Банер за мобилна версия за апликация

Диария

Диарията се характеризира с увеличаване на позивите за дефекация, а изпражненията са течни. Тя е начин за освобождаване на организма от токсини и бактерии, затова не бива да бъде спирана изведнъж. Вместо това, ако сте възрастен човек, оставете я да тече свободно 1 ден.

Острата диария представлява отделяне на три или повече пъти воднисти или кашави изпражнения за 24 часа. В хода на заболяването настъпва дехидратация и загуба на значително количество електролити. Това е причина за нарушаване на алкално-киселинния баланс в организма. Дехидратацията при деца настъпва много по-бързо в сравнение с възрастните. За остра диария се касае тогава, когато тя продължава не повече от 2 седмици.

Подостра или персистираща диария е тази, която продължава между 2 и 4 седмици, а хронична – над 4 седмици.

 

Причини:

Диарията може да се дължи на бактерии, паразити, вируси, нерви, стрес, неправилно храносмилане, гниещи храни, колит.

Непоносимостта към прясно мляко (млечна лактоза) е една от основните причини за това заболяване, особено у малките деца.

Диарията може да бъде с вирусна и бактериална етиология. Основни фактори за настъпването на чревна инфекция са замърсени хранителни продукти, замърсена вода, лоша хигиена, болни хора и здрави заразоносители. Топлите температури предоставят добри условия за размножаване на бактериите в хранителните продукти.

 • Най-честите вирусни причинители при възрастни са норовируси, астровируси, аденовируси, ентеровируси. Ротавирусите могат да причинят остра диария и при възрастни, но те са по-скоро главен причинител на това заболяване при деца.
 • Най-честите бактериални причинители са Campylobacter jejuni, Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Еsherihia coli, Staphilococcus aureus, Кlebsiella, Pseudomonas aeruginosa. Clostridium difficile причинява остра диария при пациенти, които са били на антибиотично лечение. Диарията от бактериален произход може да бъде причинена както от самите микроорганизми, така и от токсините, които образуват.

Диариите, които не са с инфекциозен причинител са резултат от възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и хроничен улцерозен колит), целиакия (глутенова ентеропатия), синдром на раздразненото дебело черво и др.

 

Видове:

 • Секреторна диария. Тя е в резултат на действието на токсини, продуцирани от бактериите. Ентероцитите (клетките на тънкочревната лигавица) се стимулират да секретират голямо количество вода и електролити, които се губят с изхожданията. Диарията е водниста и в много големи количества. По този начин протича холерата.
 • Осмотична диария. При този тип диария се нарушават разграждането и абсорбцията на въглехидрати. В резултат на това чревното съдържимо става осмотично активно и започва да извлича вода. Изпражненията са кашави.
 • Смесена. Съчетани са двата патогенетични механизма. Това е най-често срещаният тип диария.

 

Симптоми:

Симптомите на острата диария са следните:

 • воднисти или кашави изхождания, 3 или повече на брой за 24 часа
 • патологични примеси (наличие на кръв или слуз в изпражненията)
 • токсикоинфекциозен синдром (отпадналост, ставно-мускулни болки, повишена температура, главоболие, липса на апетит)
 • коремни болки
 • тенезми (непродуктивни позиви)
 • дехидратация (ниско кръвно налягане, ускорена сърдечна дейност, сухи лигавици, бледа кожа)

 

Лечение:

Медикаментозното лечение включва пробиотици или синбиотици, спазмолитици, които да успокоят болките, антидиарийни медикаменти, антибиотици или противовирусни (ако е необходимо), имуностимулатори.

Особено важно в този случай е да се контролира дехидратацията, най-вече при малките деца, които не знаят как да обяснят, какво им се случва. На тях трябва да им се дават големи количества серум, който се намира в прахообразно състояние във всяка аптека или можете да си го приготвите вкъщи по следния начин: сложете 1 суп. л. захар или мед и 1 ч. л. сол в 1/2 л вода и разбъркайте добре. Пийте на всеки половин час. За предпазване от възможна инфекция, вземайте природен антибиотик, например Пчелен прополис.

След като сте се погрижили за дехидратацията, трябва да започнете да се храните, отначало постепенно, като консумирате лесно смилаеми храни и избягвате онези, които дразнят червата. Най-малко 6 часа постене, с прием на течности или споменатия серум. Пийте оризова вода или горещ чай няколко пъти на ден.

