Банер за мобилна версия за апликация

Дисменорея

 Дисменореята представлява болезнена менструация. Тя засяга повече от половината жени в репродуктивна възраст. Точната честота трудно може да се определи, като се съобщават стойности до 90%.

 

Видове

Първична дисменорея

 • – приема се ролята на простагландините. Простагландините са локално действащи молекули-медиатори (посредници, хормоно-подобни вещества) с кратък полуживот, получени от мастни киселини. При дисменорея е повишено нивото на простагландин F2α в ендометриума (лигавицата на матката). Той стимулира миометриума (мускулния слой на матката) и води до свиване на съдовете. Повишаването на количеството на простагландините, последвано от спад в нивото на прогестерона в късната лутеална фаза, води до повишен тонус на маточната мускулатура и съкращението й. При контракцията на миометриума се намалява кръвоснабдяването на лигавицата, което води до „излющването“ й и поява на менструално кръвотечение. Дисменореята се дължи на удължени маточни контракции и намален кръвоток в миометриума, както и на стимулация на нервни окончания, провеждащи информацията за болка, от простагландините.
 • – психични фактори, стрес.

Вторична дисменорея – менструална болка, причинена от тазова патология (напр. ендометриоза, хронична възпалителна тазова болест и др.). Най-често се наблюдава във възрастта 30-45 години.  Различни тазови заболявания могат да причинят вторична дисменорея:
– ендометриоза;
– тазова възпалителна болест;
– кисти и тумори на яйчниците;
– частична или пълна непроходимост на канала на маточната шийка;
– миома на матката;
– вродени малформации на матката – напр. двурога матка;
– сраствания в таза;
– употреба на вътрематочни противозачатъчни средства и др.

 

Симптоми:

Симптомите на болезнената менструация се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, редки изпражнения, изпотяване и световъртеж. В някой случаи те са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената. Крампите обикновено започват три години след началото на менструацията, но могат да се появят и по-късно. Те могат да продължават през 20-те години или до раждането, след което да намалеят по сила или да изчезнат напълно.

 

Причини:

Известни хормонални промени по времето на месечния цикъл могат да бъдат причина за дисменорея. Най-честият фактор, предизвикващ болка е производството на простагландини от организма - хормоноподобни субстанции, които причиняват контракции (свивания на мускулатурата) на матката по време на менструация и осигуряват изхвърляне извън организма на менструалната кръв и тъкани. Прекалено високото ниво простагландини може да причини повтарящи се контракции или спазми, които се възприемат като крампи. Обичайно е тези болки да продължават през репродуктивните години, но много жени намират менструалните крампи за по-леки след раждането.

При болезнена менструация, дължаща се на заболяване трябва да се лекува основното заболяване. В зависимост от причината, лечението може да бъде антибиотично (при инфекция), оперативно (при миоматозни възли или полипи). Обезболяващи медикаменти като аспирин и парацетамол облекчават лекия дискомфорт, но ако болката е по-силна, се използват нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен, напроксен, които подтискат освобождаването на простагландини.

 

Диагностициране

Диагнозата се поставя чрез:
1. Анамнеза – разпитва се за:

 • възраст на първата менструация, интервала между менструациите, продължителността им, наличието /липсата на кървене между менструациите;
 • тежест и характер на болката и появата й спрямо цикъла, прогресията й, повлияване на работоспособността;
 • информация за сексуалната активност;
 • наличие на други симптоми.

2. Гинекологичен преглед – при първична дисменорея обикновено не се открива нищо при гинекологичния преглед, при вторична дисменорея находката е в зависимост от подлежащото заболяване;

3. Ехографско изследване – може да открие наличие на извънматочна бременност, кисти на яйчниците, миома, вътрематочни противозачатъчни средства и др.;

4. Ендоскопски изследвания – лапароскопия, хистероскопия – за оглед на таза и репродуктивните органи и откриване на друга патология;

5. Други:

 • пълна кръвна картина (левкоцитоза може да насочи към инфекция);
 • микробиологично изследване на секрет от маточната шийка (за изключване на полово-предавана болест);
 • изследване нивата на човешкия хорионгонадотропин при съмнение за извънматочна бременност и др.

