Банер за мобилна версия за апликация

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което клетките от повърхността на лигавицата на матката се разместват и нарастват извън маточната кухина. В нормалното си състояние те се изграждат в матката всеки месец, когато се повиши нивото на естрогена. По този начин те помагат на лигавицата да се подготви за бременност и служат като гнездо, в което да се положи оплоденото яйце. Ако не настъпи бременност, слоят клетки се разрушава вследствие на естрогенното понижаване и настъпва менструалното кръвотечение. В случай на ендометроза тези клетки се прикрепят към различни места. Те могат да нарастват в малкия таз, върху фалопиевите тръби, яйчниците, пикочния мехур, чревната повърхност, лигаментите или апендикса. Ендометрична тъкан е откривана и в много отдалечени места, например в дробовете или ключицата.

Клетките, растящи извън матката, действат, като че ли се намират в матката, с други думи нарастват в периода на повишен естроген и предизвикват кръвотечение, когато нивото му се понижи. Когато клетките се намират извън матката обаче, кръвта няма къде да изтече при спадането на естрогенното ниво. Затова в тези случаи тя се събира в местата на прикрепване на маточните клетки и образува циститни структури, белези и други увреждания на тези органи. 

 

Причини:

Причините за ендометриозата не са познати. Една от възможните причини е, че по време на менструация кръвта тече наобратно. Ако това е вярно, то кръвта може да премина рез фалопиевата тръба и да достигне до кухината на малкия таз и корема. Клетките от тази кръв могат да се прикрепят към други тъкани и органи извън матката. Според друга теория клетките в маточната лигавица мигрират през лимфните канали, за да се имплантират в кухината. Причина за това може да е генетично предразположение или дефицит в имунната система. Теорията гласи, че вследствие на някакво хормонално или химично въздействие ендометричната тъкан се активира в различно време на менструалния цикъл, което принуждава клетките да се размножават в корената кухина.

Има изследвания, показващи, че подлагането на диоксин, химикал в състава на пестицидите и в някои видове изгаряния на отпадъци, може да е допълнителна причина за ендометрозата.

Не на последно място и бременността в комбинация с различни противозачатъчни средства също може да е отговорна затова състояние.

 

Симптоми:

Съществуват общо два симптома: болка и кръвотечение. Болката е основният симптом и може да бъде слаба или силна. Появява се при възпаление или бележи поразените тъкани. Областта, в която се чувства болката, и степента й зависят от разположението на ендометричната тъкан и степента на имплантация. Тя може да се появи веднага преди менструацията и да е свързана с менструалните схващания. Обаче някои жени изпитват болка и по време на полов акт. Болка е възможна и при уриниране поради имплантация на клетки в пикочния мехур, при изпразване на червата заради имплантанти в дебелото или правото черво, болка в яйчниците, отразяваща се в гърба и бедрата или пълзяща към краката. Болка се усеща и при гинекологичен преглед.

Възможни са и кръвоизливи. Те могат да бъдат вътрешни или от различни отвори на тялото, например от носа. Важно е да се отбележи, че непреставащите кръвоизливи през време, различно от това на менструалния цикъл, също може да се отнасят до ендометроза.

 

Диагностициране:

Единственият начин да се потвърди ендометрозата е хирургичното изследване, познато като лапароскопия. Тази процедура позволява на лекаря да извърши биопсия на тъканта.

Ултразвукът и ядреномагнитния резонанс също помагат за диагностика, но не са напълно точни.

 

Лечение:

Конкретното лечение за най-тежките случаи на ендометроза е хистеректомията, при която се премахват увредените органи. Това обаче е сериозна хирургична операция, която трябва да се извършва само в краен случай, когато заболяването е в много тежка форма и когато другите подходи са отпаднали.

Един от тези подходи е традиционната лекарствена терапия, която в общия случай се състои от лекарства за болка и потискане на естрогена, за да се намали ендометричното нарастване. Даваните лекарства са индометацин, ибупрофен, папрозин и даназол. Обаче те притежават странични въздействия, като атеросклероза, загуба на костно вещество, затлъстяване, едем, промени в размера на бюста, акне, окосмяване, горещи вълни и надебеляване на гласа.

Хормоните са друг аспект в конвенционалната терапия. Те се предписват за стимулация на забременяването с оглед забавянето и спирането на развитието на ендометрозата. Този метод също може да предизвика неприятни странични въздействия – депресия, болезнени гърди, гадене, увеличаване на теглото, подуване и мигрена.

Някои нови съединения, намаляващи болката и масата на ендометричната тъкан, могат да предизвикат по-малко странични въздействия. Това са гонадотропните хормонални съединения, които се предписват понякога под формата на инжекции.

Терапията Heller е техника, помагаща за синхронизирането на телесната структура с дълбокото действие на тъканно ниво. При болните от ендометроза се наблюдават мускулни спазми, които са една от причините за болката. Затова Heller work инструктира жените да отпускат мускулите си, за да облекчат симптомите. Тази терапия се стреми да създаде здравословен баланс между дух и тяло чрез усещането за дисонанс в телесната структура. Тя работи ежедневно за отстраняването на навиците, водещи до този проблем, и на емоционалните фактори, действащи върху женската психика.

Жените, страдащи от ендометроза, могат да се обърнат към някои терапии, използвани в източната медицина. Един от подходите е намаляване на ендометричната маса чрез лазерна акупунктура. Други източни техники са свързани с използването на клизма или инжекции в ендометричния възел с корени от градински чай. Източните терапевти препоръчват въздържането от сексуална връзка по време на менструация, тъй като това причинява миграция на ендометрична тъкан в кухината на малкия таз и предизвиква енергиен дисбаланс. Те са привърженици на акупунктурата като начин за отстраняване на натрупванията в черния дроб, далака, сърцето, дробовете и бъбреците, за да може енергията да се движи свободно в тялото.

 

Хранителен режим

След като конвенционалните терапии на ендометрозата имат своите недостатъци, от полза може да е търсенето на природни решения на проблема. Съществуват храни, намаляващи нивото на естрогена, а оттам и растежа на ендометричната тъкан.

 • Повечето вегетариански храни с превес на соеви продукти, кълнове от алфалфа, ленено семе и бобови култури са за препоръчване.
 • Друга стратегия е консумирането на храни, помагащи за отделянето на естрогена чрез чревния тракт. Храната с високо целулозно съдържание съдейства за това.
 • Помислете си за периодично хранене с пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци.
 • Храната ви трябва да е бедна на мазнини, избягвайте продуктите, богати на наситени мазнини, като млечните продукти и червените меса.
 • И черният дроб може да помогне за намаляването на естрогенните нива. Затова е добре да се приемат храни, богати на витамин В-комплекс, като пълнозърнести и бобови храни, и да се избягват алкохолът, мазнините и захарта.

Препоръчителните добавки включват:

 • Витамин С. Дозата се базира на чревната толерантност на жената. Спрете точно преди получаването на диария.
 • Консумирайте витамин В в достатъчни количества.
 • Бетакаротин, селен, витамин Е,

 

Билколечение

Билковите добавки действат подобно на витамините. Препоръчителните билки са:

 • кора от бяла върба
 • кестени,
 • корени от глухарче,
 • майчин лист,
 • лечебен ясен.

Препоръчителни дози – една чаена лъжичка три пъти на ден.