Лечение по Дънов

В тежки случаи е нужно да се лежи в леглото.

 • Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:
 1. 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1/41/2 чаена лъжичка пудра захар; или:
 2. 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка топла вода и засилен с 1 чаена лъжичка бяло брашно и с върха на ножа винена киселина (лимонтозу); или:
 3. 1 супена лъжица готварска сол, разбъркана в 1 чаша гореща вода изпива се на глътки; или:
 4. 1 супена лъжица чист винен оцет, разбъркан с пудра захар на върха на ножа; или:
 5. 1 супена лъжица житно нишесте, размито с малко топла вода да стане като мляко (полезно е при дизентерия).
 • Двадесет минути след вземане на едно от горните средства болният да изпива:
 1. 1 чашка от 100 г отварка от дива круша (взема се 1 клонче, 1025 см дълго, и се вари в 300 г вода 20 минути; като изстине, се прецежда); или:
 2. 1 чашка от 100 г отварка от дюли листа (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); или:
 3. 1 чашка от 100 г отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), особено полезна е при хронична диария; или:
 4. 1 кафена чашка отварка от 6 листа от обикновен здравец с дръжките (в 400 г вода се варят 10 минути); или:
 5. д) по 1 кафена чашка отварка от орехови ядки (ядките на 4 очистени ореха в 4 кафени чашки вода се варят да остане 1 кафена чашка); или:
 6. 1 винена чашка от 75 г отварка от огнивче, бяло подъбиче, къпинови листа, сушени черни боровинки, торментила и лешникови листа по 50 г от всяка (от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда); или пък:
 7. 1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче (листа) 100 г, черни боровинки (плодове) 50 г, корени от летен дъб 30 г и жълта тинтява (корени) 20 г. От тази смес 1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.
 • При кървава диария отварка от корените на планински очиболец. Приготовление: една шепа от корените се варят в 1 л вода, докато остане наполовина. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чаша.
 • Или пък отварка от корените на разваленка и торментила. Приготовление: една шепа от корените на двете билки (взети поравно) се варят и употребяват, както отварката от очиболец.
 • Или отварка от плодовете на драка (черен трън). Приготовление: вземат се 1015 плода от драката, варят се в половин литър вода около 2530 минути. Отварката се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чашка.
 • Най-добре е да се спре всякаква храна в първите 12 дни, като в същото време на болния може да се дава липов чай и сок от плодове (гроздов сок, приготвен без химикали, лимонада от лимон и т. н.), след това 23 дни стъргани ябълки, но без семките и кожицата, или пък сок от ягоди, супа от ориз, квакер, моркови, керевиз и др., но добре прецедени, с малко сол и без мазнини, и слизести каши.
 • Болен, който страда от честа диария, трябва да яде от време на време и по 1/2 чаена лъжичка сушени или сурови боровинки, като ги сдъвква хубаво. Много често това просто средство се оказва достатъчно. Умерената употреба на чесън, а също и избягването на люти, кисели и мъчносмилаеми храни е полезно при лечението на диарията. След това постепенно болният да премине към лека вегетарианска храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!
 • Добре е на първа закуска да се даде на болния или овесен чай, или овесено мляко, или оризова вода (1 пълна супена лъжица ориз в 500 г вода се вари, докато оризът се разкашка, и като изстине, се прецежда през кърпа); или пък един ден оризова вода, втори ден настъргани сурови ябълки, и трети ден овесено мляко, и т. н., докато се урегулират стомахът и червата.
 • След ядене при диария (остра и хронична) добре е да се изяждат по 67 червени хвойни (плодове) и след това да се изпиват 23 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко сок от ябълка и захар да стане гъсто и сладко като боза).
 • Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:
 1. отварка от корите на нара, шипки и дренки (плодовете) и лимонени кори по 30 г от всяка; от тази смес 3 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:
 2. смес от 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 200 г хладка преварена вода, 30 г захар и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок смесват се и се разбиват да стане като мляко.
 • Два часа след ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от дадените за сутринта. 
 • Вечер преди лягане 12 вечери подред да се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), последвана от парен компрес на корема с торбичка, напълнена с попарени трици или с попарена трина, или с попарен джоджен, или с търпимо горещ и полусварен ечемик, врял само 10 минути (за да може да се използува 23 пъти подред), или с търпимо гореща лапа от праз лук (бялата му част, сварена със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето є поръсена с 1 супена лъжица захар) или пък ракиен компрес от 24 ката, покрит с вестник, отгоре вълнен плат държат се, докато са приятни.

