • корените от кава-кава,
 • пасифлора (часовниче),
 • плодът от китайски лимонник,
 • дивият овес
 • корените от тръстика.

Светлинна терапия

Показва положителен резултат при превъзмогването на лека депресия, свързана със зимния сезон (наречена сезонно неразположение). Биохимичните процеси в организма на много хора се забавят поради отсъствието на достатъчно количество дневна светлина през този сезон. Създадено е лечение, използващо силна светлина, за преодоляване на този вид депресия. Едно от най-новите лечения е специална светлинна система в спалнята, която имитира изгрев на слънце. Тази техника е доказала, че повишава енергията и подпомага превъзмогването на затрудненията при ставане от сън през този период.

Хомеопатични лекарства:

 • Аурум металикум - това лекарство се предписва от хомеопатите за лечение на чувството за безполезност, лошо самочувствие и отчаяние. Може да помогне за даване на надежда на човек с реактивна депресия и се смята за много полезно за тези хора, които работят усилено и на които им се е случило някакво съдбоносно събитие. Този тип личности обикновено са идеалисти и целенасочени.
 • Игнацията се предписва в случаите на депресия, причинена от събитие, предизвикали дълбока тъга или печал, например загубата на любим човек, и когато тези чувства или дълбока скръб са очевидни.
 • Натриум муриатикум също се използва при депресия, причинена от събитие, свързано с тежка загуба и стрес. За разлика от игнацията то се използва при хора, които не могат да изразяват чувствата си, които изглеждат силни и страдат мълчаливо.
 • Сепия се използва преди всичко от жени по време на климактериум. Докато депресията, свързана с климактериума, се появява и изчезва произволно, без явна причина, депресията, която изпитва жената, е реална и силна. Тя може да се чувства откъсната от всичко, което някога й е доставяло удоволствие, включително семейството и приятелите и. Този тип депресия се характеризира с раздразнителност и безразличие към останалите.
 • Пулзатила основно се използва от хора, които показват признаци на маниакална депресия.