 

Лечение:

 • Лекуващият лекар може да назначи противозачатъчни средства или прогестерон, които повлияват баланса на хормоните по начин, който облекчава болката.
 • Лекарството колцинтис може да се използва за лечение на остри спазми, появяващи се през първия ден на менструацията. Силната раздразнителност и гняв също се поддават на лечение с това лекарство. Ако болката ви намалява значително, когато доближите свитите в коленете крака до корема, тогава би трябвало да опитате колцинтис.
 • Когато тялото се чувства по-удобно на топло и страдате от спазмолитични схващания и подуване, се препоръчва приемането на магнезиева фосфорика. Това силно лекарство е доказало ефикасността си при приблизително 85% от случаите, в които е било използвано.
 • Лекарството пулзатила се прилага, когато кръвният поток е непостоянен. Плузатила може да се използва за облекчаване на режещи и дърпащи болки в областта на бъбреците или долната част на гърба. Емоционалните белези включват милозливост и склонност към плач.
 • Вибриум трябва да се прилага тогава, когато мензисът е закъснял и е много слаб. Спазмите са в областта на долната част на гърба и бедрата и са придружени от спиране на кръвотечението. Освен това пациентката се чувства немощна.
 • Цимифугата е препоръчителна за жени, страдащи от спазмолитични схващания, ирадиращи през бедрата и пелвиса, и от предменструално главоболие. С нарастването на интензивността на кръвния поток нараства и болката. Емоционално пациентът може да изглежда извънредно нервен или депресиран.
 • Редовните физически упражнения водят до увеличено отделяне на ендорфини - естествени обезболяващи средства в организма.

 

Хранителен режим:

Тъй като лошите хранителни навици могат да доведат до синтез на допълнително количество простагландини, промяната в това отношение може да доведе до качествено овладяване на менструалните спазми. Студените зелени храни са ефикасни при възпаления и пронизващи болки, докато бобовите, маслото от ленено семе, зърнените, овесените храни и задушените зеленчуци предизвикват успокоение. Дълбоководната риба, като тон, сьомга и пъстърва също е за препоръчване. Някои специалисти в областта на храненето считат, че менструалните спазми с емоционален произход могат да се повлияят от приемането на тофу. Топлото тофу със сладък сос е изключително полезно за отпускането на нервите и предизвиква цялостна релаксация.

Магнезиевият дефицит може да стимулира освобождаването на простагландини и следователно да предизвика появата на спазми. Дневната консумация на магнезиев цитрат действа като ефикасен профилактичен агент. Започва се с 300-500 мг. дневно и постепенно се достига нивото на чревна толерантност. При главоболие и неразположения, които се проявяват преди менструация, може ежедневно да се приема масло от нощна свещ.

Храните, които трябва да се избягват, включват люти подправки, захар, пържени мазни храни, алкохол и стимулиращи храни, като чесън и лук. Белите картофи също са свързани с началото на дизменореята.

 

Билколечение:

 • Съществуват различни билки, които се използват за облекчаване на дисменореята. Популяризираните от китайците гардения и филодендрон се получават по лекарско предписание.
 • Лечебната царевична свила може да се използва за отстраняване на подуването, причинено от излишъка на хормони в кръвния поток.
 • Билковите препарати, подобни на „женски ритъм“, също могат да се използват за облекчаване на подуването.
 • Приемането на зеления чай е начин за увеличаване на енергията посредством стимулиране на храносмилателната система без излишни количества кофеин. Той има охлаждащо въздействие и помага за облекчаването на остри, пронизващи менструални болки. Щипка зелен чай се прибавя към чайник вряща вода и се запарва пет минути. Може да се пие през целия ден.
 • Алое Вера също се използва за лечението на някои симптоми, придружаващи менструалните спазми, като главоболие, раздразнителност, пронизващи болки, температура и лош дъх. Алоето е ефикасно и за намаляване на киселинните нива в стомаха и черния дроб, също така може да оказва и леко слабително действие. Приема се във вид на сок, чай или водна смес.
 • Консумирането на билката глухарче помага на тялото да отстрани отпадъчните продукти. Тя може да се намери във вид на капсули или чай. Лечебната сарсапарила е полезна при болки, действа и диуретично.
 • Камомила (лайка) трябва да се приема, когато жената е или прекалено чувствителна, или нечувствителна към болката. Тя също така може да бъде извънредно раздразнителна и склонна към спорове. Когато менструалното кръвотечение нараства, нараства и зависимостта й от кафето, стимулантите и седативите. Освен това симптомите стават по-интензивни, когато са придружени от гняв.
 • Майоранът, лавандулата и градинският чай притежават аналгетични свойства, които може да се използват при лечението на дисменорея. Осемнадесет от двадесет капки от тези аромати масла се асимилират в лосион или масло и се масажират коремът или долната част на гърба. Вдишването на аромата на розата, лавандулата или санталовото дърво също помага при остра менструална болка.

 

Физически упражнения

Разтягащите упражнения могат да помогнат много за намаляване на схващанията. Спокойното плуване също е от полза. Упражненията по йога допринасят значително чрез усвояването на полезни движения за облекчаване на положението на страдащите от дизменорея.

Стресът оказва широка гама от странични въздействия върху тялото, едно от които е изостряне на дизменореята. Следователно изпълняването на стрес редуцираща програма може да помогне на първо време и в последствие. Дълбокото коремно дишане, медитацията и тай-чи са само някои от наличните за отстраняване на стреса и на свързаната с него болка.