Важни добавки:

 • През време на почивките между компресите и лапите добре е болният да се остави да поседи 56 минути върху търпимо гореща тухла, попарена с вряща вода и добре обвита във фланела, за да не го изгори.
 • Два часа след закуската, ако болният има възможност, добре е да повтори същите компреси, както вечерта, като ги държи 23 часа.
 • Преди обяд да се поставят същите компреси, както и сутринта, и се държат пак 23 часа.
 • Важна добавка. След оздравяването болният в продължение на един месец да бъде крайно умерен в храненето, за да не се повтори болестта му.

 

Хранителен режим:

 • Компенсирайте загубата на електролити (минерални вещества) с прясно изцедени сокове. Разреждайте плодовите сокове с вода. Традиционно народно средство при диария е да се пие отвара от живовляк и чай от шипка и да се подложите на глад.
 • Започнете да се храните с варен ориз, без да го солите. Изяжте няколко супени лъжици, после увеличавайте количеството на всеки 3–4 часа. Ако стомахът ви се чувства добре, през 3 часа включвайте малко риба или варено пилешко месо към ориза. На следващия ден можете да прибавите и бял хляб (не пълнозърнест, защото стимулира червата към изпразване), малко кисело мляко, варени картофи, моркови и леко намачкани варени ябълки или дюли за десерт. Яжте банани, ориз и ябълки, пийте чай. Тези продукти се използват като лечебно средство при всякакви разстройства в работата на храносмилателния тракт, както и при диария.
 • Избягвайте кафето (то може да засили разстройството), алкохола и газираните напитки, не яжте студена храна, не пийте студени напитки.
 • Топлата храна помага на храносмилането. Много е полезна отварата от ориз. Изпивайте по 3 чаени чаши дневно.
 • Препоръчително е да не се консумират млечни продукти (с изключение на обезмаслено кисело мляко), бобови зеленчуци, жито, мазни и твърди храни, както и продукти, които според вас могат да предизвикат алергична реакция в организма ви.
 • Препаратите, приготвени на базата на ацидофилни бактерии, възстановяват чревната микрофлора. Препоръчва се доза от 1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно.
 • Когато изпражненията ви започнат да се оформят, можете, отначало в малки количества, да употребявате обичайна храна. Това могат да бъдат супи, добре сварен ориз, обезмаслено кисело мляко, картофи, приготвени на пара или сварени, стъргана ябълка.
 • Повечето храносмилателни проблеми се облекчават, като се яде бавно, дъвче се добре, избягва се изобилното ядене. Никога не бива да се комбинират плодове със зеленчуци, плодове с нишесте и течности с твърда храна. Да се избягва пържена храна и много силни подправки, много горещи или студени храни.
 • Когато човек е в стрес или е болен (особено ако има температура), не бива да яде.Гладуването (само вода или разреден плодов сос) в продължение на 24 до 48 часа е най-добрият начин за справяне с повечето храносмилателни проблеми. И при все че в повечето случаи е безопасно да се извърши без лекарско наблюдение, добре е да се консултираме с природолечител, за да сме сигурни какво да очакваме от този метод.
 • Липсата на достатъчно храносмилателни ензими или солна киселина е причина за много смущения. Те могат да бъдат прибавени като лечебно средство, но преди това трябва да се потърси съвет от специалист по хранене.
 • Алергиите към храна предизвикват голяма част от храносмилателните смущения и трябва да бъдат изследвани от специалист.

 

Важни добавки:

Трябва да се компенсира загубата на натрий, магнезий и други минерали, които при разстройство буквално “изтичат” от организма в големи количества.

 • Пробиотик комплекс е съставен от 7 полезни млечно-кисели бактерии, които нормализират дейността на чревната микро флора. Използва се при нарушено храносмилане, диария и други. Задължително трябва да се приема при лечение с антибиотик – по време на приемане на антибиотика и поне 5 дни след това.
 • Лактик ферментс пробиотик има ефективно действие при разстройство и след антибиотици. Много е добър за възстановяване след лечение с антибиотици.
 • LACTO PRO Пробиотик нормализира микрофлората в храносмилателния тракт. Много ефикасно действие има при хранителни алергии, храносмилателни разстройства и изключително вредните гнилостни процеси в червата и стомаха.
 • ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система. Това е изцяло натурален продукт, защото не съдържа абсолютно никакви консерванти и оцветители. Неговите съставки защитават и успокояват лигавицата на стомаха, помагат за нормалното храносмилане.
 • Пчелен прополис - природен антибиотик убива бактериите и вирусите.
 • Мултиминерали - необходими за правилния строеж и функциониране на тялото (заместват изгубените поради диарията минерали).
 • Чесън - природен антибиотик, убива бактериите и паразитите и укрепва имунната система.
 • Витамин – С - мощен антиоксидант укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
 • Опитайте да взимате пектин във вид на добавка. Това е разтвор, в който има целулоза, която се е утвърдила като традиционно народно средство срещу разстройство. При смесването му с вода се получава желеобразна маса. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

 

Билколечение

 • Направете отвара от корените на ружа – на 1 чаена чаша вода 2 супени лъжици корени. Врат 10 минути на тих огън и отварата се прецежда. Приема се no 1/3-1/2 чаена чаша 3 пъти дневно след хранене при разстройство и болки в червата.
 • Отвара от корите на нар – На 1 чаена чаша вода 1 чаена лъжичка нарязани кори. Врат 10 минути на тих огън, запарват се 1 час и течността се прецежда. Пие се no 1/4-1/2 чаена чаша 4 пъти дневно на гладно при разстройство. Смята се за едно от най-силните средства на природната медицина.
 • Отвара от круши – на 2 чаени чаши вода 1/2 чаена чаша резенчета изсушена круша и 3 супени лъжици овесени ядки. Сваряват се, запарват се 1 час и течността се прецежда. Пие се пo 1/4-1/2 чаена чаша 4 пъти дневно на гладно при диария. Това е едно от най-добрите средства в народната медицина.
 • Използвайте листа от живовлек при разстройство и температура. Сварете една шепа пресни листа или 2 с.л. сушени в 500 мл вода за 3 минути. Оставете да се охлади, прецедете и пийте.
 • Сок от алое вера – 25 до 50 г в чаша вода, вземан три пъти дневно, има много успокояващо влияние върху целия храносмилателен тракт. 
 • Мента (в различните й форми) е превъзходно помощно средство за нормализиране на повтарящи се храносмилателни проблеми.
 • Корен от джинджифил под различни форми помага за нормализиране на храносмилането. Изглежда, че той абсорбира излишната киселина. Две или три капсули от стрития на прах корен след ядене намаляват киселините без странични ефекти.
 • Възпалени черва се успокояват със стрита на прах кора от североамерикански бряст (Ulmus Rubra). Взема се разбъркан на каша с течност.
 • Активен въглен помага при болка от раздуване на корема и натрупване на газове. Дори еластична болка на дебелото черво може да се облекчи с осем таблетки въглен, вземан три пъти на ден.
 • Шведската горчивка (съдържа хидрастис – Hydrastis canadensis, корени от жълта тинтява и пелин), вземана точно преди ядене, помага да се създава подходяща киселинна секреция, когато тя е недостатъчна (честа причина за подуване). Ниска киселинност имат повечето хора с алергии (като екзема и астма) и акне розацеа.
 • Чай от лайка – има антибактериални свойства плюс облекчава болката.
 • Боровинките са богати на антоцианозиди (особено сините и черните), които имат антиоксидантни и антибактериални свойства, както и танини, които предотвратяват диария.

Ароматотерапия

 • При упорита диария помага етеричното масло от сандалово дърво (приема се по 1-2 капки с мед 3 пъти дневно) или от анасон (3-4 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно). Използва се и етеричното масло от карамфил (2-4 капки в спиртен разтвор или с мед 3 пъти дневно).
 • Етеричните масла от кардамон, лайка и джинджифил се използват за вани, ароматизиране на въздуха, добавят се в масажното масло.
 • Правете топли компреси на корема си с етерични масла от лавандула, мира, розмарин, мащерка или хвойна. Това не се прави в първия ден от разстройството, защото тогава е най-добре да гладувате само на чай.

 

Профилактика:

Профилактика на острите диарии с инфекциозен произход може да се прави като се поддържа добра хигиена, спазват се правилата за съхранение на хранителните продукти, избягват се контакти с болни хора, избягва се консумация на храни с неизяснен или съмнителен произход. Профилактично може да се приемат пробиотици.